

[SvdB2025] “The last post”
'The last post' is het goodbye-event van het eventweekend 'Sporen van de Bevrijding: Airborne 2025'. Alle side-events vinden plaats op plekken die een speciale plaats innemen in de geschiedenis van de Slag om Arnhem en de veel grotere operatie Market Garden. We willen onze vrijheid vieren en laten zien wat nodig is geweest voor deze vrijheid. Laten we ook niet te vergeten de mensen te gedenken die hun leven hebben gegeven voor deze vrijheid.

Locatie: Oude Kerk te Oosterbeek
Tijdstip: 13:00 uur - 15:00 uur
Datum zondag 28 september
Aan alle mooie dingen komt een einde, dus willen we nog eenmaal samen komen op een iconische locatie van het Airbornegebied aan de overkant van de rivier de Rijn. We willen samen met jullie het weekend af te sluiten in stijl. We hopen dat jullie net als wij een fantastisch weekend hebben gehad met mooie belevenissen en verhalen.

Geschiedenis van de "oude" kerk
Het éénbeukige rechthoekige schip van tufsteen is gebouwd in de 8e tot 10e eeuw in Preromaanse stijl. Delen van de kerk uit die tijd zijn in het huidige gebouw bewaard gebleven. Het is daarmee een van de oudste nog bestaande kerken in Nederland. De toren van de kerk is 14e-eeuws en is met tufsteen bekleed. Het Romaanse koor werd in de 15e-eeuw vervangen door een Gotisch koor.

Slag om Arnhem
Tijdens Operatie Market Garden in september 1944 lukte het de Britse & Poolse Airbornetroepen niet om de brug bij Arnhem, die later 'John Frostbrug' zou worden genoemd, in handen te krijgen. Na zware verliezen trokken zij zich terug op 19 september, de derde dag van de operatie, op Oosterbeek. Zo'n 3.000 militairen verzamelden zich daar binnen wat nu de perimeter wordt genoemd. Hier hielden zij stand tegen een grote overmacht om de komst van het XXXste corps af te wachten. Iedere dag werd de perimeter weer een stukje kleiner. In de omgeving van de kerk vonden acht dagen lang zware gevechten plaats. In de oude pastorie ernaast werden door onder andere Kate ter Horst circa 250 gewonde Britse soldaten verzorgd. De kerk diende als een van de verzamelpunten van de Airbornes, voordat zij zich terugtrokken over de Rijn, die zich er vlakbij bevindt. De kerk werd bij de oorlogshandelingen deels verwoest. Kerk en toren zijn in 1949-1950 hersteld en gerestaureerd nadat ze ernstig waren beschadigd.


We willen graag iedereen bedanken die heeft geholpen bij het totstandkomen van de side-events en de bijbehorende geocaches. Daarnaast willen we ook graag alle partijen bedanken die toestemming hebben gegeven voor het plaatsen van deze caches.