Skip to Content

<

Santa Anna

A cache by Quatriceratops Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/04/2019
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Entrada: gratuïta
Horari: 8:00-20:00

Molt a prop de la Plaça Catalunya es troba el carrer de Santa Anna. Cap a la meitat (en el núm. 29), hi ha un portal que pot passar desapercebut. Entreu-hi i accedireu a la plaça Ramon Amadeu, on hi trobareu l’Església de Santa Anna. En una zona tan bulliciosa, us sorprendrà la tranquil·litat d'aquest racó!

En un intent d’establir-se a la península, els monjos de l’orde del Sant Sepulcre de Jerusalem van arribar a Barcelona a mitjans del s. XII. Poc després van fundar un monestir, avui en part destruït, però del qual se’n conserven el claustre, la sala capitular i l’església, elements que actualment conformen l’església major de Santa Anna, edificada entorn del 1177.

El nucli de la construcció encara presenta evidències d'art gòtic, que veiem sobretot en la zona de la capçalera i del creuer. En el seu moment original el creuer ostentava una magnífica cúpula, que va ser destruïda el s. XX per un incendi. L’element va ser restaurat amb un tambor d’estructura de maó encara visible.  

L’església i les seves dependències van gaudir de diferents fases d’ampliació, que donen una estètica a cavall entre el romànic i el gòtic. La planta, en forma de creu, té una capçalera quadrangular que recorda les sòbries construccions cistercenques, i un creuer molt marcat cobert amb una cúpula.

No deixeu d’observar la "figura" que descansa al banc situat al davant de la porta principal.

 

Per tal d’acreditar que heu visitat el lloc, us demanem 2 senzilles tasques:

1.- Mirant cap a la façana de l’església, a l'esquerra de la porta, veureu un rectangle de pedra amb una inscripció (a sota d'una placa metàl·lica).  Quin any hi consta? Envieu-nos la vostra resposta a través del Centre de missatges.

2.- Publiqueu juntament amb el log, una foto (vostra o del vostre GPS) en què aparegui també la creu de pedra erigida a la plaça.

Podeu fer el log sense esperar la nostra confirmació. Tots els logs que no compleixin els requisits seran esborrats.  

 

 

Entrada: gratuita
Horari: 8:00-20:00

Cerca de la Plaza Cataluña se encuentra la calle Santa Anna. Hacia la mitad (en el núm. 29), hay un portal que puede pasar inadvertido. Entrad y accederéis a la plaza Ramon Amadeu, donde encontraréis la Iglesia de Santa Anna. ¡En una zona tan bulliciosa os sorprenderá la tranquilidad de este rincón!

En un intento de establecerse en la península, los monjes de la orden del Santo Sepulcro de Jerusalén llegaron a Barcelona a mediados del s. XII. Poco después fundaron un monasterio, hoy en parte destruido, pero del que se conservan el claustro, la sala capitular y la iglesia, elementos que actualmente conforman la iglesia mayor de Santa Anna, edificada en torno al 1177.

El núcleo de la construcción todavía presenta evidencias de arte gótico, que vemos sobre todo en la zona de la cabecera y del crucero. Originalmente, el crucero ostentaba una magnífica cúpula, que fue destruida el s. XX por un incendio. El elemento fue restaurado con un tambor de estructura de ladrillo todavía visible.

La iglesia y sus dependencias tuvieron diferentes fases de ampliación, que proporcionan una estética a caballo entre el románico y el gótico. La planta, en forma de cruz, tiene una cabecera cuadrangular que recuerda a las sobrias construcciones cistercienses, y un crucero muy marcado cubierto con una cúpula.

No dejéis de observar la "figura" que descansa en el banco situado ante la puerta principal.

 

Para acreditar que habéis visitado el lugar, os pedimos 2 sencillas tareas:

1.- Mirando hacia la fachada de la iglesia, a la izquierda de la puerta, veréis un rectángulo de piedra con una inscripción (debajo de una placa metálica). ¿Qué año consta en él? Enviadnos la respuesta a través del Centro de mensajes.

2.- Publicad junto con el log, una foto (vuestra o de vuestro GPS) en la que aparezca también la cruz de piedra erigida en la plaza.

Podéis realizar el log sin esperar nuestra confirmación. Todos los logs que no cumplan los requisitos serán eliminados. 

 

 

Entrance: free
Opening hours: 8:00 AM to 8:00 PM

Very close to Catalunya square you can find Santa Anna street. In number 29, there is a portal that can go unnoticed. Go through it and access Ramon Amadeu Square, where you will find the Church of Santa Anna. In such a bustling area, you'll be amazed by the calm of this corner!

In an attempt to settle in the peninsula, the monks from the order of the Holy Sepulcher of Jerusalem arrived to Barcelona in the middle of the 12th century. Shortly after that, they founded a monastery. It was partly destroyed, but the cloister, the chapter room and the church are still conserved, elements that nowadays make up the church of Santa Anna, built around 1177.

The nucleus of the construction shows evidence of gothic art, which we see especially in the the head and the cruise. Originally, the cruise had a magnificent dome, which was destroyed in the 20th century because of a fire. The element was restored with a brick structure still visible today.

The church and its dependencies enjoyed different phases of enlargement, leading to the presence of both romanesque and gothic styles. The plant, in the form of a cross, has a quadrangular headboard that reminds us of the Cistercian buildings, and a very marked cruise covered with a dome.

Do not forget to take look at the "figure" that rests on the bench located in front of the facade.

 

In order to prove that you have visited the site, we ask you 2 simple tasks:

1.- Looking towards the facade of the church, to the left of the door, you will see a stone rectangle with an inscription (under a metal plate). Which is the year written there? Send us the answer through the Message center.

2.- Publish along with the log, a photo (of you or your GPS) in which also appears the stone cross of the square.

You can log the cache without waiting for our confirmation. All logs that do not meet the requirements will be deleted. 

 

 


Virtual Rewards 2.0 - 2019/2020

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between June 4, 2019 and June 4, 2020. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards 2.0 on the Geocaching Blog.

 

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.