De wandeling ligt rond de Oudbroek-Schellandpolder die in het kader van het Sigmaplan een gecontroleerd overstromingsgebied zal worden. Een unieke kans dus op deze wandeling te maken voor dit landschap drastisch zal wijzigen.
Over het Sigmaplan
Vlaanderen beter beschermen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren. En tegelijk de waardevolle Scheldenatuur een boost geven. Dat is het doel van het Sigmaplan. Het Sigmaplan gaat over veiligheid, natuur, recreatie en economie.
Oudbroek-Schellandpolder
Bij stormtij zal de Oudbroek-Schellandpolder in alle veiligheid Scheldewater opvangen. De monotone populierenbossen vormen we om tot natuurlijke moerasbossen.
- Oppervlakte: 133 hectare
- Grondgebied: Bornem
- Type gebied: gecontroleerd overstromingsgebied
- Invulling gebied: wetland
Dit overstromingsgebied zal de achterliggende woonkernen en de ruimere regio beschermen tegen wateroverlast. Bij stormtij, slechts een of twee keer per jaar, zal de Oudbroek-Schellandpolder in alle veiligheid Scheldewater opvangen. Ook de natuur krijgt een opsteker. De monotone populierenbossen vormen we om tot natuurlijke moerasbossen. Daarin groeien bomen zoals de els en de wilg, die graag met hun wortels in het water staan. Bestaande waterpartijen en waterlopen richten we in, zodat de natte natuur er beter tot zijn recht komt.
Technische fiche:
- Afstand 7,5 km, aanbevolen te voet.
Fiets: sommige stukken kunnen erg drassig zijn, mountainbike aanbevolen.
- 20 caches, waarvan 17 trads, 2 multi's en 1 bonus.
- In elke cache vind je een aanwijzing om de coördinaat van de bonus te bepalen. Lees de opdracht in de bonus, zodat je weet wat de uiteindelijke bedoeling is. De aanwijzingen worden herhaald.
- Nodig: Magneetstok, pincet of fijn tangetje, touwtje en losse magneet kan handig zijn.
- Kijk, denk na en handel pas als je doorhebt hoe de vork in de steel zit.
- Ik heb mijn kerselaar gesnoeid.
Specifiek: In de camouflage vind je een hulpmiddel, gebruik dit voorzichtig en berg dit achteraf goed op. Het moet geduldig blijven.