Vítám Vás na nové sérii v Převýšově, tentokrát v lese a jsou to biltemy, ktéré jsou rozmístěné 3 - 8 metrů nad zemí. Čeká vás 20 kešek s jednou bonusovou keší. Ve čtyřech keší z celkových 20ti se nacházejí bonusová čísla A,B,C,D, které použijete na finálku. Půjdete trasou dlouhou okolo 9 kilometrů, a je to dohromady asi na 2 a půl hodiny. V 1. keši máte ukázané 3 parkoviště. Začnete u Převýšovského fotbalového hřiště a skončíte u zatáčky na Převýšov. Abyste si mohli jít pro kešky, budete muset vyřešit kvíz o zvířatech, na které je právě série zaměřená.
Zajíc polní
Zajíc polní je jediným zástupcem zajícovitých v Evropě. Jeho výskyt je po celé Evropě, vyjma severních částí Skandinávie. Zde ho nahrazuje zajíc bělák, který je uzpůsoben pro život v horách a nehostinných podmínkách. Zajíc polní se dále vyskytuje v západní Asii. Jeho zbarvení je šedavé s bílým spodkem. Má černé uši s černými konci. To je typický znakový rozdíl mezi králíkem a zajícem. Hmotností se zajíc polní pohybuje okolo 2 kg a dorůstá délky okolo 70 až 80 cm. V České republice je zajíc polní loven pouze na společných honech, kdy ještě v 70. letech 20. století dosahovaly počty ulovených zajíců k 1 milionu. Od té doby stavy zajíců citelně klesaly. Dnes se počet ulovených zajíců pohybuje okolo 30 000 ks. Zajíc polní žije na relativně malém území o velikosti do 50ti hektarů. Proto mu nevyhovují velké lány monokultur, protože se díky tomu zajíc dostává do potravinové monodietové pasti a hyne.
Nejvyšší stavy zajíců jsou na jižní Moravě, v Polabí a Přerovsku. V podstatě se jedná o velmi zemědělsky intenzivní obhospodařování polí s pěstováním rozmanitých plodin, které zajícům vyhovují. Jinak se v České republice vyskytuje po celém území. Někde se nachází ve vyšších počtech, někde nelze zajíce spatřit. Vše souvisí i s počtem predátorů či počtem divokých prasat, které jsou značnými škůdci na zajících. Zajíc polní vyhledává polní krajinu, kde se střídají menší pole s mezemi, remízky a malými loukami. Velmi často se uchyluje do velkých lesních komplexů, kde nachází dostatek potravy. Má zde dostatek krytu a uniká zemědělským postřikům, které zajíci špatně snáší. Zajíc žije samotářsky. Pouze v období honcování (období zaječího rozmnožování), které začíná od ledna, nejčastěji v únoru, a přetrvává v různých periodách až do podzimu, dochází ke shlukování více zajíců dohromady. Většinou se jedná o jednotky až desítky zajíců v jedné lokalitě pohromadě. Zajíci pronásledují zaječky, o které svádějí boje. Postaví se a tzv. boxují.
A teď už malý kvíz, něco zjistíte z textu, něco musíte dohledat.
A. Jaký je rozdíl mezi zajícem polním a králíkem divokým?
a) zajíc je menší než králík - 4
b) zajíc se rodí osrstěný a vidící, králík holý a slepý - 1
c) králík má delší uši než zajíc - 8
B. V jakém prostředí se zajíc polní nejčastěji vyskytuje?
a) husté lesy - 0
b) otevřená pole a louky - 8
c) hory nad 2000 metrů - 5
C. Jak se nazývají krátkodobé úkryty, ve kterých zajíc přes den odpočívá?
a) mísy - 3
b) hnízda - 6
c) nory - 0
D. Čím se zajíc polní živí během zimy, když není dostatek zelené potravy?
a) bobulemi a drobnými houbami - 4
b) masem drobných živočichů - 2
c) kůrou a větvičkami stromů - 9
E. Jak se nazývá období rozmnožování zajíce polního a kdy probíhá?
a) říje, červen - srpen - 5
b) honcování, únor - září - 6
c) tření, duben - květen - 1
F. Jakým způsobem se zajíc brání před predátory?
a) rychlým během a klikatým úprkem - 3
b) schovává se v norách - 8
c) útočí ostrými zuby - 0
Jestli jste zvládli tenhle kvíz, tak to dosaďte do těchto souřadnic.
N50°09.ABC E015°24.DEF
A teď už hurá pro kešku!