Skip to content

Od stromu ke stromu #18 sýkora modřinka [biltema] Mystery Cache

Hidden : 9/9/2025
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Vítám Vás na nové sérii v Převýšově, tentokrát v lese a jsou to biltemy, ktéré jsou rozmístěné 3 - 8 metrů nad zemí. Čeká vás 20 kešek s jednou bonusovou keší. Ve čtyřech keší z celkových 20ti se nacházejí bonusová čísla A,B,C,D, které použijete na finálku. Půjdete trasou dlouhou okolo 9 kilometrů, a je to dohromady asi na 2 a půl hodiny. V 1. keši máte ukázané 3 parkoviště. Začnete u Převýšovského fotbalového hřiště a skončíte u zatáčky na Převýšov. Abyste si mohli jít pro kešky, budete muset vyřešit kvíz o zvířatech, na které je právě série zaměřená.

Sýkora modřinka

Sýkora modřinka, drobná sýkorka s nápadnou azurově modrou čepičkou, modrými křídly a ocasem. Vyskytuje se v listnatých a smíšených lesích, v alejích podél cest, v parcích, sadech a zahradách. Hnízdí dvakrát ročně, první hnízdění začíná v dubnu. Hnízdo je v dutinách.V sezení na vajíčkách a krmení až deseti mláďat se střídají oba rodiče. Živí se hmyzem, na podzim i bobulemi a v zimě olejnatými semeny. Je stálá a přelétává, mladí ptáci odlétají do jižní a západní Evropy. Na zimu k nám přilétají modřinky ze severovýchodu. Sýkora modřinka je původně lesním ptákem hnízdícím v dutinách stromů. Dnešní kulturní krajině se však dokázala velmi dobře přizpůsobit a setkáme se s ní prakticky všude, kde se vyskytují nějaké stromy s dutinami. Běžná je i v parcích a zahradách, kde bývá docela početná. Modřinka patří k těm dutinovým ptákům, kteří ochotně hnízdí v ptačích budkách a spolu s koňadrou patří k typickým budkovým druhům. Chceme-li však, aby modřinka v budce úspěšně vyhnízdila, musíme dbát na to, aby vletový otvor budky neměl v průměru více než tři centimetry. Jen tak totiž zabráníme tomu, aby hnízdící modřinku nevyhnal z budky silnější vrabec nebo špaček.

Nejtěžším obdobím roku je pro modřinky zima. V tomto období se rodiny modřinek sdružují s ostatními druhy sýkor, ale i s brhlíky, šoupálky a jinými druhy ptáků do větších či menších hejnek a společnými silami pátrají po zdrojích potravy a varují se před predátory. Většina modřinek se v zimě potuluje v okruhu několika desítek kilometrů od hnízdiště, někteří jedinci se však vydávají i na delší cesty. Jsou to většinou tohoroční ptáci, kteří někdy zaletí až do Jugoslávie, severní Itálie nebo jižní Francie. K nám naopak přiletují zimovat ptáci ze severnějších oblastí a může se stát, že na vašem krmítku hoduje modřinka z Polska nebo třeba až odněkud od Moskvy.

A teď už malý kvíz, něco zjistíte z textu, něco musíte dohledat.

A. Jaký je nejvýraznější poznávací znak sýkory modřinky?

    a) červené bříško - 7

    b) modrá čepička a žluté bříško - 2

    c) celé černé peří - 0

B. Do jaké čeledi patří?

    a) špačkovití - 3

    b) holubovití - 5

    c) sýkorovití - 9

C. Kde si staví hnízdo?

    a) v podzemních norách - 8

    b) v dutinách stromů nebo budkách - 1

    c) na vodní hladině - 0

D. Čím se nejčastěji živí?

    a) semeny stromů - 7

    b) masem drobných savců - 0

    c) hmyzem, larvami a pavouky - 5

E. Jak se modřinky často pohybují při hledání potravy?

    a) visí hlavou dolů na větvi - 3

    b) jen sbírají potravu ze země - 9

    c) plavou pod vodou - 2

F. Kolikrát ročně hnízdí?

    a) jednou - 4

    b) dvakrát - 1

    c) třikrát - 7

Jestli jste zvládli tenhle kvíz, tak to dosaďte do těchto souřadnic.

N50°09.ABC E015°25.DEF

A teď už hurá pro kešku!

Additional Hints (No hints available.)

Advertising with Us