Skip to content

Het Ronde Huis BONUS Mystery Cache

Hidden : 12/11/2020
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Dit is de BONUS van Het ronde huis.

Wie op internet gaat zoeken naar de sage van het ronde huis in Nunspeet komt al snel heel wat wilde verhalen tegen. Wat er allemaal precies is gebeurd zullen we wellicht nooit weten. Zeker is in ieder geval dat er sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt alleen al uit de gerechtelijke stukken van de scheiding van de voormalige bewoners. 

Maar wat er verteld wordt over wat er daar is gebeurd gaat nog veel verder. Zo ver dat de verhalen te gruwelijk zijn om op de listing te vermelden of in de cache te gebruiken. Heb je hierin daadwerkelijk interesse lees dan bijvoorbeeld Thrillers als De Zwarte Duivel van Jacob Vis of Het Ronde Huis van Almard Otten.

Is de loop van de geschiedenis hier in Het Ronde Huis beïnvloed? Is Nederland vanwege de praktijken in Het Ronde Huis niet aangevallen in de eerste wereldoorlog? De Duitse Adel kwam in ieder geval hier op bezoek. En de feestjes die werden gehouden gebeurden naar horen zeggen dingen die het daglicht niet verdragen.

Het zijn allemaal verhalen over een tijd die inmiddels al weer iets meer dan honderd jaar achter ons ligt… Een cold case dus. Maar is er nog iets over uit die tijd? Op zoek naar het ronde huis in Nunspeet op internet. Dan vind je veel informatie. Zowel feiten als verhalen over de sage. 

Wat is er feitelijk bekend over het ronde huis?

Het Ronde Huis was een rond landhuis dat in de bossen nabij Nunspeet in het Zandenbos stond. Het is in 1967 afgebroken, maar sporen ervan zijn nog steeds terug te vinden in het landschap.

In 1902 kocht Frank van Vloten (1858-1930), zoon van de filosoof Johannes van Vloten, het grondbezit in Nunspeet van de erven W.J. Lagerweij, een stuk bos en heidelandschap ten zuiden van Nunspeet van 360 hectare grond. Op deze grond liet Van Vloten het Ronde Huis bouwen. De eerste steen werd gelegd op 25 juni 1906.

Een deel van de grond, vlak bij het station van Nunspeet, werd in 1904 doorverkocht. Daarop werden Sanatorium Erica (het latere opvanghuis Valentijn voor ama's) en de villa Kraaienhorst gebouwd. Deze villa werd in 1913 aangekocht door Willem van Vloten.

Het Huis
Het Ronde Huis had twee verdiepingen en een plat dak. Er was een toegangsweg die om het huis liep naar de voornaamste toegang, die zich op de eerste verdieping bevond. Op deze verdieping was een balkon rondom het hele gebouw gemaakt. De ronde binnengalerij op de tweede verdieping kreeg licht via een dakkoepel met gekleurd glas. Van daar was er zicht op de benedenhal. Lodewijk van Deyssel schreef in zijn Gedenkschriften de volgende passage over dit huis "... en genaamd het Ronde Huis, daar de kamers van het middenpunt, een kleinen hall, uit, naar den buitenkant zich waaiervormig uitstrekten en de buitenmuur een zuiveren cirkel vormde". Waarom er een Rond Huis is gebouwd, is ondertussen onderwerp van speculatie. Zo zou er een discussie zijn over waar de gevel geplaatst moest worden, waarop Van Vloten stelde dat het huis dan maar rond moest worden. Een ander verhaal stelt dat de arbeiders mooi in een kring stonden waarop het besluit viel het huis cirkelvormig te maken. Weer een ander verhaal zegt dat Van Vloten elk moment van de dag de zon wilde zien. Het meest voor de hand liggende verhaal is waarschijnlijk dat van opzichter G.G. Schakelaar: Van Vloten heeft een rond huis gezien tijdens zijn jaren in Spanje, en wilde zoiets op de Veluwe hebben. 

Het landgoed
Het landgoed omvatte ruwweg het gebied tussen station Nunspeet en Vierhouten waartoe terreinen behoorden als de Vlasmeer, de Roostee, de Mythstee, de Vennen, Saxenheim en Mosterdveen, Erica, Hoogwolde en het Zandenbos. Bij de plaats waar het Ronde Huis stond zijn nog de resten van parkaanleg herkenbaar, met vijvers die omgeven zijn door rododendrons, thuja en valse christusdoorn. Van Vloten experimenteerde met verschillende bosbouwmethoden en introduceerde diverse uitheemse bomen en planten. In de jaren van de Eerste Wereldoorlog nam Van Vloten Belgische burgervluchtelingen van Vluchtoord Nunspeet in dienst om boswerkzaamheden uit te voeren. Op het terrein waren enkele leemputten. Een van deze putten bevindt zich op grond waar in 1987 de golfbaan Het Rijk van Nunspeet is aangelegd.

