Skip to content

<

Orthenbrugwachter

A cache by Frisse Speurneus Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/21/2020
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De Zuid-Willemsvaart is een kanaal van ’s-Hertogenbosch naar Maastricht en loopt grotendeels parallel aan de Maas. Het kanaal biedt voor de (beroeps-)scheepvaart een korter en betrouwbaarder alternatief dan de route via de Maas, met al zijn meanders, ondieptes en wisselende waterpeil. Het kanaal is vernoemd naar koning Willem I. Het kanaal is 122 kilometer lang, en daarmee 1 van de langste kanalen van Nederland. Het totale hoogteverschil bedraagt 39,25 meter, dat overbrugd wordt door 21 sluizen.

Het eerste deel van de Zuid-Willemsvaart loopt dwars door de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Dat is onhandig voor de beroepsvaart. In dit deel moeten de schepen namelijk 4 bruggen passeren. Dat geeft veel oponthoud, zowel voor de scheepvaart als voor het wegverkeer. Bovendien kunnen grotere schepen dit traject niet bevaren. Daarom is in 2010 besloten om als alternatief voor dit lastige traject een nieuw kanaal te graven tussen de Maas en Den Dungen, dat om de stad ’s-Hertogenbosch heen geleid wordt. Dat nieuwe kanaal, met de naam Maximakanaal, is breder en dieper dan het binnenstadstraject van de Zuid-Willemsvaart en het heeft 2 nieuwe en grotere sluizen gekregen, zodat ook de grotere schepen er door kunnen. Het Maximakanaal is in 2014 in gebruik genomen. Het binnenstadstraject van de Zuid-Willemsvaart is sindsdien alleen nog in gebruik voor de pleziervaart. De sluis in de binnenstad wordt alleen ’s zomers nog bediend, en slechts een paar keer per week, omdat anders het waterpeil in het Maximakanaal te laag wordt. Ook de bruggen op het binnenstadstraject worden niet meer bediend. Deze cache ligt bij de eerste brug over de Zuid-Willemsvaart: de Orthenbrug. Deze is in 2020 volledig vervangen door een vaste oeververbinding en kan dus niet meer open. De monumentale bovenbouw van de oude brug is wel teruggeplaatst nadat de brug vervangen is, maar staat er alleen voor de sier. De oevers van het binnenstadstraject zijn omgedoopt tot het “Zuid-Willemspark”. Op dit moment (juni 2020) wordt er nog volop gewerkt aan de nieuwe wandelkades en bankjes met uitzicht over de vaart.

De Bossche brugwachtershuisjes

Sinds de beroepsvaart geen gebruik meer maakt van de Zuid-Willemsvaart hebben ook de brugwachtershuisjes hun oorspronkelijke functie verloren. Voor zover de bruggen nog open gaan, worden ze tegenwoordig op afstand bediend. Sinds 2016, op initiatief van Imke van Dillen van "Stichting Weeshuisjes", worden door enthousiaste vrijwilligers alternatieve bestemmingen bedacht voor deze brugwachtershuisjes. Meer informatie vind je op https://www.bosschebrugwachtershuisjes.nl/

Hinthamerbrug

Het brugwachtershuisje op de Hinthamerbrug bijvoorbeeld wordt momenteel bewoond door Sluismeester Krijn, die het huisje heeft ingericht als receptie van het piepkleine Hinthamerhotel. Onder de receptie, in de pilaar van de brug, zit de "luxe" Hinthamer Suite met sluiszicht. Je slaapt je er bijna letterlijk "onder de brug". De belevenissen rondom dit kunstproject kun je volgen op Facebook (sluismeesterkrijn).

Anthoniebrug

Het brugwachtershuisje van de Anthoniebrug heet nu het Broedloket. Broedloket is een stadslab waar je met je ideeën kunt komen en verschillende mensen je gratis verder helpen. Broedloket en Broedterras worden ingezet voor het bevorderen van ontmoeting en cocreatie. Het laat op een openhartige manier horen wat er gebeurt in de stad. De openingstijden staan op het raam en via filmpjes kun je alle initiatieven bekijken.

Orthenbrug 

Het brugwachtershuisje bij de Orthenbrug is de lokatie van deze cache. Dit huisje is nieuw leven ingeblazen als een sociale ontmoetingsplaats genaamd "Camping koffietent". Een groep zeer enthousiaste vrijwilligers zorgt er voor een sociaal maatschappelijk waardevolle invulling. Allen zijn tijdelijk campingbaas en runnen de tent voor een halve dag in de week of in de maand. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe campingbazen en nieuwe initiatieven. Het is een laagdrempelige ontmoetingsplek in het Zuid-Willemspark. Langs de vaart komt ook een publieke tribune met steiger voor bootjes, kano's en sup-planken.

Van origine was dit al een plek waar mensen een praatje maakten, wachtend voor de brug. Nu is het een brughuisje geworden met luifels en een fris en open karakter. Met groen op het dak en een gevel met krijtbord waar leuke weetjes uit de buurt op staan, en culturele activiteiten die mensen in het huisje zelf organiseren.

Praktische informatie

De cache is ook bereikbaar als het brugwachtershuisje zelf gesloten is. De beheerders van het brugwachtershuisje weten van het bestaan van de cache en hebben toestemming gegeven voor het leggen ervan. De cachecontainer is een verre neef van de regelmatige gasten op dit plekje.
Bij de laatste meters naar de cache is enige voorzichtigheid geboden. De moeilijkheidsgraad van het terrein geldt dan ook alleen voor dat stukje.

Parkeren

De lokatie van de cache bevindt zich aan de rand van het centrum van ’s-Hertogenbosch en dus in een gebied met betaald parkeren. De fiets kan wel gratis gestald worden. Lopend vanaf het station is het een wandeling van 10 minuten.

Additional Hints (Decrypt)

Baqre

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.