Skip to content

<

RECORDTOREN: Scouting Steyn

A cache by Torenbouwers; adopted by Zuurtje Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/01/2021
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


 

Scouting Steyn is met ruim 225 leden een grote, oude en bijzondere scoutinggroep, gestart in 1927 en met een LAND- en een WATER-tak en kent een lange historie wat betreft pionieren van grote en bijzondere objecten.

Met pionieren wordt binnen de scouting bedoeld; het bouwen van objecten met hout en touw.

We willen graag enkele hoogtepunten van de ‘pionier-geschiedenis’ van Scouting Steyn onder de aandacht brengen.

 


 

We beginnen in 1950.

Tijdens het ‘Nationaal kamp’ te Ommen, ter ere van 40-jaar padvinderij in Nederland werd er door de Houtduivenpatrouille van de Steyn een grote toren gepionierd die de boeken is ingegaan als ‘De Wolkenkrabber’. Bovenop was een tent geplaatst waar in gekampeerd werd. De PL [patrouilleleider] Frans den Ouden had het idee voor dit bouwwerk opgedaan tijdens zijn verblijf op de Wereld Jamboree in Frankrijk van 1947.

Het volgende jaartal is 1967.

District Deventer van de NPV [De Nederlandse Padvinders] bestaat 50 en Scouting Steyn 40 jaar.

In Ommen word het DiKaVi gehouden, een groot kamp en wederom bouwen de padvinders van de Steyn een toren met diverse platformen voor wel 4 patrouilletenten.

Het bouwwerk wordt op kritieke punten verstevigd met door Hopman Bruins zelf gesmede bouten.

Negen jaar later, 1976.

De toenmalige leiding van de Verkenners bouwen tussen het Oude en het Nieuwe clubhuis in het Kolkbos te Diepenveen een hoge toren van zo’n 14 meter.

Voor het eerst worden er ook criteria opgesteld waarmee de hoogte van een gepionierde toren bepaald kan worden; als hoogte geldt een platform waarop 5 personen [+ een kratje Grolsch] moeten plaatsnemen.

Slecht twee jaar later, 1978.

Een stel Rowans [16-18 jaar] bouwt op de ‘Open Plek’ in het Kolkbos een toren van 15,10 meter.

De methode is simpel; er worden drie 3-poten gepionierd waarna er lange pionierpalen middels steigersjorringen met elkaar verbonden worden tot staken van ruim 18 meter. Deze worden vervolgens rechtop in de 3-poten gezet. Nu worden er dwarsbalken tegen de staken aan geknoopt. Daarna klimmen de bouwers op de dwarsbalken en knopen de volgende laag dwarsbalken zo’n 2 meter hoger tegen de staken en zo verder.

De ouders van een van de Rowans komen langs. Op haar vraag; “Waar is Dirk-Jan?” Roept hijzelf vanuit de hoogte; “Hier!” Zijn moeder kijkt en fiets geschrokken weg, zij wacht bezorgd aan de Averlose Houtweg op haar man die nog even bewonderend klets met de bouwers.

Al het volgende jaar, 1979.

De leiding neemt het record weer over door een toren van wel 21,45 meter te bouwen.

Hetzelfde principe wordt gehanteerd. Het lijkt wel of op deze manier niet veel hoger kan worden gekomen. De recordpogingen blijven dan ook weer een aantal jaren uit.

Het wordt 1989.

De toenmalige Rowans & Sherpa’s van de Steyn nodigen de Rowans en Sherpa’s van de Dr. Ariëns-Buette-groep uit om samen een aanval te wagen op het torenbouwrecord.

De jaarlijkse JOTA [Jamboree On The Air] en de herfstvakantie is een mooie gelegenheid, ze pionierden toch altijd al torens en masten voor de antennes van de zendamateurs.

Hout was er in overvloed, touw iets minder maar voldoende. Het ontbrak echter aan organisatie, waardoor een nieuw record uitbleef.

Wel werden PiVo’s van de beide groepen geïnspireerd om eens te kijken hoe zij het aan zouden pakken. Al brainstormend kwamen ze op een idee en 50 meter was volgens de heren haalbaar.

 

Hanzedagen 1990.

Wereldjamboree 1995

 

Geen toren in 1996.

Maar wel een bijzonder mooi en winnend speelobject tijdens het “Houtje-touwtje-festival” in het Land van Ooit. Hier organiseerde Scouting Nederland een pionierwedstrijd.

’s Avonds wordt er nog een ontwerp gemaakt en de volgende dag met het beschikbaar gestelde materiaal gebouwd.

Het ‘Sallands Rad’ is geïnspireerd op een overslagschommel uit een speeltuin.

In eerste instantie dachten we het contragewicht te realiseren met een vat water, later bedachten we dat dit ook door een tweede loop-rad vervangen kon worden. Dit was de bouwtekening;

Zo werd dit ons 'Sallands Rad'.

Dit blijkt overigens al een bestaand idee te zijn, getuige deze advertentie;

We hebben ‘m gemaakt met ongeveer 15 personen; RoSh en PiVo’s van de Steyn, aangevuld met één pionierfenomeen van de Dr. Ariëns-Buette. Bij de prijsuitreiking bleek dat wij gewonnen hadden.

JOTA 1998

De oefentoren voor een nieuwe recordtoren.

Helaas is het tot nu toe [2021] hier bij gebleven.

Het wordt wel weer eens tijd voor een nieuw elan/ontwerp/enthousiaste groep scouts ……..


Zo en dan nu de multicache:

De route start bij: N 52° 17.370 E 006° 09.712

Tel bij de getallen op het plaatje: 215.222 op.

Je gaat nu het terrein van Scouting Steyn op.

Zaterdags kan je Bevers/Welpen/Scouts/Explorers tegenkomen die hier hun avonturen beleven, laat ze lekker spelen en zoek de aanwijzing aan de voet van een Grove den.

Je staat nu naast de plek waar de toren van 15,10 meter gebouwd werd door de Rowans in 1978 en waar de leiding dit in 1979 verbrak en bracht op 21,45 meter.

Tel bij de getallen op het plaatje: 215.111 op.

Je staat nu naast de plek waar in 1988 een poging werd gedaan het hoogterecord van 21,45 meter te verbreken. De toren van de leiding uit 1976 stond tussen de clubhuizen.

Zoek nu de eindcache, tel daarvoor 215.333 bij de getallen op het plaatje op.

In de buurt van de cache is een bosje waar de Explorers van de Steyn een aantal jaren geleden bomen van ruim 14 meter kapten en naar het clubhuis  brachten om hoge torens mee te pionieren.

Je kan terug lopen naar het begin via:

https://www.google.nl/maps/place/E.H.B.O.-kruispunt/@52.2903584,6.1635716,539m/data=!3m2!1e3!4b1!4m5!3m4!1s0x47c7e95fea3fb8d1:0xa09b48a3085e8f0a!8m2!3d52.2903551!4d6.1657603

 

Additional Hints (Decrypt)

xabegF

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)