Skip to content

[N.O.P.E.] CITO Waterloopbos 2019 Z-loods edition Cache In Trash Out Event

This cache has been archived.

Geocaching HQ Admin: Thank you for hosting this geocaching event! The date of the event has passed. We automatically archive events after 30 days (60 days for Mega- and Giga-Events). Attendees can still log archived events, log trackables, and share their experiences.

More
Hidden : Saturday, 21 September 2019
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

21 September 2019, 10:00 - 15:00

Het event

Veel geocachers zullen dit bos wel kennen van onze Lost Place caches en de Multi 'van Bangkok naar IJmuiden'. Wij hebben er nu een hele mooie locatie gevonden die normaal niet toegankelijk is: de Z-loods.
In het Waterloopbos liggen schaalmodellen van zo'n 30 waterwerken uit binnen- en buitenland. Natuurmonumenten knapte diverse vervallen modellen op die overwoekerd waren. Tijdens dit CITO-event zullen we in samenwerking met Natuurmonumenten in dit bijzondere bos aan de slag gaan.Het Waterloopbos

Als onderdeel van het Voorsterbos werd het Waterloopbos in 1944 aangelegd. Het Waterloopkundig laboratorium in Delft werkte vanaf 1927 aan schaalmodellen van waterwerken. Zij zochten na de Tweede Wereldoorlog een locatie om grotere modellen te kunnen bouwen. Vanwege de ruimte en beschutting was dit deel van het Voorsterbos ideaal.
Het Waterloopbos werd vanaf 1954 gebruikt voor zowel binnen- als buitenlandse projecten. Zo liggen er schaalmodellen van de havens van IJmuiden, Vlissingen en Rotterdam, maar ook van Marsa-el-Bregha (Libië), Bangkok (Thailand), Lagos (Nigeria) en Beiroet (Libanon). In de jaren '50 en '60 werden er veel modellen van de Deltawerken gebouwd.
De modellen in het bos werden overbodig toen de computer zijn intrede deed en raakten overwoekerd. Sinds 2002 is Natuurmonumenten eigenaar van het terrein. Zij knapten enkele modellen op en verwijderden begroeiing. In 2016 kreeg het Waterloopbos de status van Rijksmonument.
Er is een bezoekerscentrum waarvandaan diverse wandelingen langs de schaalmodellen beginnen.

Programma

  • 10:00 uur Ontvangst met koffie en thee. Aansluitend toelichting over het gebied en werkuitleg
  • 10:15 uur Richting werklocatie
  • 10:30 uur Aanvang werkzaamheden
  • 12:30 uur Lunch (Op werklocatie, zelf meenemen)
  • 13:00 uur Tweede ronde werkzaamheden
  • 15:00 uur Einde CITO-event.

Werkzaamheden

Om erin te komen gaan we eerst het model 'Bangkok' vrij maken van klein hout met schoffel, takkenschaar en zagen. Het hout wordt vervolgens op korte afstand afgevoerd middels kruiwagens.
Daarna gaan we naar het doel van ons project: De Z-loods. Dit gebied is normaal niet toegankelijk voor bezoekers en daarom een speciale plek om bezig te zijn. Op deze plek is gewerkt aan een model voor het Haringvliet, de Waal bij Zaltbommel en het Jonglei-kanaal, Bahr El Jebel, Sudan.

Meenemen

Natuurmonumenten zorgt voor het benodigde materiaal, zoals handschoenen, snoeischaren en zagen. Zelf moet je laarzen of in ieder geval stevige schoenen meenemen. Het is aan te raden een lange broek en lange mouwen te dragen vanwege het ontoegankelijke terrein. Voor de lunch dien je zelf een lunchpakket mee te nemen.

Aanmelden

Door een "will attend" te plaatsen, kun je laten weten dat je mee komt helpen deze dag. We kunnen van start bij minimaal 15 deelnemers. Het maximale aantal deelnemers voor dit event is 40 personen. Kinderen zijn welkom vanaf 12 jaar. Wil je bij je aanmelding vermelden met hoeveel personen je komt?

Parkeren

Parkeren kan direct bij de eventlocatie. Vanaf daar gaan we te voet naar de werklocatie.

Additional Hints (No hints available.)