In ieder geval is zeker dat het ronde huis in Nunspeet heeft gestaan. Er is helaas weinig meer van over van dit op zich fraaie gebouw. Maar wellicht is dat maar goed ook als je leest wat er zich mogelijk ooit heeft afgespeeld. Of als je op youtube filmpjes bekijkt over wat hier mogelijk gebeurt is.

De schitterende rodondendrons die ooit in de tuin van het ronde huis stonden zijn ook nu nog goed te bewonderen. En ook is er nog steeds een woning vlak bij de oude plek van het ronde huis. De bewoner hiervan heeft natuurlijk niets te maken met wat er zich ooit allemaal heeft afgespeeld in de omgeving van zijn huis. Nu is het vooral een schitterend bos. Waar het wild heerlijk aan het genieten is. En waar we gelukkig een nieuwe nachtcache hebben mogen plaatsen.

Eigen Spoorlijn
Vanaf Station Nunspeet liep een veldspoorlijntje naar het Ronde Huis op decauvillerails. Het lijntje werd gebruikt om met paardenkracht zorg te dragen voor het houtvervoer uit de bossen. Er liepen in de eerste helft van de twintigste eeuw meer van dit soort veldspoortjes door de streek. Met een ponytramrijtuig werden ook passagiers voor het huis vervoerd. Aan de ligging van de paden, soms in stervorm, en aan de afgravingen of ophogingen is het spoortracé nog op diverse plaatsen in het terrein te herkennen. Op het terrein van vh Houthandel De Veluwe (nu: BMN De Veluwe) zijn anno 2013 resten van het spoor zichtbaar en voor een deel van het hekwerk om de Mythstee is gebruikgemaakt van afgedankte rails. Een van de rijtuigjes is bewaard gebleven, werd door de Pony- en Motortram 't Joppe in rijdende staat teruggebracht en bevindt zich thans bij de Stichting Rijssens Leemspoor te Rijssen.

Werkkamp
Vanaf eind 1938 werd de "De Arend", een onderdeel van het Rotterdamse "Instituut voor de Rijpere Jeugd", door het ministerie van Sociale Zaken ingeschakeld om een werkkamp bij het Ronde Huis te vestigen. Per kwartaal werd hier een wisselende groep werkloze Rotterdamse jongens op vrijwillige basis - op jaarbasis bedroeg het aantal omstreeks 600 jongens - ingezet voor werkzaamheden in het omringende bosgebied. Zij werden gehuisvest in een complex van barakken nabij het huis. "De Arend" organiseerde voor de kampbewoners ook activiteiten op het gebied van sport, ontwikkeling en ontspanning. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het Ronde Huis in gebruik geweest als werkkamp van de Nederlandse Arbeidsdienst. Met 200 arbeiders werd in het bos gewerkt en werden wegen aangelegd, waaronder de Bovenweg en het traject van Het Ronde Huis naar de Eperweg. De voedingsofficier van Het Ronde Huis gaf toestemming voor clandestiene voedseltransporten, onder andere voor onderduikers van het Verscholen Dorp. Op het terrein werd in december 1944 door de Duitse "Artillerie Abteilung 709" een beschietingsinstallatie geplaatst, vanwaar V4 (de zogenaamde Rheinbote) raketten werden afgevuurd op de Antwerpse haven. Op het eind van de Tweede Wereldoorlog werden er in barakken bij het Ronde Huis evacués uit Arnhem en omgeving opgevangen.

De Sage

Frank van Vloten staat in Nunspeet ook wel bekend als de Zwarte Duivel.
En het ronde huis stond wel bekend als  'bordeel in de bossen' dat bezocht werd door 'heren in pelsjassen'.
Er zouden satanische offeringen zijn geweest en orgiën. Hierbij zouden ook mensen zijn verdwenen...

Zoek... En er is veel te vinden.. Wat hiervan waar is... Het valt moeilijk te achterhalen. Maar in ieder geval was het de inspiratiebron waaruit we putten voor deze cache...

