Skip to content

RV 4.29 : Kapelle-op-den-Bos Traditional Geocache

Hidden : 01/09/2022
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Kapelle-op-den-BOs wordt voor het eerst vermeld in het jaar 1270 als Capelle. Het was toen niet meer dan een kapelletje in de bossen van Smal Brabant. De plaats kreeg het achtervoegsel "op-den-Bos" om het onderscheid te maken met Sint-Ulriks-Kapelle. Zo werd het vroeger gespeld als Capelle-op-den-Bosch (zoals bijvoorbeeld te zien op de Ferrariskaarten uit 1777). Na de Tweede Wereldoorlog werd het aangepast aan de Nederlandse spellingsregels.
In de volksmond wordt meestal naar Kapelle-op-den-Bos verwezen als kortweg Kapelle.

Naast Kapelle-op-den-bos zelf omvat de fusiegemeente de deelgemeenten Nieuwenrode en Ramsdonk en het gehucht Oksdonk (Hoixdonck op de Ferrariskaart).

Geschiedenis

Middeleeuwen: Kapelle-op-den-Bos heeft waarschijnlijk zijn oorsprong en naam te danken aan een bidplaats of kapel opgericht te midden van een bosgebied. De legende vertelt dat een verdwaald edelman in de 13de eeuw, uit dank voor zijn redding een kapel liet bouwen. In 1564 werd deze vervangen door de huidige Sint-Niklaaskerk.
Het Zeekanaal Brussel-Schelde doorkruist al eeuwen de dorpskern van Kapelle sinds de aanleg ervan tussen 1550 en 1561.

18de - 20ste eeuw: Op de reeds vermelde Ferrariskaarten uit de jaren 1770 is Kapelle-op-den-Bos te zien als een dorp met een 50-tal huizen, bijna uitsluitend op de Bormstraat en Mechelseweg.
In 1837 werd de spoorlijn Mechelen-Dendermonde aangelegd doorheen het centrum van het dorp.
De Sint-Niklaaskerk werd in de Eerste Wereldoorlog platgebrand door de Duitse bezetter en kreeg na de heropbouw een kroon als toren, in plaats van een spitstoren, wat uniek is in België.

Bezienswaardigheden

De Jan Bogaertsbrug: een dubbele basculebrug over het Zeekanaal Brussel-Schelde. Deze werd in 2011 gerestaureerd en veiliger gemaakt.

Eternit: Fabricage van eternitplaten, historisch getint wegens oude productietechnieken.

Parochiekerk Sint-Niklaas: Driebeukige, classicistische kerk van bak- en natuursteen, met geïntegreerde westertoren uit de tweede helft van de 16de eeuw.

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin (Nieuwenrode): 17de eeuws verlaten, bouwvallige en door brand geteisterde pastorie, voorheen afhankelijk van de abdij van Grimbergen en ingeplant op een omgracht terrein achter de kerk, waar naar verluidt van circa 1140 tot 1270 een norbertinessenklooster van Grimbergen zou gestaan hebbe

Parochiekerk Sint-Niklaas: Driebeukige, classicistische kerk van bak- en natuursteen, met geïntegreerde westertoren uit de tweede helft van de 16de eeuw.

Parochiekerk Sint-Niklaas: Driebeukige, classicistische kerk van bak- en natuursteen, met geïntegreerde westertoren uit de tweede helft van de 16de eeuw.

Bron: Wikipedia

Rondje Vlaanderen:

logo (groen)

www.rondjevlaanderen.be

308 gemeente-cachen
5 provincie-bonussen

Ga met deze groots opgezette reeks van cachen Vlaanderen verkennen op een manier als nooit tevoren.

Bezoek alle Vlaamse gemeentes van de grote steden tot het platteland …

Bekijk de prachtige cultuur en de adembenemende natuur van Vlaanderen terwijl je de mooiste cachen bezoekt. Leer zo ook de 308 cachers die hieraan hebben meegewerkt van hun beste kant kennen.

In elke gemeente van Vlaanderen kan je een cache oppikken die bij deze reeks hoort. In elke cache bevindt zich een code waarmee de provinciebonus kan berekend en gevonden worden.

* Op de website van Rondje Vlaanderen kan je je codewoorden invullen van je reeds gelogde gemeentes. Zo kan je steeds bijhouden hoe ver je staat in de Ronde, maar je krijgt ook (als je alle paswoorden hebt verzameld van alle gemeentes in de provincie) hier de info voor de provinciebonussen.

.

Zeker mee te nemen: Fijne alcoholstift of stempel om te loggen.

.

.

Additional Hints (No hints available.)