Sýček obecný Athene noctua
Taxonomie
Vzhled
Sýček obecný je malá sova s kompaktní postavou, krátkým ocasem a velkou hlavou. Typické jsou velké, žluté oči s výraznými světlými obočími, které mu dávají přísný výraz. Peří je hnědavé s bílými skvrnami, spodní část těla světlejší s jemným proužkováním.
Prostředí a rozšíření
Obývá otevřenou zemědělskou krajinu, sady, okraje vesnic a staré stromy s dutými kmeny. V Česku je rozšířený především v nížinách a teplejších oblastech Moravy a středních Čech.
-
Rozšíření: Evropa, severní Afrika, západní a střední Asie.
-
Zimoviště: většinou stálý druh, nepodniká dlouhé migrace.
-
Aktivita: převážně noční, ale často loví i za soumraku.
Hnízdění
Hnízdí v dutých stromech, starých budovách nebo speciálních budkách. Samice snáší 3–5 vajec, inkubace trvá asi 28 dní. Mláďata opouštějí hnízdo po 30–35 dnech.
-
Potrava: drobní savci, hmyz, žáby, občas malé ptáky.
-
Způsob lovu: číhá na vyvýšeném místě (větev, kámen, sloup) a prudce se snáší na kořist.
Ochrana
Sýček obecný je v Česku kriticky ohrožený druh. Jeho populace klesá kvůli úbytku starých stromů, zástavbě krajiny a používání pesticidů. Ochrana zahrnuje instalaci hnízdních budek, zachování starých sadů a monitoring populace.
Ke keši:
Úvodní souřadnoce N49 35.017 E017 13.175 Vás zavedou k zadní bráně ,,stanoviště letecké záchranné služky" a zde začínáte plnit úkol.
1) Sečtěte všechna trojčíslí prvních částí N kešek ptáků ,,Červenka obecná, Straka obecná, Konipas bílý, Pěnkava obecná, Zvonek zelený, Hýl obecný, Brhlík lesní a Sýkora koňadra" a od výsledku odečtěte číslo ,,5868" a výsledkem bude ,,x"
2) Sečtěte všechna trojčíslí druhé částí E kešek ptáků ,,Červenka obecná, Straka obecná, Konipas bílý, Pěnkava obecná, Zvonek zelený, Hýl obecný, Brhlík lesní a Sýkora koňadra" a od výsledku odečtěte číslo ,,4498" a výsledkem bude ,,y"
Výsledky ,,x" ,,y" doplňte do vzorečku N49 35.x E017 13.y a tím získáte finální souřadnice. Už zbývá jen vyrazit.
V keši není tužka, vzít s sebou !!!