

De eekhoorn
De rode eekhoorn (Sciurus vulgaris) is een van de bekendste en meest geliefde wilde dieren van Nederland. Met zijn roodbruine vacht, pluimstaart en snelle bewegingen door de bomen is hij een opvallende verschijning in bossen, parken en grote tuinen. Eekhoorns leven vooral in gebieden met veel bomen, waar ze hun voedsel kunnen vinden. Het dieet van een eekhoorn is vooral plantaardig en bestaat uit noten (beukennootjes, hazelnoten en walnoten), zaden (bijvoorbeeld uit dennenappels), bessen en vruchten, knoppen en jonge scheuten van planten, soms boomschors en paddenstoelen. Dierlijk voedsel komt ook voor: insecten zoals rupsen, vogeleieren, kleine vogeltjes en larven.
Dit kleine knaagdier speelt een belangrijke rol in de natuur doordat het zaden verspreidt en zo helpt bij de groei van nieuwe bomen en planten. Vooral in de herfst zijn eekhoorns druk bezig met het verzamelen en verstoppen van voedselvoorraden voor de winter. Een deel van deze voedselvoorraden, soms tot wel 40%, wordt vergeten. Deze noten en zaden kunnen ontkiemen en uitgroeien tot nieuwe bomen en struiken.

Download de cartridge van de The Reverse Cache - beta via: Wherigo Cartridge