Skip to content

Peperbus - Virtual Reward 2.0 Virtual Cache

Hidden : 02/09/2020
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De Peperbus

De Peperbus is icoon van de stad Zwolle. De 75 meter hoge Onze Lieve Vrouwe toren, zoals de toren eigenlijk heet, is de klokkentoren van de basiliek Onze Lieve Vrouw tenhemelopneming. Deze R.K.kerk, behorend bij de Thomas a Kempisparochie, heeft haar titel 'basilica minor' (kleine basiliek) in 1999 ontvangen van paus Johannes Paulus II ter gelegenheid van het 600 jarig bestaan van het kerkgebouw. De toren is eigendom van de gemeente Zwolle en daarom ook de stadstoren.

De Peperbus geeft een fantastisch uitzicht over de stad en omgeving. Bij helder weer ziet men de silhouetten van de steden Hattem, Kampen en Hasselt. Met informatieborden op de balustrade worden de belangrijke gebouwen in en buiten Zwolle aangeduid. De 12 bastions, die tussen 1606 en 1619 werden gebouwd, zijn vanaf de toren goed te herkennen. Door haar vorm wordt het wel de 'ster van Zwolle' genoemd. De bastions dienden als verdedigingswerk, samen met de toren. In de 19e eeuw verloren ze hun functie.
Twee van de drie stadspoorten (Diezerpoort en Kamperpoort) en het grootste deel van de stadsmuur zijn in het begin van de 19e eeuw afgebroken. Gelukkig is de Sassenpoort en een deel van de stadsmuur langs de Thorbeckegracht bewaard gebleven


 

OPENSTELLING
Zomeropenstelling (van 1 april tot 1 november):
Ma:     13:30-16.30 uur
Di-za:  11.00-16.30 uur
De winteropenstelling (1 nov. tot 1 april)
Ma-vr : 13:30-15:30 uur
Za:       13:00-16:00 uur

Voor de meest actuele openingstijden ook in vakanties kijk op Openingstijden-en-bezichtiging

De toren kan, tegen een vergoeding, beklommen worden door maximaal 20 personen tegelijk.
De Onze Lieve Vrouwebasiliek met Peperbus- toren wordt dagelijks opengesteld dankzij een grote groep vrijwilligers, de ‘Basiliekwacht’. Tijdens openingstijden zitten steeds 2 wachters achter de tafel in de kerk om gasten te ontvangen, wegwijs te maken en toegang te verlenen tot de toren. Bij de basiliekwacht zijn rondleidingsgidsen te leen in verschillende talen. Daarmee kan men een rondwandeling maken door de basiliek.

In het programma BinnensteBuiten van KRO/NCRV vertelt Kunsthistoricus Geert Pruiksma in een interessante video over de Peperbus en het carillon. De video is te bekijken via deze link.
.

De cache loggen

Opdracht 1:
Je staat hier voor de ingang van de kerk. Links van de ingang zie je twee informatiepanelen met glas, welke drie letters vind je onderin deze ruit? Dit geeft : ABC

Opdracht 2:
Je staat hier voor de ingang van de kerk. Rechts van de ingang zie je een roestvrij stalen infobord aan de muur. Uit hoeveel letters bestaat het onderstreepte woord bovenaan de tekst? Aantal letters geeft:  D

Opdracht 3:
Maak aan de voet van de Peperbus een foto van jezelf of een foto waar je niet herkenbaar op staat als bewijs dat je er geweest bent (bijvoorbeeld met je GPS), maar geen spoiler!
 

Je mag de cache loggen mits:

  1. Je de gegevens voor A t/m D hebt gevonden en je een mail hebt gestuurd naar peperbusABCD@gmail.com, waarbij je ABCD vervangt door de door jouw gevonden gegevens.
    Zet in het onderwerp van de mail je teamnaamAls je dit correct hebt gedaan, krijg je direct een antwoord terug dat je mag loggen, mits je een foto bij je log plaatst.
  2. Je foto's hebt gemaakt zoals beschreven bij opdracht 3 én minstens één van die foto's bij je log plaatst (geen spoilers!).

Let op! Als er geen mail is gestuurd naar het goede e-mailadres en/of er is geen foto geplaatst bij de log, dan wordt je log helaas verwijderd.


Virtual Rewards 2.0 - 2019/2020

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between June 4, 2019 and June 4, 2020. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards 2.0 on the Geocaching Blog.


 

 
 
 
 
 

Additional Hints (No hints available.)