Skip to Content

This cache has been archived.

delta123: Het is mooi geweest. Deze gaat in het archief. Ik hoop dat iemand anders weer een leuke nieuwe cache neer legt. Het gebied is het waard.

More
<

Ruigeplaatbos

Hidden : 01/22/2005
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een cache langs de rand van Hoogvliet. Mogelijk vormen straks meerdere caches een rondje Hoogvliet.


Deze route door het Ruigeplaatbos is de eerste van (hopelijk) een serie caches door Hoogvliet. Als ze allen gereed zijn kun je ze achter elkaar lopen en kom je weer uit op de parkeerplaats van deze route.

Het Ruigeplaatbos is een heel bijzonder stukje natuur. Het gebied ligt onder de rook van de petrochemische industrie, midden in het havengebied en de stad Rotterdam. Is het niet bijzonder dat hier zo’n stukje natuur ligt?

Schots Hooglanders
Het moerasachtige gedeelte langs de Oude Maas is een brakwater-getijdengebied. Er groeien hier planten zoals de zeer zeldzame Spindotter, die behalve langs de Oude Maas, Biesbosch, Lauwersmeer en Scheldemonding verder nergens ter wereld voorkomt. Ook groeit hier het zeldzame zomerklokje.

Het beheer van dit gebied is erop gericht de natuur zoveel mogelijk haar gang te laten gaan. De deelgemeente Hoogvliet werkt in het beheer van dit gebied samen met het Wereld Natuur Fonds, Stichting Ark, Rijkswaterstaat en het Zuid-Hollands Landschap.

Geschiedenis
Ongeveer 200 jaar geleden was de Ruige Plaat, samen met de Meeuwenplaat en de Zalmplaat, een eiland midden in de Oude Maas.
Deze platen stonden onder invloed van de rivier en het getij en waren begroeid met biezen, riet en wilgen. De Ruige Plaat werd van het vasteland gescheiden door een nevengeul van de Oude Maas. Later werd zand afgezet door de rivier en groeiden de platen vast aan Hoogvliet. De visserijgriend is vernoemd naar de plaats waar vroeger zalmvisserij plaatsvond. Ook werden de wilgen in het griend geknot voor het gebruik van de wilgentenen.

Op de plek waar de Ruige Plaat lag werd rond de jaren vijftig een park aangelegd voor recreatie: Het Ruigeplaatbos.

Stormbos
Op 7 juni 1997 werd het Ruigeplaatbos door een heftige storm getroffen. Het zwaarstbeschadigde deel van het Ruigeplaatbos kreeg de naam ‘Stormbos’. De route zal ook door dit deel van het bos lopen. In 2000 werd het Ruigeplaatbos door het Wereld Natuur Fonds aangewezen als voorbeeldgebied in het plan Nieuw Rotterdams Peil, waarin natuurontwikkeling economische mogelijkheden en recreatie samengaan. In 2003 werd het Ruigeplaatbos opgenomen in de Europese habitatrichtlijn en kreeg het Ruigeplaatbos internationale natuurbeschermingstatus.

De route
Deze route is gemaakt in samenwerking met Sport en Recreatie Rotterdam, Gemeentewerken Rotterdam, en Stichting Ark. De route loopt over terrein van de deelgemeente Hoogvliet en het Zuid-Hollands landschap. De cache ligt met toestemming op terrein van deelgemeente Hoogvliet. De cache bestaat uit een tupperware doos in een zwarte zak.

Je kunt de auto parkeren bij McDonalds Hoogvliet op coördinaat N51 52.500 E004 21.476 of bij een parkeerplaats op coördinaat N51 52.416 E004 21.433.

Ga naar coördinaat N51 52.439 E004 21.441 (WP1) zoek achter fietsroutebordjes naar twee driecijferige getallen
lage getal= eerste cijfer is A

Dit punt is niet meer aanwezig.A=2
Er staan bouwhekken maar je kunt naar het volgende punt lopen.

Ga naar N51 52.472 E004 21.204(WP2)
Je staat bij een brug. Tel het aantal planken van deze brug.
B= aantal planken van deze brug

Ga naar coördinaat N51 52.441 E004 20.989(WP3)
Je bent omringd door water. Tel het aantal houten palen die op het eiland staan en die (meestal) iets hoger zijn dan jezelf.
C=aantal houten palen

Ga naar coördinaat N51 52.377 E004 21.010(WP4)

Je staat tussen de ruïnes van twee flats. Deze gebouwen werden in november 1999 gesloopt. Door een klein aantal aanpassingen is dit een goed voorbeeld van een nieuwe bestemming. Tel het aantal ramen.
D=aantal ramen

Ga naar coördinaat N51 52.399 E004 20.881(WP5)
Je ziet twee leuningen. Op hoeveel staanders staat de leuning(een zijde)
E=aantal staanders

Loop nu via WP6 N51 52.162 E004 20.429 naar WP7 N51 52.253 E004 20.061
Je hebt hier een prachtig uitzicht over het water. Rechts is de Botlekbrug. Tot de aanleg van de Botlektunnel, die bijna onder je voeten doorloopt, was dit de verbinding tussen het Botlekgebied en het achterland.

Loop nu weer terug richting coördinaat N51 52.164 E004 20.216(WP8)
Je gaat nu het gebied in waar de schotse Hooglanders lopen. Bij het passeren van het hek lees je de gedragsregels van dit gebied. Houdt 25 meter afstand, loop nooit door de kudde door en aai of voer de dieren NIET!

Je loopt hier door het stuk waar de storm in 1997 het hevigst heeft toegeslagen. Na de storm hebben Vlieren hier de overhand genomen. Door de enorme voedselrijkdom van de bodem, karakteristiek voor een gebied in een delta, gaat de natuurlijke successie (opvolging van de ene soort door de andere) hier extreem snel. Het is dan ook de verwachting dat binnen tien jaar hier een heel ander soort bos zal groeien, waarin de Vlieren hebben plaatsgemaakt voor soorten zoals Lijsterbes, Eik, Meidoorn en Es.

Je staat bij een infobord. Hoeveel knopen waaide het op 7 juni 1997?
F=aantal knopen

Ga naar coördinaat N51 52.065 E004 20.215 (WP9)

Je loopt over een loopbrug door een uniek stukje natuur. De grienden staan hier onder invloed van eb en vloed en brak water tijdens vloed; een brakwater-getijdengebied. Met hoge vloed staat zelfs het loopgedeelte onder water. Wanneer je goed kijkt, kun je aan de rode delen van de brug zien hoe hoog het water kan komen. Het binnenstromen van het water over de waterkering tijdens zo'n hoge vloed is indrukwekkend. (Kijk voor getijden op: www.getij.nl en selecteer Spijkenisse) .
Tel het elementen van deze loopbrug.(=aantal peilers minus 1)
G=aantal delen loopbrug

Ga naar coördinaat N51 51.829 E004 20.336 (WP10)

Je staat bij een infobord. Hoeveel bloeiende spindotterbloemen zijn afgebeeld op het infobord?
H=aantal bloemen spindotter

Ga naar coördinaat N51 52.000 E004 20.311 (WP11)

Hier kun je even zitten om de eindlocatie van deze route te berekenen.

X=B+C+D+E+G+H+1
Y=(A*C)
Z=(2*F)+B+C+D+E+G+H+1

Voor het vinden van de cache ga je naar:

N 51 52.X
E 004 Y.Z

Additional Hints (Decrypt)

N=2
Va qr fgebax ina rra bztrinyyra obbz

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.