Skip to content

#01 Het paard van Fischer Mystery Cache

Hidden : 11/22/2020
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


 

 

 

 

 

De Geo-Art:

Dit is een wandeling of fietstocht van ruim 7 km en bestaat uit 28 caches.

Bij diverse caches heb je een magneetstok van ongeveer 25 cm nodig.

Verder hoeft er niet te worden gegraven of geklommen.

Er kan gratis geparkeerd worden op het parkeercoördinaat.

Het paard van Fischer:

Schaken is één van de oudste spellen die tot op de dag van vandaag nog steeds actief wordt beoefend. Hoewel je altijd met dezelfde stukken in dezelfde opstelling speelt zijn er enorm veel variaties waarin het spel gespeeld wordt. Er zijn duizenden boeken geschreven over theorie, bekende partijen of spelers en het spel op zich. Waar het voor de meeste mensen een spelletje is, is het voor sommige mensen uitgegroeid tot een ware wetenschap, met zelfs een soort van eigen taal.

Het oplossen van deze cacheroute, zal je een glimp laten zien van de wereld van het schaken. Net als het schaakspel, zijn de 28 puzzels in deze serie gevarieerd. Het gaat dus niet enkel om het oplossen van schaakproblemen, ook andere facetten van de schaakwereld komen aan bod.

Het is belangrijk om te weten, dat voor alle puzzels (als ook eventuele oplossingen) de Nederlandse namen en notaties van schaakspellen en technieken of openingen gebruikt worden, tenzij expliciet anders vermeld. Let hier dus op!

 

De cache:

Om schaakspellen terug te kunnen spelen, of om ze te kunnen analyseren of na te kijken op eventueel vals spel is er een manier van schrijven ontwikkeld, die precies aangeeft wat er op het schaakbord gebeurd. Tijdens officiële partijen wordt er van beide spelers verwacht dat ze de zetten bijhouden op een speciaal papiertje, middels deze schaaknotaties. Voor deze cacheserie gebruiken wij de Nederlands talige en verkorte schaaknotaties in de vragen en antwoorden op de caches. Dit zit er als volgt uit: als je het paard vanuit zijn begin positie verplaatst, dan noteer je dat bijvoorbeeld als Pf3. (Paard beweegt naar f3). Stel dat daar al eens stuk staat van de tegenstander, dan noteer je Pxf3. (paard slaat op f3). Stel dat je beide paarden naar dezelfde plek kan bewegen, dan noteer je, in dit geval,  Pgf3 (paard, wat op de g lijn stond, beweegt naar f3) of dus Pgxf3 als het paard hier een ander stuk slaat. Dit doe je echter ALLEEN als meerdere van dezelfde soort stukken op hetzelfde vakje terecht zouden komen!

Wat is de notatie als de dame, vanaf haar beginpositie, naar g4 beweegt, en hier het paard van de tegenstander slaat?


U kunt uw oplossing valideren met certitude.

Onze dank gaat uit naar de Provincie Drenthe en de Gemeente AA en Hunze voor toestemming van deze trail

 

Als je alle 28 caches gevonden hebt mag je onderstaande banner op je profiel plaatsen.

<img src="https://s3.amazonaws.com/gs-geo-images/ad3da66d-90a8-49dc-9af1-96aea66f22f9.jpg">

Additional Hints (No hints available.)