Skip to content

<

Slits/Diabas i Stadsparken

A cache by plychbjörn74 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/20/2019
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Slits/Diabas i Stadsparken

Välkomna till Borås och dess vackra stadspark där detta vackra verk av Pål Svensson står. Verket heter Slits och är från 2008. Att det är ett vackert verk ser vi ju men det som är extra intresant för denna Earthcache är vad verket är gjort av, Slits är gjord av Diabas möjligen från Hägghult i Lönsboda i Skåne.Diabasen från trakten är mycket åtrovärd över hela världen av konstnärer då den är mycket finkornig och av högsta kvalitet, Kända verk med diabas är bland annat Empire state building som har dekoration av diabas och US Marine Corps Memorial som vars sockel är av diabas från Göingebygden.

 US Marine Corps Memorial

Granit som är svart heter vetenskapligt Diabas

Diabasen bildades för omkring 1200 miljoner år sedan djupt ner i berggrunden,Gabbromagman trängde upp i smala och breda sprickor upp mot marknivån där den kristalliserades halvvägs upp mot jordskorpans övre partier.

Diabasen innehåller Pyroxen och Plagioklas men även mindre mängd av Magnetit,illmenit samt Olivin.Den svarta färgen uppstår i den för övrigt ljusa Plagioklasen av bla, ytterst små korn av järn och Titanoxid.

Diabasen är en magmatisk bergart och syns ofta som mörka gångar i berggrunden.Genom att studera gången/sprickan kan man utläsa en hel del.En smal spricka som stelnar fortare än en bred är finkornigheten hög och där man i en bred gång/spricka ser grövre korn med bergart upp till några millimeter i storlek.

 

Sveriges största Diabasgång heter Hälleforsgången och ligger i Södermanlands län och är isin prakt hela 40 kilometer lång samt cirka 1 kilometer bred, Diabasen bryts och är väldigt populär bland skulptörer,konstnärer i smycken och heminredning. Då den innehåller en del järn är den även ganska tung och densiteten är 3080 kg/m³

Diabas

 

För att logga denna Earthcache ska följande frågor besvaras och skickas per mail till CO.Det går fint att logga efter du sänt in dina svar och behövs kompliterande uppgifter på dina svar kommer jag att höra av mig.Loggar som inte uppfyller dessa kriterier kommer jag att radera direkt!

1, När du studerar diabasen på Slits vad har den för färg? och förklara varför du tycker den innehåller lite eller mycket Pyroxen?

2, Med informationen här i cachebeskrivningen,hur ser texturen ut ?är det små eller stora korn i diabasen du ser här och vad kan du utläsa av det?

3, Det är högst frivilligt och inget krav men jag skulle uppskatta om ni tog ett foto på er vid GZ och bifogade i din logg!

 

 

Flag Counter

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.