De Kop van Drenthe is het gebied tussen Groningen en Assen met daarbinnen een deel van het Nationaal Park Drentse Aa, maar ook veel andere natuurgebieden waar heide, bos, moerasgebieden, hoogveen, beekdalen en meren elkaar afwisselen.
De bijzondere gevarieerde landschappen vinden hier hun basis in de laatste ijstijd. De sporen die eigenzinnige mensen uit het verleden en het heden nalieten vormen een onuitputtelijke bron van verhalen. Deze GeoTour laat je de geschiedenis van dit gebied beleven aan de hand van zeven van die verhalen.
Voor meer informatie, zie de startpagina van de GeoTour Kop van Drenthe (GT4A3).
|
KOLONIËN VAN WELDADIGHEID
Aan het begin van de 19e-eeuw stichtte Maatschappij van Weldadigheid verschillende vrije Koloniën, waar armen de kans kregen om een beter bestaan op te bouwen. In 1822 werd de onvrije Kolonie Veenhuizen opgericht, bestaande uit drie gestichten. Hier werden weeskinderen, landlopers en bedelaars opgevangen, aan het werk gezet en geschoold.
De drie gestichten van Veenhuizen hebben allemaal dezelfde ruimtelijke opzet. Tussen rechte lanen staan de centrale gestichten. Aan de binnenzijde van de gestichten, rond een gesloten binnenplaats, bevonden zich slaapzalen met daarin tachtig hangmatten. In deze zalen sliepen de ‘onfatsoenlijke armen’, de bedelaars en landlopers. Mannen en vrouwen waren van elkaar gescheiden. Weeskinderen werden in een eigen gesticht ondergebracht.
Dit onderdeel van de GeoTour Kop van Drenthe is geïnspireerd op het leven en werken in de gestichten in Veenhuizen en bestaat uit 11 caches.
Meer informatie over de Koloniën van Weldadigheid vind je hier.
|
Maallust-Complex
Het Maallust-complex in Veenhuizen omvat een aantal unieke industriële bouwwerken. Vanaf 1882 waren hier een molen, een graandrogerij en een graanopslagruimte in gebruik. In 1903 werd op het complex ook een handkracht-zuivelfabriekje gebouwd.
We zien de volgende gebouwen hier nog steeds staan.
- Een molen, die in 1918 werd getroffen door blikseminslag.
- Graandrogerij en – schuur
- Graan- en melkpakhuis
- Graansilo
- Zuiverfabriek
De voormalige graanopslag is omgebouwd tot bierbrouwerij, de zuivelfabriek is nu een kaasmakerij, de graansilo doet dienst als klimtoren en in de molen ambachtelijke snacks.
Allemaal ambachtelijke bedrijven.
Je zult langs de deuren van deze deuren moeten om de cijfers te vinden voor de slotcode.
Maar je hoeft niet naar binnen, beantwoord de vragen bij de waypoints.
De juiste volgorde van de code is de volgorde van waypoints.
Mocht je hier een pauze nemen gebruik dan je internet browser eens om meer te weten te komen over de rijke geschiedenis van dit complex.
MEER OVER DE KOP VAN DRENTHE
In de Kop van Drenthe geniet je in alle rust van prachtige natuurgebieden en afwisselende landschappen. Onderweg kom je geheimen uit de prehistorie tegen, zoals hunebedden, grafheuvels en celtic fields. Wie op zoek is naar meer levendigheid en cultuur kan ook goed terecht in de prachtige dorpen en de provinciehoofdstad Assen. En alles is prima wandelend of op de fiets te beleven. Maar het leukste is natuurlijk om dit te combineren met geocachen.
Meer informatie hierover vindt u op de site van de Kop van Drenthe.
De ondernemers, die deze Geotour mogelijk hebben gemaakt, heten u van harte welkom in Kop van Drenthe. Kijk voor meer informatie over de ondernemers en hun aanbiedingen hier.
|