Skip to Content

This cache has been archived.

-Tjiftjaf-: Deze cache wordt gearchiveerd wegens het uitblijven van reactie per mail.

Met vriendelijke groet,
-Tjiftjaf-
Groundspeak Volunteer Geocache Reviewer

More
<

Slag om het kapelsche (Capelse) veer

Hidden : 3/13/2004
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De Slag om het veer;

Het monument Kapelsche Veer te Sprang-Capelle is opgericht ter nagedachtenis aan de hevige strijd in de winter van 1944/1945 die hier heeft gewoed tussen de geallieerden en de bezetter.

De inzet van de gevechtshandelingen bij het Kapelsche Veer was een Duits bruggenhoofd van een paar vierkante kilometer. Deze strijd kostte in totaal ongeveer 1200 man aan militaire verliezen (gesneuvelden, gewonden, krijgsgevangenen en vermisten). De wilg die bij het monument staat, heeft deze oorlogshandelingen van nabij meegemaakt en overleefd.

In september 1944 bevrijdden de geallieerden een gedeelte van Limburg. Vervolgens wilden de geallieerden op 17 september 1944 met een grootscheeps bevrijdingsoffensief (operatie 'Market Garden') vanuit België een doorstoot naar Duitsland forceren door met luchtlandingstroepen in een bliksemsnelle aanval bruggen in Noord-Brabant en Gelderland veilig te stellen. Er werden drie complete divisies gedropt: de 101ste US Airborne Divisie bij Eindhoven en Veghel, de 82ste US Airborne Divisie bij Groesbeek en Grave en de 1ste Britse Airborne Divisie bij Oosterbeek. Deze operatie mislukte, maar een gedeelte van Nederland ten zuiden van de grote rivieren was bevrijd. In de maanden hierna werd deze corridor van bevrijd Nederland langzaam uitgebreid. Zo ook naar Noord-Brabant. De frontlinie van de geallieerden liep onder meer tot aan de Bergsche Maas. Bij het Kapelsche Veer (tussen de Bergsche Maas en het Oude Maasje) had een Duitse eenheid zich gevestigd en zo een bruggenhoofd gevormd. De 1ste Poolse Pantserdivisie bewaakte dit gedeelte van de frontlinie. Het front was rustig.

Op 16 december 1944 ontketenden de Duitsers in de Ardennen hun laatste grote offensief met als einddoel Antwerpen en het doorsnijden van het geallieerde front. Om deze aanval te ondersteunen had de Duitse generaal Kurt Student een aanval gepland vanuit bezet Nederland richting Antwerpen. Deze aanval is echter nooit uitgevoerd, maar Student liet wel eenheden van de 712­­e Infanteriedivisie en daarna van de 6­e Parachutistendivisie de rivier oversteken om het bruggenhoofd te versterken. Vanaf 19 december raakten de patrouilles met elkaar in gevecht. Een Poolse verkenningseenheid stuitte in de nacht van 28 op 29 december op hevige weerstand. Er werd besloten om het Duitse bruggenhoofd te vernietigen.
 

In de nacht van 30 op 31 december 1944 werd de eerste aanval door de Polen uitgevoerd. Deze aanval mislukte en ook de volgende tweede aanval, op 6 en 7 januari, werd teruggeslagen. De verliezen op beide dagen waren hoog. Voor de volgende derde aanval werden commando’s van de 47 Royal Marine Commando ingezet. Zij werden ondersteund door Noorse commando’s. Deze derde aanval liep ook uit op een mislukking.

Ondertussen was al lang duidelijk dat de Duitse aanval vanuit de Ardennen op niets was uitgelopen. Fall Braun, de ondersteunende aanval, werd dus ook niet uitgevoerd. Maar zowel Student, als zijn geallieerde tegenhanger Generaal Sir John Crocker, wilden niet van stoppen weten.

Op 26 januari 1945 werd overdag een grootscheepse vierde aanval door eenheden van de 4e Canadese pantserdivisie uitgevoerd. Hierbij deden ook eenheden in kano mee. De gevechten bleven aanhouden tot 31 januari toen de Duitse troepen zich opeens terugtrokken over de Bergsche Maas (later is bekend geworden dat Student vervangen was en dat zijn opvolger een einde maakte aan dit onnodige gevecht).

 

 

Het monument;

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Klokkengieterij 'Koninklijke Eijsbouts'
Onthulling: 1985

Vorm en materiaal
Het monument Kapelsche Veer te Sprang-Capelle is een zwarte plaquette, omlijst door rode bakstenen. Het gedenkteken is aangebracht in een talud aan de voet van een wilg. Het monument is 85 centimeter hoog en 1 meter 25 breed.

Wijziging
Op 31 januari 2007 is er aan het monument een informatiebord toegevoegd. In 2008 is dit bord vervangen door een bord met verbeterde informatie. Bij het monument zijn in de loop van de tijd ook vier kleine plaquettes aangebracht. Zo is op 1 november 2009 een plaquette voor de Noorse commando’s onthuld.

Locatie
Het monument Kapelsche Veer bevindt zich in de nabijheid van het veer bij Sprang-Capelle (gemeente Waalwijk).

 

 

Heden;

Momenteel is men hier hard aan het werk i.v.m. de ontpoldering van de overdiepse polder. In tijden van extreem hoogwater is de Bergsche Maas een bedreiging voor dorpen en steden langs de rivier. De Overdiepse Polder kan helpen overstromingen te voorkomen. Voor meer info over dit project kun je terecht op www.ruimtevoorderivier.nl maar ook bij één van onze ander caches, GC2YK6H - De Overdiepse Polder.

 

Filmpjes;

Door de gevechten die hier plaats vonden, moest men eerst minutie ruimen voordat begonnen kon worden met de ontpoldering.

- link - 2 min  (filmpje begint met cache lokatie)

Gevallen militairen gevonden.

- link - 23 sec

23rd Field Regiment (S.P.) RCA-Eps. 9, Winter In Holland, Kapelsche Veer.

- link - 10 min.

 

De Cache;

Die vind je in de boom. Voorzichtig met deze mooie kwetsbare boom.

Additional Hints (Decrypt)

Inajrtr qr tribryvturvq ina qr cyrx, rra qhvqryvwxr uvag.
Ghffra qr gjrr cnnygwrf.
..
Mbrx ibbemvpugvt ra zrg wr irefgnaq.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

703 Logged Visits

Found it 607     Didn't find it 34     Write note 15     Archive 1     Temporarily Disable Listing 11     Enable Listing 11     Needs Maintenance 9     Owner Maintenance 8     Update Coordinates 5     Post Reviewer Note 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 89 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.