Skip to content

Virtual Reward 3.0 - Pelješki most Virtual Cache

Hidden : 07/29/2022
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Pelješki most je most u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u Hrvatskoj koji premošćuje Malostonski zaljev između Komarne na kopnu i Brijeste na poluotoku Pelješcu i tako cestovno ostvaruje kontinuitet teritorija Republike Hrvatske prekinut uskim koridorom kojim Bosna i Hercegovina kod Neuma izlazi na more. Izgrađen je u sklopu projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom. Most je ovješenog tipa, ukupne duljine 2404 m sa šest glavnih stupova i trinaest raspona od čelika duljine od 72 do 285 metara, prema dizajnu Marjana Pipenbahera.

Visinom od 55 metara udovoljilo se zahtjevu Bosne i Hercegovine za osiguranjem nesmetanog prolaska brodova do Neuma. Dubina mora pod mostom iznosi gotovo stalnih 27 metara, a zbog tla sastavljenog od debelih naslaga gline i mulja cijeli most je temeljen na stotinu metara dugačkim čeličnim cijevima promjera dva metra zabijenim u morsko dno. Lokacija mosta podložna je djelovanju jakih vjetrova i nalazi se u zoni znatne seizmičke aktivnosti. Most se nalazi u osjetljivom ekološkom području Malostonskog zaljeva koji je 1983. proglašen rezervatom prirode u moru, a zaštićen je i ekološkom mrežom Natura 2000.

Most je namijenjen prometovanju isključivo motornim vozilima, minimalnom brzinom od 60 km/h. Promet se odvija u oba smjera po dvjema voznim trakama uz koje se nalaze nešto uže zaustavne trake za vozila u kvaru. Most nema nogostup za pješake ni biciklističke trake.

Više o Pelješkom mostu

UPUTE ZA LOGIRANJE:

VAŽNO: ZAUSTAVLJANJE NA MOSTU JE ZABRANJENO! KORISTITE OZNAČENE PARKINGE!

Kako biste prijavili pronalazak, molim da prilikom prijave pronalaska priložite fotografiju vas ili vašeg GPS uređaja (pametnog telefona) s Pelješkim mostom u pozadini!

About Pelješac Bridge

LOGIN INSTRUCTIONS:

IMPORTANT: STOPPING ON THE BRIDGE IS FORBIDDEN! USE MARKED PARKING PLACES!

To report a find, please attach a photo of you or your GPS device (smartphone) to the log with the Pelješac bridge in the background!

____________________________________________________________________________________________________________________

Virtual Rewards 3.0 - 2022-2023

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between March 1, 2022 and March 1, 2023. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards 3.0 on the Geocaching Blog.

Additional Hints (No hints available.)