Skip to content

Od stromu ke stromu #19 prase divoké [biltema] Mystery Cache

Hidden : 9/9/2025
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Vítám Vás na nové sérii v Převýšově, tentokrát v lese a jsou to biltemy, ktéré jsou rozmístěné 3 - 8 metrů nad zemí. Čeká vás 20 kešek s jednou bonusovou keší. Ve čtyřech keší z celkových 20ti se nacházejí bonusová čísla A,B,C,D, které použijete na finálku. Půjdete trasou dlouhou okolo 9 kilometrů, a je to dohromady asi na 2 a půl hodiny. V 1. keši máte ukázané 3 parkoviště. Začnete u Převýšovského fotbalového hřiště a skončíte u zatáčky na Převýšov. Abyste si mohli jít pro kešky, budete muset vyřešit kvíz o zvířatech, na které je právě série zaměřená.

Prase divoké

Divočák si libuje ve vlhčích listnatých nebo smíšených lesích s přilehlou zemědělskou půdou. Spodní špičáky kňourů jsou delší než horní, dvě třetiny z nich jsou vrostlé v dolní čelisti, takže z tlamy trčí jen jedna třetina. Špičáky bachyně se nazývají háky. Na krátkých silných nohách jsou zadní kopyta postavena trochu výše bokem, takže na měkké půdě jsou znatelné i jejich otisky ve stopě. Srst je v létě kratší a má popelavý odstín. V zimě jsou štětiny husté, dlouhé a mají tmavý až černý odstín. Kanec má podél hřbetu štětiny a tvoří tzv. hřeben, který se mu při rozčílení naježí. Starší divočáci mají od hrudníku přes lopatky až za žebra zhrubělou podkožní vrstvu a štětiny jsou tu slepené blátem a pryskyřicí a tvoří tzv. pancíř. Ocásek bývá dlouhý asi 30 cm a je mírně stočený, zakončený štětkou srsti a při útěku bývá vztyčený. Divočáci žijí ve stádech. Stádo se skládá z více vůdčích bachyň. Celé stádo, kde může být až 30 jedinců, vede nejstarší bachyně. Mláďata samčího pohlaví opouštějí stádo po dosažení věku 18 měsíců a shlukují se do menších skupinek. Takto žijí až do říje, kdy se definitivně rozcházejí a pak žijí samotářsky. Přes den se divoká prasata sdružují v houštinách, které jsou ideální pro jejich životní podmínky, neboť jen tady se cítí bezpečně.

Za večerního šera opouštějí houštiny a vycházejí na pastvu, aby se včas ráno vrátili do svých úkrytů. Stádo se pohybuje v zástupu a dodržuje své chodníky při vyhledávání potravy. Pokud je na pastvě bezpečno, jsou dosti hluční. Mláďata kvičí, dospělí chrochtají a hlasitě chroupou a mlaskají. Při návratu z pastvy se obvykle vyválí v řídkém bahně, které se jim nalepí na srst a chrání je proti dotěrným mouchám a komárům. Po bahnění se otírají o okolní stromy a zanechávají na nich blátivé otisky. Na odlehlých klidných místech, zejména za deštivého počasí, se toulají a ryjí i celý den. Ze smyslů mají výborně vyvinutý sluch a čich, zrak je slabší. Čich jim slouží i k vyhledávání potravy, která bývá převážně rostlinná. Ze země vyrývají kořínky, cibule a hlízy rostlin, ale konzumují i larvy hmyzu, žížaly, slimáky a drobné hlodavce. Škody mohou nadělat požíráním mláďat pernaté zvěře, proto nejsou vítáni v bažantnicích. Divočáci se dokáží za potravou vydat i několik kilometrů. Rytím půdu v lese provzdušňují a přitom ničí škůdce v zemi. Na poli však umí nadělat velké škody nejen konzumací plodin, ale také lámáním a zválením porostu. Páření začíná koncem října a obvykle se protáhne až do ledna. Jako první se začínají pářit staré bachyně. V některých letech, kdy je dostatek potravy se však páří i 8 až 9 měsíční bachyně z jarního vrhu.

A teď už malý kvíz, něco zjistíte z textu, něco musíte dohledat.

A. Do jaké čeledi patří?

    a) turovití - 2

    b) kancovití - .7

    c) prasatovití - 1

B. Jak se nazývá samice prasete divokého?

    a) bachyně - 9

    b) prasnice - 3

    c) prasatice - 4

C. Jak se nazývá mládě?

    a) sele - 5

    b) prasátko - 0

    c) malé prase - 9

D. Jak se nazývá období rozmnožování?

    a) říje - 2

    b) páření - 7

    c) chrutí - 5

E. Čím se prase divoké živí?

    a) pouze masem - 8

    b) pouze mršinou - 0

    c) je všežravec - 3

F. Jak vypadá typické zbarvení selat?

    a) celé hnědé - 1

    b) bílá s černými pruhy - 7

    c) rezavohnědá se světlými pruhy - 4

Jestli jste zvládli tenhle kvíz, tak to dosaďte do těchto souřadnic.

N50°09.ABC E015°25.DEF

A teď už hurá pro kešku!

Additional Hints (No hints available.)

Advertising with Us