Skip to content

Od stromu ke stromu #20 kuna lesní [biltema] Mystery Cache

Hidden : 9/9/2025
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Vítám Vás na nové sérii v Převýšově, tentokrát v lese a jsou to biltemy, ktéré jsou rozmístěné 3 - 8 metrů nad zemí. Čeká vás 20 kešek s jednou bonusovou keší. Ve čtyřech keší z celkových 20ti se nacházejí bonusová čísla A,B,C,D, které použijete na finálku. Půjdete trasou dlouhou okolo 9 kilometrů, a je to dohromady asi na 2 a půl hodiny. V 1. keši máte ukázané 3 parkoviště. Začnete u Převýšovského fotbalového hřiště a skončíte u zatáčky na Převýšov. Abyste si mohli jít pro kešky, budete muset vyřešit kvíz o zvířatech, na které je právě série zaměřená.

Kuna lesní

Kuna lesní žije v lesnatých oblastech celé Evropy. Nížinám se vyhýbá, ale lze ji potkat i nad hranicí lesů. Má protáhlé pružné tělo dlouhé asi 50 cm a hmotnost do 1,8 kg. Srst na celém těle má lesklou a tmavě hnědou, která na zimu zhoustne. Oválná skvrna na hrdle, protáhlá až na prsa, je žlutavá a i okraje boltců mají žlutavý nádech. Konec čenichu je černý. Huňatý asi 25 cm dlouhý ocas je na konci zaoblený a pomáhá kuně udržovat rovnováhu při skákání po větvích stromů. Na krátkých nohách jsou chodidla se silnými drápky hustě osrstěna. Proto je v její stopě výrazné odtlačení všech 5 drápů, přičemž stopy bříšek prstů nejsou ve stopě zřetelné, ale rozmazané. Po zemi se pohybuje dlouhými skoky. Trus kun je téměř černý, podlouhlý, na obou koncích zašpičatělý. Často obsahuje zbytky srsti, peří nebo lesního ovoce a nepříjemně páchne pižmem.

Kuna lesní obratně leze po stromech a v korunách stromů dělá až 4 metrové dlouhé skoky mezi větvemi. Po kmenech stromů běhá i kolmo hlavou dolů a to stejně rychle jako po zemi. V noci je schopna jít za potravou i 20 km. Její lovný rajón si značkuje pachovými výměšky z nadkonečníkové žlázy. Přes den kuna lesní obvykle odpočívá, nejraději v opuštěných hnízdech veverek, dravých ptáků a v dutinách stromů nebo se natáhne do hromady roští, do dřeva nebo do seníku. Za soumraku vychází na lov a útočí na vše, co jí přijde do cesty. Dobře loví na zemi, ale i vysoko v korunách stromů. Kořisti se zmocňuje svižným skokem a kousnutím do krku nebo zátylku. Ulovenou kořist si odnáší do svých skrýší. Potrava kuny lesní je pestrá. Kromě lesního ovoce požírá myši, hraboše, veverky, ale i zajíce, králíky, ptačí vejce a lesní ptáky do velikosti tetřívka obecného. V zimě během hladu nepohrdne ani zdechlinou.

A teď už malý kvíz, něco zjistíte z textu, něco musíte dohledat.

A. Do jaké čeledi patří?

    a) kunovití - 1

    b) psovití - 7

    c) kočkovití - 4

B. Jak se odlišuje kuna lesní od kuny skalní?

    a) má žlutou skvrnu na hrudi - 6

    b) je větší - 2

    c) má delší ocas - 3

C. Kde kuna lesní obvykle žije?

    a) v lesích - 2

    b)  ve městech - 6

    c) na otevřených stepích - 0

D. Čím se živí?

    a) pouze semeny stromů - 8

    b) je masožravec - 4

    c) je všežravec - 3

E. Kdy je nejaktivnější?

    a) přes den - 4

    b) v noci - 9

    c) pouze za svítání - 0

F. Jak se nazývá typický příbuzný kuny, který je chován pro kožešinu?

    a) kolonok  - 8

    b) norek - 3

    c) lasice kolčava - 1

Jestli jste zvládli tenhle kvíz, tak to dosaďte do těchto souřadnic.

N50°09.ABC E015°25.DEF

A teď už hurá pro kešku!

Additional Hints (No hints available.)

Advertising with Us