Skip to content

<

Rondje de Haar Eetzaal

A cache by Pc_Queen Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/28/2021
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Welkom bij Rondje de Haar! Een rondje van 11 caches en een bonus. Er is geen specifieke volgorde waarin je de caches moet zoeken.  Vergeet niet om onderweg de bonuscodes te verzamelen!

In de eetzaal konden 34 gasten plaatsnemen voor een diner. Verschillende beroemdheden hebben dit gedaan. Gastvrijheid was belangrijk en daarom is deze ruimte een van de meest versierde en feestelijkste in het hele kasteel. Zo hangt er een 17e eeuws wandtapijt van David Teniers de Jongere met een boerenfeest erop, een indirecte boodschap om het gezellig met elkaar te hebben. Er werd tijdens deze diners, van minimaal 4 gangen, gegeten van zilveren bestek, speciaal ontworpen door Cuypers. Al het bestek eindigt in een hartvormig motief met 3 minuscule blaadjes. Deze bestekset bestaat uit meer dan 700 delen, ook weer een teken van gastvrijheid. De tafelschikking gebeurde in de Franse stijl. Dat betekent de gastheer en gastvrouw in het midden en de rest van de gasten daar omheen. Hoe belangrijker je was, hoe dichter je bij de gastheer en gastvrouw mocht zitten. Ook in de manier van tafeldekken zie je de Franse stijl terug. Het bestek werd gesloten, met de bolle kant naar boven, op tafel neergelegd. En er werd natuurlijk pas om 21.00 gedineerd.

De eetzaal heeft een schouw met een vuurplaats. Dit is niet meer dan een lookalike want vanuit de openhaard komt verwarmde lucht van een heteluchtverwarming. U leest het goed, het kasteel was erg vooruitstrevend en aan het begin van de 20e eeuw al voorzien van alle moderne gemakken zoals centrale verwarming en koud en warm stromend water.

Naast de eetzaal bevindt zich een toren. In deze toren bevind zich het office. Vanuit het office werd het eten opgediend aan de gasten dat door middel van een liftje naar boven werd gehesen vanuit de keuken in de kelder. Tijdens het diner werd eten opgediend op zilveren schalen want het zelf opschepen van eten werd gezien als een teken van gastvrijheid. Er gaat een verhaal de ronde over Roger Moore die tijdens het opscheppen per ongeluk een hele kalkoen op de serveervork prikte. Hij stak de kalkoen in de lucht en vroeg: ‘anybody else?’. 

De avonturen in het kasteel gaan verder, lees vooral de volgende listing voor meer informatie over Kasteel de Haar.

Puzzel:

N GE (E*H).(I-H)(B-B)C

E D (A-D)(D+G).(E*E)A(B+F)

Cache:

De anekdote van Roger Moore en zijn kalkoen zijn de aanleiding geweest voor het ontwerp van deze 3d geprinte cache.

Slotcode: 854

 

Additional Hints (No hints available.)