Skip to content

#10-Nornik Bury Mystery Cache

Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Zapraszam na mojego geoarta, w którym każda nazwa skrytki jest związana ze światem gryzoni.

Nornik Bury

Nornik bury to niewielki gryzoń. Głowę ma dużą i tępo zakończony pysk. Oczy małe. Uszy są niewielkie i zaokrąglone. Na pysku znajdują się włosy czuciowe. Ciało jest krępe, walcowate i krótkie. Występuje u niego zmienność w ubarwieniu ciała. Grzbiet jest szarobrązowy. Spód jest jaśniejszy, srebrzystobiały. Ogon jest krótki, słabo owłosiony. Strona grzbietowa ogona jest ciemniejsza od strony brzusznej. Kończyny są krótkie. Tylne łapy szerokie i ciemne. Gatunkiem podobnym jest nornik zwyczajny (Microtus arvalis).


Występowanie

Nornik bury  występuje w lasach niemal całej Europy (od północnych krańców Skandynawii po północną Hiszpanię, północne Włochy, Rumunię i północno-zachodnią Ukrainę) oraz Azji zachodniej i środkowej po Wyżynę Środkowo-syberyjską.


Tryb życia

Nornik bury zamieszkuje bardzo różnorodne siedliska: różne typy lasów, skraje lasów, śródleśne polany, łąki, zadrzewienia śródpolne, wrzosowiska, a nawet siedliska antropogeniczne: ogrody, parki, obszary rolnicze, pastwiska (użytkowane ekstensywnie). Częściej obserwowany jest na stanowiskach wilgotnych. Zwierze aktywne zarówno za dnia jak i w nocy, ze szczytem aktywności przypadającym o zmierzchu. Gnieździ się w wykopanych przez siebie norach 10-15 cm pod ziemią. Nory składają się z komory gniazdowej i spiżarni. Przebywa także w gniazdach na powierzchni ziemi, w ukryciu roślinności. Prowadzi skryty tryb życia. Żyje pojedynczo, w grupach rodzinnych lub w koloniach. Jest aktywny przez cały rok, nie zapada w sen zimowy. Ma status zagrożenia najmniejszej troski (kategoria LC na liście IUCN). Naturalnymi wrogami dla niego są gady (węże), ptaki (sowy oraz pustułki) oraz ssaki drapieżne (lisy, gronostaje i łasice).


Odżywianie

Nornik bury jest w głównej mierze roślinożerny. Żywi się zielonymi częściami roślin, głównie trawami, bulwami, korzonkami, nasionami, pączkami oraz korą. Swoją dietę uzupełnia pokarmem zwierzęcym – bezkręgowcami (w przewadze owadami i ich larwami).


smileyMIŁEGO KESZOWANIAsmiley

Additional Hints ()

Jvfv, J enmvr ceboyrzój xbemlfgnw mr fcbvyren sbgb.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)

Advertising with Us