In 2012 publiceert een anonieme werkgroep een 'mysteries ontrafelend' boek waarin staat dat een 'Germaanse sekte' mensen offerde om het verloop van de Eerste Wereldoorlog te beïnvloeden. Er vonden orgieën plaats waarbij zelfs Prins Hendrik, de man van koningin Wilhelmina, betrokken geweest zou zijn.

Sinds dat boek is het verhaal weer gaan leven in Nunspeet
Bij het huis stond een door van Vloten aangeplante boom, een valse christusdoorn. Hiervan wordt gezegd dat deze is geplant 'als symbool voor de doorn in het oog van Wodan'.

Van oudsher wordt de woeste grond van de Veluwe gezien als de schuilplaats van de duivel. En wild, dat was de Veluwe. Je ziet dat idee ook nog steeds terug in namen als het 'Duivelsbos' bij Vierhouten of de 'Toverberg' bij Putten. Daarnaast heeft men op de Veluwe nog veel gebruiken die een heidense oorsprong hebben. Zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse fakkeltocht in Elspeet. Een soort lichtfeest. Dat heidense krijg je er op de Veluwe nooit uit.
 

De Cache
Tijdens deze nachtcache zul je de omgeving van het ronde huis gaan onderzoeken op zoek naar sporen uit het verleden. Sporen uit de tijd van het ronde huis. Je loopt tijdens deze cache je ronde letterlijk om de oude locatie van het ronde huis heen. Zodat je in alle uithoeken van het oude landgoed goed onderzoek kunt plegen. Dat onderzoek  zal af en toe wellicht angstaanjagend zijn. Maar als we de sage van het ronde huis ook maar voor een fractie geloven dan hebben zich in deze omgeving ook vreselijke zaken afgespeeld. 

RESERVERING VEREIST
Reservering voor deze cache is vereist. Ga niet zomaar op pad!

Omdat het onderzoek naar aanwijzingen uit het verleden natuurlijk niet tot overlast voor het wild mag leiden en dat onderzoek grondig gedaan moet worden kunnen we deze cache alleen op vrijdag, zaterdag en zondag aanbieden met een maximum van 1 groep forensische analisten (geocachers) per dag. De maximum groepsgrootte bedraagt 10 speurneuzen. We danken staatsbosbeheer voor het meewerken aan het mogelijk maken van deze zoektocht naar de restanten uit een ver verleden.

Hiervoor is een reserveringssysteem opgezet. Na het oplossen van de puzzel op deze pagina zul je jezelf toegang kunnen verschaffen tot het reserveringssysteem waarmee je een licentie in handen zult krijgen. Deze dien je ten allen tijde schriftelijk bij je te hebben als je in de nachtelijke uren dit bos wilt betreden. Zonder licentie geldt tussen zonsondergang en zonsopkomst dat dit gebied verboden terrein is. Hier vindt ook regelmatig controle plaats. Dus ga er maar vanuit dat je wellicht een boswachter tegen komt.

 

De cache:

Dit is de bonuscache van GC93QFE - Het ronde huis. Tijdens het lopen van die cache krijg je tegelijk met het verkrijgen van de coördinaten van die cache ook de coördinaten van deze bonus.

 

 

Bronvermelding:

http://rondehuis.nl/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_Huis
https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/1910141/Sekte-offerde-jonge-vrouwen-in-Ronde-Huis
https://www.youtube.com/watch?v=bXZV4IqLLbI
https://www.oozo.nl/video/nunspeet/134808/het-ronde-huis-in-nunspeet-mini-documentaire
https://www.facebook.com/Trouw.nl/videos/over-het-ronde-huis-in-de-bossen-bij-nunspeet-deden-altijd-al-verhalen-de-ronde-/1673989625966856/
https://www.youtube.com/watch?v=LsrWM06c3xo
https://www.trouw.nl/nieuws/het-spookhuis-van-de-veluwe-trekt-hele-ploegen-geestenjagers~b7023f2f/
https://www.noord-veluws-museum.nl/het-ronde-huis/
https://www.destentor.nl/nunspeet/speurtocht-naar-bewijzen-horror-het-ronde-huis-in-nunspeet-loopt-uit-de-hand~ab2a7440/
https://illuminatethedarkness.com/2020/12/27/disney-fairytale-or-bitter-dutch-reality/

 

Additional Hints (Decrypt)

Yvaxf ina ivws. Ynng qr xbxre va qr tebaq mvggra ra znnx qrmr trjbba bcra.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)