Skip to content

Svampen - Virtual Reward 2.0 Virtual Cache

Hidden : 06/07/2019
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


 

Detta är en virtuell cache och det innebär att ingen burk och ingen logglista finns gömd på platsen, loggningen skall endast ske via nätet.

 

Svampen i Örebro får anses vida känd över världen, eftersom den fått stå som modell för flera vattenreservoarer i många länder och även inom Sverige. Åtskilliga människor har under åren besökt Svampen och även passat på att åka hiss upp till altanen för att få en vidunderlig utsikt över stora delar av Närke. Dessutom finns det restaurang och konferensrum där uppe.

Svampen byggdes under åren 1956–1958. Projektet var på sin tid mycket uppmärksammat. Grunden går ner 10 meter i urberget, och ytterligare 20 meter längre ner finns grundförstärkningar. Man började med att gjuta vattenreservoaren (”hatten”) i en träform på marken. Hatten väger 3 200 ton. Därefter hissades denna gradvis upp med 32 hydrauliska domkrafter, varvid "foten" göts underifrån. Tillväxten skedde med en hastighet om 58 cm per dygn.

Vattenreservoaren är 45,5 meter i diameter, medan tornets nedre del vid markytan mäter 10,5 meter i diameter. Det finns två hissar upp till altanen. Det finns också en nödtrappa bestående av 300 trappsteg.

Svampen är 58 m hög.

Ovanstående information finns att läsa på Wikipedia. Men ytterligare grundläggande information hittar man på en skylt utanför entrén till tornet.

 

För att logga denna som hittad, ska du ta en selfie/bild på dig själv, inte nödvändigtvis helbild på dig själv, men med Svampen i bakgrunden från platsen som koordinaterna anger och BIFOGA I LOGGEN. Inga bilder behöver skickas på mail e.d  till CO!

 

 

Jag kan inte förstå annat, än att vi på detta sätt fått tillfälle att få publicera en virtuell cache kan bero på att vi haft glädjen att få mottaga så många trevliga loggar under åren vi varit geocachare! Vi vill därför passa på att tacka alla geocachare för allt detta och hoppas att det kan bli flera som får denna möjlighet i framtiden!

Svampen by night

 

 

cajjoo/Bert och Carolina

 

Virtual Rewards 2.0 - 2019/2020

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between June 4, 2019 and June 4, 2020. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards 2.0 on the Geocaching Blog.

Additional Hints (No hints available.)