Skip to content

Krahujec obecný - ptáci ,,BONUS" Mystery Cache

Hidden : 5/3/2026
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Krahujec obecný Accipiter nisus

Popis

Je drobný, hbité stavěný dravec, který patří k nejčastějším sokolovitým ptákům střední Evropy, přestože jej lidé často jen zahlédnou jako šedý záblesk mezi stromy. Samec i samice se výrazně liší velikostí i zbarvením: samci jsou menší, štíhlejší, s modrošedým hřbetem a rezavě příčkovanou hrudí, zatímco samice působí robustněji, mají hřbet spíše hnědošedý a kresba na spodině těla je tmavší a hustší. Obě pohlaví však sdílejí typické dlouhé, úzké ocasní pera s tmavými příčnými pruhy a krátká, zaoblená křídla, která jim umožňují extrémně obratný let v hustém porostu. Právě tato kombinace dlouhého ocasu a krátkých křídel je pro krahujce charakteristická a odlišuje jej od většího jestřába lesního.

Krahujec je specialista na lov drobných ptáků. Jeho strategie je založená na rychlosti, překvapení a schopnosti manévrovat mezi větvemi s přesností, která působí téměř akrobaticky. Často využívá kryt vegetace, prolétá těsně nad zemí nebo podél živých plotů a v poslední chvíli prudce vystřelí k vyhlédnuté kořisti. V městském prostředí se přizpůsobil lovu u krmítek, kde využívá nepozornosti sýkor, vrabců či pěnkav. Jeho přítomnost bývá patrná spíše podle náhlého ztichnutí ptáků než podle vlastního hlasu, který je mimo období toku poměrně nenápadný.

Hnízdění probíhá nejčastěji v jehličnatých nebo smíšených lesích, ale stále častěji i v parcích a zahradách na okrajích měst. Hnízdo staví převážně samice, obvykle vysoko v koruně stromu, z větviček a jemnější výstelky. Samice sedí na 4–6 vejcích přibližně pět týdnů, zatímco samec ji zásobuje potravou. Po vylíhnutí mláďat pokračuje v lovu hlavně samec, zatímco samice zůstává u hnízda a chrání mladé. Mláďata se osamostatňují zhruba po měsíci, ale ještě několik týdnů se drží v blízkosti rodičů a učí se lovit.

Krahujec obecný je celoročně přítomný druh, i když část populace může v zimě migrovat na kratší vzdálenosti. V chladných měsících se více přibližuje lidským sídlům, kde nachází dostatek drobných ptáků. Jeho ekologická role je významná: reguluje populace běžných pěvců a udržuje rovnováhu v ptačích společenstvech. Přestože bývá někdy neprávem obviňován z „vybíjení“ zahradních ptáků, jeho vliv je přirozený a dlouhodobě stabilizující.

Pozorování krahujce je často otázkou okamžiku – prudký průlet mezi stromy, náhlý útok na nic netušící kořist nebo tiché kroužení nad okrajem lesa. Kdo jej však jednou dobře zahlédne, snadno si zapamatuje jeho štíhlou siluetu, dlouhý ocas a pronikavý pohled žlutých očí. Je to dravec, který spojuje eleganci, rychlost a dokonalou adaptaci na život v prostředí, kde se většina jiných predátorů jen těžko pohybuje.

Ke kešce:  

Výchozí souřadnoce N 49° 34.135 E 017° 13.183 Vás zavedou k vysílači v olomoucké části Slavonín a zde začínáte plnit úkol.

1)  U výchozích souřadnic z druhého dvojčíslí první části N odečtěte bonusové číslo které najdete v logbooku ,,Dlaska tlustozobého" 

     výsledek se rovná  ,,x" 

2)  Sečtěte všechna trojčíslí prvních částí N ptáků ,,Dlask tlustozobý, Stehlík obecný, Rehek domácí a Čížek lesní" a přičtěte

     číslo ,,385" a výsledkem bude  ,,y"

3)  Sečtěte všechna trojčíslí druhé částí E ptáků ,,Dlask tlustozobý, Stehlík obecný, Rehek domácí a Čížek lesní" a odečtěte

     číslo ,,1051" a výsledkem bude ,,z"

Výsledky ,,x" ,,y" ,,z" doplňte do finálních souřadnic N49 x.y  E017 13.z    Už zbývá jen vyrazit.

V keši není tužka, vzít s sebou !!!

Additional Hints ()

Ivfí, fgebz, cboyíž prfgl, h xzrar ppn 180 pz ilfbxb.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)

Advertising with Us