Skip to content

Björnen Mystery Cache

Hidden : 8/14/2023
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Björnen, Sveriges överlägset största landlevande rovdjur som knappast kan förväxlas med något annat vilt. De har en kraftig och rund kroppsbyggnad och deras "puckel" över skulderpartiet gör dem lätt att känna igen.

Under 1800-talets andra hälft trängdes björnen tillbaka så pass mycket att den till slut bara fanns att finna i fyra kärnområden. Så sedan början på 1900-talet har björnstammen varit fredad eller så har det varit reglerad jakt på den.

En björnhona väger normalt mellan 60 - 200 kg, en hane från 100 - 300 kg. Den största svenska björnen som fällts (Arjeplogs kommun augusti 2019) vägde 352,1 kg. De har en mankhöjd till 150 cm och en längd från 130 - 250 cm. Svansen är inte mer än 5 - 15 cm. Pälsen varierar från ljust till mörkt brun och kan ibland dra mot grått. Yngre björnar har ofta en ljusare halsbandslik teckning kring halsen.

Björnens biologi skiljer sig från de övriga stora rovdjuren på flera sätt. Det mest unika är att björnen går i ide om vintern. De äter upp sig under hösten för att sedan gå i ide. Idet grävs oftast ut i en myrstack eller under ett rotvalv och bäddas med grenar och mossa. Det förekommer att de lägger sig "på brott", det vill säga att de lägger sig under en tät gran som sedan blir översnöad. Björnen sover aldrig så djup att den går ner i dvala som vissa andra arter men kroppstemperaturen sjunker några grader och pulsen faller kraftigt. 

Honorna är cirka fem - sex år när de får sin första kull. Därefter brunstar hon vartannat eller vart tredje år. Det betyder att björnen har den lägsta föryngringstakten av alla Sveriges däggdjur. Honan brunstar snabbare om hon förlorar sina ungar. Hon får en till fyra ungar per kull och björnungarna är inte större än ett marsvin till storlek då de födds. Ungarna födds i januari-febrauri och redan i april-maj, då de ska lämna idet, så väger de cirka 2-4 kilo. Björnar har något som kallas fördröjd fostertillväxt. De para sig på försommaren men det är alltså inte förrän på vintern i idet som björnhonan föder. Det är enbart honan som tar hand om sina ungar och de följer sin mamma i cirka 1 1/2 år - 2 1/2 år. En björn kan bli kring 25 år gammal. 

 

För att få fram nord-koordinataterna till slutgömman måste ni först lösa korsordet. De grå rutor som finns är mellanrum när svaret består av två ord. Bokstäverna eller siffrorna ni få fram i de gröna rutorna skall ni skriva in i certitude, i ordningsföljd utan mellanrum. När ni gjort rätt kommer certidude ge er koordinaterna till slutgömman. 

1) Björna försvarar inte revir utan använder sig istället av..?

2) När det kommer till födointag är björnen en...?

3) Vilket är det latinska namnet för Brunbjörn?

4) Vilken är den vanligaste dödsorsaken av björnungar? (engelskt ord/term)

5) Vad kallas björnens tassar?

6) När man jagar björn får man endast jaga med ett kulgevär som är i klass..? (Skriv siffran med bokstäver)

7) Vilket landskap har björnen som sitt landskapsdjur?

8) Vilket år infördes licensjakt på björn? (svara i siffror)

9) Vilken underart till vår svenska brunbjörn anses vara den största björnen i världen?

10) Björnens huvudsakliga föda under sensommaren och hösten?

Du kan validera din pussellösning med certitude.

För att få reda på öst-koordinaterna behöver du lägga detta pussel. 

Lycka till!

 

Additional Hints ()

V ra tena.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)

Advertising with Us