

[SvdB2025] Het Drielse Veer
Deze CITO is onderdeel van het event weekend Sporen van de Bevrijding: Airborne 2025. Alle side-events vinden plaats op plekken die een speciale plaats innemen in de geschiedenis van de Slag om Arnhem en de veel grotere operatie Market Garden. We willen onze vrijheid vieren en laten zien wat nodig is geweest voor deze vrijheid. Laten we ook niet te vergeten de mensen te gedenken die hun leven hebben gegeven voor deze vrijheid.

Locatie: Het Drielse Veer aan de Oosterbeekse kant van de rivier de Rijn.
Tijdstip: 10:30 -12:00 uur
Datum zondag 28 september
We gaan onze handen uit de mouwen steken om de omgeving van de aanlegplaats van het Drielse Veer schoon te maken. Wij zullen zorgen voor een orgineel logboek, afvalknijpers en vuilniszakken. Kom jij ons helpen dit stukje Oosterbeek weer schoon te maken?

Het Drielse Veer speelde een cruciale rol tijdens Market Garden, doordat de Eerste Onafhankelijke Poolse Parachutistenbrigade bij Driel was geland in plaats van Wolfheze. Echter al het zware materieel en het anti-tankgeschut van de Poolse brigade landde, aangevoerd in Horsa zweefvliegtuigen, al op 19 september wèl bij Wolfheze en zij stuitten al snel op zeer zware tegenstand van de Duitse bezetter.

Op 21 september 1944 landden ruim 1000 Poolse parachutisten met parachutes en in gliders in Driel. De Britse generaal-majoor Urquhart besefte in Engeland dat het Drielse veer wel eens goed van pas zou kunnen komen voor de oversteek. Het was dus de bedoeling om via de Drielse veerpont de Rijn over te steken. Een gedeelte van de Poolse brigade kon dan de zuidelijke Rijnoever verdedigen, terwijl het grootste deel van de Polen via het voetveer van Driel naar de Westerbouwing overgezet kon worden om de Britse linies te versterken. Aan de overkant van de rivier, in Oosterbeek, was de 1ste Britse Luchtlandingsdivisie ingesloten. De Britten wachtten in spanning op de Poolse versterkingen. Veerbaas Peter Hensen zag echter al op woensdag 20 september dat aan de overkant de Duitse troepen heer en meester over het gebied waren. De veerbaas besloot daarom de gierpont onklaar te maken om te voorkomen dat de Duitsers die zou gebruiken. Hierdoor waren de Poolse troepen ook niet in staat om gebruik te maken van het veer.

We willen graag iedereen bedanken die heeft geholpen bij het totstandkomen van de side-events en de bijbehorende geocaches. Daarnaast willen we ook graag alle partijen bedanken die toestemming hebben gegeven voor het plaatsen van deze caches.