Skip to Content

<

01a "Lest we Forget" Hampden (Crashlocatie)

A cache by GCRooJ Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/07/2019
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


"Lest we Forget"

Hampden Crashlocatie

(Ysselsteyn / Merselo)

Versie: 18-10-2019
 

Handley Page "Hampden" Mk.IIn
het boek ‘Oorlogsjaren 1940-1945 Gemeente Deurne’ wordt melding gemaakt van het neerstorten op maandag 1 september 1941 van een Hampden Mk.I (AE187 OL-L) van 83 Squadron tussen Deurne en Helmond, in de streek genaamd De Rakt. Het toestel zou zijn onderschept door Feldwebel Richard Launer van 3./NJG 1. De Handley Page Hampden was afkomstig van het vliegveld Scampton in Lincolnshire en was op dat moment op de terugweg van een bomaanval op Keulen.

Boven Bakel werd de Hampden in brand geschoten door Feldwebel Richard Launer en het toestel boorde zich daarop in volle vaart met de neus in de grond. Volgens een ooggetuige sprong de bemanning kort voor de inslag uit het toestel, maar het was te laat en de vier bemanningsleden vonden de dood. De Duitsers, die in de nabijheid een batterij zoeklichten bedienden, waren snel ter plekke en zetten de omgeving af. Enkele soldaten doorzochten in opdracht van een Duitse majoor het enige huis in de buurt op zoek naar overlevenden, die echter niet meer werden gevonden. Vrij snel na de komst van deze Duitsers arriveerden hoofdagent van politie L.H. Janssen en de wachtmeesters van de Marechaussee, J.A. Delissen en G. Schoonderbeek op de plaats van het ongeval. Zij konden niets anders rapporteren dan dat de gehele bemanning was omgekomen.

Een dag later trokken enkele jongens uit De Rips naar de crashplaats. Op twintig meter afstand en een stuk van het wrak werden ze tegen gehouden door een Duitse wacht. Daar werd door hen een menselijke hand gevonden, waarop ze de wacht hierop attent maakten. Deze kwam, raapte de hand op, trok een ring van een vinger en wierp de hand tot ontzetting van de jongens weer weg. De bemanning werd op 2 september 1941 op de begraafplaats ‘De Oude Toren’ te Woensel ter aarde besteld (Graven JJ.32-35).

Deze bemanning bestond uit:

*** Piloot Sergeant Ralph Cuthbert Plaistowe

*** 2e Piloot en bommenrichter Sergeant Adrian John Sommerville

*** Marconist Sergeant James Hughes

*** Schutter Sergeant Robert Buist Scott

Volgens het grafregister van de Britse begraafplaats ‘De Oude Toren’ te Woensel overleden de betreffende militairen, piloot Sergeant Ralph Cuthbert Plaisto­we, 2e piloot en bommenrichter Sergeant Adrian John Sommerville (graf JJ.32), marconist Sergeant James Hughes (graf JJ.33) en schut­ter Sergeant Robert Buist Scott (graf JJ.34) niet in Deurne, maar in Venray. Plaistowe werd als onbekende begraven (graf JJ.35), maar na de oorlog op naam geregistreerd.


 

Handley Page Hampden Mk I van het 83 Squadron.


Voor Launer was dit zijn eerste overwinning. Ook het Lagebericht van de Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlanden over de week van 31 augustus tot 6 september 1941 maakte geen melding van een Hampden bij Deurne. Wel werd hierin een Hampden genoemd die bij Venray neerstortte op circa 22 km ten noordwesten van Venlo en één die neerkwam bij Meijel. Ook het proces-verbaal van de gemeentepolitie van Venray maakte melding van deze crash. Daarin werd gesteld dat de betreffende Hampden, die het serienummer AE187 (OL-L) voerde, zeven kilometer westzuidwest van Venray en op vier kilometer ten noorden van de weg van Deurne naar Venray in de Meerselsche Peel viel. Wim Willemsen berichtte in 1980 over deze Hampden. Dit was het eerste vliegtuig dat in de Tweede Wereldoorlog op Venrayse bodem neerkwam.Wrak gecrashte Hampden (AE187) met Wachtmeester J.A. Delissen.

Ook Ruud Wildekamp (1994) maakte melding van deze Hampden van 83 Squadron die neerstortte op 5 à 600 meter ten noorden van de Hazenhut op het terrein van de huidige Luitenant-generaal Bestkazerne (voormalig Luchtmachtbasis De Peel). Vermoedelijke resten van deze crash werden in 1990 teruggevonden bij boswerkzaamheden ten noordoosten van de Hazenhut en opnieuw op 21 augustus 2014 tijdens een meer gericht onderzoek.


Wat er van de Hampden (AE187) overbleef en de gevonden restanten op 21 augustus 2014 
op het terrein van de LtGen. Best-kazerne bij Vredepeel. (Foto Joop Hendrix)

Waarschijnlijk vergiste Hoefnagels zich in de Hampden die in dezelfde nacht bij het dorpje Heitrak neerstortte. Ongetwijfeld is dit de Hampden die in het Lagebericht van de Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlanden van Meijel werd genoemd. Heitrak, gelegen in de Gemeente Deurne, ligt op slechts 4 km afstand van het Noord-Limburgse Meijel.

Deze Hampden Mk.I (AD912, OL-Y) was ook op de terugweg van het bombardement op Keulen en werd boven het Peelgebied gevangen in de lichtbundels van de zoeklichten van de Kammhuber-lijn. De verlichte bommenwerper werd direct aangevallen door Unteroffizier Heinz Pähler van 2./NJG 1.

Met zijn Messerschmitt Bf 110C was Pähler opgestegen van het vliegveld te Venlo en had een wachtpositie ingenomen rond een lichtbaken. Van het gevechtsleidingcentrum bij Meijel had hij een voorwaarschuwing gekregen dat er een vijand in aantocht was. Op het moment dat de Hampden in de lichtbundels werd gevangen, dook Pähler op zijn slachtoffer en schoot hem neer.
 

Bron:    Vliegtuigcrashes en noodlandingen 1940-1945 Gemeente Venray (Auteur: Ruud Wildekamp) 
 

"Lest we forget"
'1940 -1945'

"Opdat wij niet vergeten"Geplaatst met toestemming van de Gemeente Venray en medewerking van de
 Werkgroep Vliegtuigcrashes en Noodlandingen WO II Gemeente Venray


     

 

 

Additional Hints (Decrypt)

Xyrva 4X cnnygwr zrg "cvwy" va evpugvat ina qr Penfuybpngvr!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.