Skip to content

<

Tjuvakistan

A cache by leffeman Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 01/15/2006
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Någon gång på 1600-talet skall 7 rövare ha haft sitt tillhåll i grottan. De var en ständig plåga för folket i bygderna runt omkring. De plundrade vägfarande och dödade utan misskund om så behövdes. Klövjestigen från Alingsås till Nårunga, Oryd och andra byar gick här över skogen, rövarna hade lagt snubbeltråd över stigen som gav utslag vid grottan och snabbt var de på plats och utförde sina illdåd...
En sommarkväll skulle en piga från byn Oryd hämta hem korna från skogen. Rövarna lurpassade på henne och tog henne tillfånga och förde henne till grottan. Under sju långa år hölls hon fången här. Hon fick laga deras mat och varje år födde hon ett barn. Hon hölls under ständig tillsyn och fick aldrig lämna grottan. Men veckan före jul det sjunde året framkastade hon idén att hon skulle gå till byn och "tjuva" julhalm. Efter mycket tvekande och långa diskussioner fick hon tillåtelse härtill men att hon omedelbart skulle återvända. Hon fick också ge ett heligt löfte att inte yttra något till människorna i byn. Om hon bröt löftet skulle både hon och hennes barn straffas med döden. Rövarna räknade med att den kuvade kvinnan inte skulle våga trotsa dem. Särskilt som de hade barnen som gisslan.
Hon höll sitt löfte men sa till drickeskannan högt och tydligt: "Jag säger dig kanna, församla dina granna, som jag går lägger jag ett strå, där jag viker av lägger jag två strån i kors, där jag går ner lägger jag en lock". Hon såg också till att en henne närstående hörde hennes ord.
Byns män uppbådades och följde spåret. När de kom fram till grottan, satt hon vid ingången och "lusade" en av rövarna. När han fick se männen försökte han dra ner henne i grottan men fick bara en bit av kjortelfållen i handen. Några av de helt överrumplade rövarna försökte genom en sidogång ta sig ner till sjön men blev stoppade och alla sju blev skjutna på platsen.
(Hämtat ur "Där stigarna tar slut" av Håkan Sandstedt.)

Cachen är en 0.6-liters Curver-kopia som innehåller det vanliga, cacheinformation, loggbok, penna, lite bytessaker och en TB. Terrängen på platsen är av den art att vi rekommenderar att man inte är ensam på platsen.

061117: Var där idag med Rraisa efter den senaste DNF-loggen för att kontrollera cachen. Mycket riktigt låg den under ganska mycket vatten. Med gemensamma krafter fick vi tag på burken ändå, som visade sig vara full. Ny burk är utplacerad på temporärt ställe och D/T-ratingen justerad.
Samma koordinater som tidigare gäller....

Additional Hints (No hints available.)