Skip to content

<

Het Evoluon

A cache by Team MavEtJu Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/22/2019
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Het Evoluon

(For the logging requirements in English, please scroll down to the end)

Inleiding

Het Evoluon is is een discusvormig gebouw in de Nederlandse stad Eindhoven, ontworpen door de architecten Louis Kalff en Leo de Bever. De futuristische op een vliegende schotel gelijkende koepel meet 77 meters in diameter. Naast het gebouw zelf is er de klokkentoren en de vijver.

Geschiedenis

Het Evoluon werd gebouwd als uithangbord voor de technologische vooruitgang en dan met name die aspecten daarvan waarbij het bedrijf Philips betrokken was. Het gebouw werd in 1966 ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Philips aan de stad Eindhoven 'aangeboden'.

In de beginjaren tot aan 1989 was het een educatief technologiemuseum en werd bezocht door half Nederland al dan niet via schoolreisjes. Na 1989 werd het een congres- en evenementencentrum van Philips.

Herinneringen

In mijn jeugd heb een aardig aantal dagen tijdens de kerstvakanties doorgebracht. Als je binnenkwam zag je de bezoekerstellers die eruit zagen als nixie-buizen:

Je ging als eerste met een glazen lift naar de hoogste verdieping. De lift had geen kabels waaraan de liftkooi werd omhooggetrokken maar een pneumatische buis die de liftkooi omhoog duwde.

Boven was er een lichtbord waar je de kern en de bewegende electronen van verschillende atomen op kon laten zien. Er was ook een mistkamer waar je radioactief verval kon zien:

De koffiemachine was een spraakgenerator waar je door kleine wijzigingen in het patroon de machine op verschillende (verschillende! verschillende? verschiiiiiillende) manieren het woord "koffie" kon laten zeggen.

Er was een radiostation waar op het weekend radio amateurs kontakt legde met anderen. Op het scherm boven lieten ze zien met welke landen ze gepraat hebben:


In de kelder van het Evoluon waren veel mechanische speeltjes, onder andere afstandsbestuurbare vorkheftrucks.

En dan was het half vijf en werd je door je ouders opgehaald. Volgend jaar weer!

Websites

En dan nu, deze geocache.

Het loggen van deze geocache is vrij simpel: Plaats een foto van jezelf bij dit monumentale gebouw. Extra punten als het een foto van binnen is. Extra extra punten als je het vanuit de klokkentoren doet. Heb je goede herinnering aan dit gebouw, zet ze erbij!

To log this geocache is easy: Log it with a photo of yourself next to this monumental building. Extra points points if the photo is of the inside. Extra extra points if you can do it from the belltower. If you have a memory to this building, please add it!

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.