Skip to Content

This cache has been archived.

DutchHarper: .

More
<

Monumentaal Oegstgeest #1

A cache by cachorganic Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/20/2006
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een tocht van ongeveer 5 kilometer langs een aantal monumenten in Oegstgeest. Je vind langs deze tocht een aantal gebouwen en monumenten uit de rijke historie van Oegstgeest. Bij ieder waypoint, aangegeven door een M met een nummer, vind je een vraag. Ook zijn er tussenwaypoints, aangegeven met Mt, die je op de goede route houden. Je hoeft hier niets te doen. Veel succes!Het begin van deze monumentale wandeling is bij de kerk van de Heilige Willibrord, gebouwd in 1900 en ontworpen door de bekende architect J.Th.J. Cuypers in neo-gotische stijl. Als je over de parkeerplaats loopt richting de ingang van de kerk vind je het eerste waypoint M1. Voor de ingang staat een monument. Welk jaartal staat op dit monument? Dit is A.

Vanaf hier loop je aan de linkerzijde van de Rhijngeesterstraatweg richting waypoint M2. Aan de overkant van de straat zie je 2 pilaren met een tekst en datum erop. Welk jaartal zie je hier? Dit is B.

Loop een stukje door en ga linksaf richting waypoint M3. Dit monument dateert uit de 16e eeuw en is van oorsprong een boerderij. De bouwstijl is Holland-renaissance. Hoeveel verticale planken bevat het bewegende deel van het hek? dit is C.

Loop terug naar de Rhijngeesterstraatweg en zie aan de overkant een monumentaal pand bij waypoint M4. Dit was in de 17e eeuw het Baljuwhuis en daarna in de 18e eeuw verbouwd tot de hofstede Duinzigt. Het park aan de rechterkant hoorde bij deze hofstede en is door de architect J.D. Zocher in de engelse landschapsstijl ontworpen. De letterwaarde van de eerste letter van het tweede woord van de naam van dit gebouw is D.

Loop verder langs de Rhijngeesterstraatweg en sla vervolgens linksaf richting waypoint M5 via tussenwaypoint Mt0 en Mt1. Aangekomen bij waypoint 5 moet je even goed om je heen kijken. De heeren van Oegstgeest regeerden tot.... dit jaartal is E.

Loop nu naar waypoint M6. De Grunerie ligt op de rand van een oude zandrug en veen. Deze oude buitenplaats geeft de naam aan de wijk er om heen; de Grunerie-buurt. Het huidige pand is gebouwd rond 1800. Hoeveel leeuwenkoppen zie je hier? Dit is F.

Loop via tussenwaypoint Mt2,3 en 4 door naar waypoint M7. Je loopt nu de historische dorpsstraat in. Het monumentale pand Middegeest stamt uit 1650. Het huidige gebouw ontstond in 1843. Wat is het huisnummer van Middegeest? dit is G.

Het volgende pand in deze historische dorpstraat is de Bollenschuur en stamt uit 1890. Het pand doet terugdenken aan de tijd dat Oegstgeest nog een bloembollencultuur had. Naast de regenpijp vind je een plaatje; het bovenste 4-cijferige getal is H. Loop nu over de stalen brug richting de kerk. Voordat je bij de kerk aan komt passeer je waypoint M9. Deze boerderij geeft de naam aan de wijk achter de boerderij. Het aantal letters van de naam is I.

Stop even bij het toegangshek voor de kerk, waypoint M10. Kijk naar de mooie bronzen beelden op de pilaren van deze toegangsweg. Ergens vind je de naam van de maker. Het aantal letters van deze maker, ze staan allemaal op dezelfde regel, is J (inclusief het woord FECIT). (de som van de uitkomst moet het getal 12 zijn)

Loop naar de voorkant van de kerk, waypoint M11. Hoeveel muurankers zie je(voorzijde)? Dit is K. Loop nu via tussenwaypoint 5 en 6 naar waypoint M12. Je vind hier de oudenhofmolen. Dit is een van de sterkste wipmolens ooit gebouwd.
Hoeveel punten heeft de ster? dit is L.
Ooit stond op de plaats van het huidige beeld de verhalenverteller een burcht.
Loop nu via tussenwaypoint 7 naar waypoint M13. Hoeveel muurankers heeft Schoutenburg (voorzijde)? trek van dit aantal 1 af. dit is M.

Loop verder naar waypoint M14. Hoeveel lei-lindes staan voor dit pand? Dit is N.

Loop naar waypoint M15. Hoeveel rode kruizen tel je rond en op dit pand? trek hier 7 vanaf. Dit is O.

Loop nu over de Lijtweg naar de Terweeweg toe. Bij waypoint M16 vind je de restanten van een buitenplaats. Achter dit toegangshek lag hofstede d'hoogen boom. Hoeveel gezichten zie je op de palen? Dit aantal verminderen met het aantal wapenschilden op de palen. Dit getal is P.

Het laatste monument wat we bezoeken is een oorlogsgedenkplaats in het "bos van Wijckersloot" dit is waypoint M17. Hoeveel banken staan er om het monument? Dit getal is Q.

Je kan nu op een van de bankjes de locatie van de stash uitrekenen: N=(J+M)°(K+N).(A-B-J-F)' E=(P-F)°(C-Q).(H-E+I+F)-(G*D*F+G))' De stash ligt niet begraven, alleen afgedekt met wat houtmolm en bladeren. Zorg ervoor dat hij na je bezoek ook weer afgedekt is! Alleen voor het zoeken naar de stash ga je even van het pad af. Probeer geen sporen achter te laten voor volgende cachers! Happy hunting!
Onder in de glazen pot vind je een code, deze ga ik in de toekomst gebruiken in combinatie met andere caches die met deze cache te maken hebben. De hele serie caches gaat iets leuks opleveren...

Additional Hints (Decrypt)

(fgnfu)baqre rra obbz nna qr enaq ina urg cnex
(purpxfhz): nyyr nagjbbeqra bctrgryq = 7487
Z15 trgny=

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

194 Logged Visits

Found it 170     Didn't find it 6     Write note 14     Archive 1     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 41 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.