Skip to content

Sprengenberg (Overijssel) EarthCache

Hidden : 7/15/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Als u wilt een snelle reactie op uw antwoorden hebben, stuur dan als e-mail en niet de boodschapper. Met Dank.

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug behoort tot de grootste aaneengesloten natuurgebieden in ons land. Gletsjers stuwden hier lang geleden de bodem op. Ze lieten een glooiend landschap achter met keien, kiezels en stuifzand.
Op de Hellendoornse Berg, Haarlerberg, Holterberg en Koningsbelt (+75 m) kunt u genieten van on-Nederlandse vergezichten. Bij sneeuw kunnen de kinderen sleetje rijden, de felgekleurde azalia’s en rododendrons bloeien vanaf half mei en in de herfst zijn in de bossen volop eikels en kastanjes te vinden. De uitgestrekte heidevelden zijn het mooist in augustus en september als de struikheide bloeit.

Sprengenberg

Om dit waardevolle gebied te beschermen en waar mogelijk uit te breiden, werkt Natuurmonumenten samen met Staatsbosbeheer en enkele particuliere eigenaren. Zo is natuurgebied Sprengenberg eigendom van Natuurmonumenten en Stichting Huis Bergh.
De bossen rondom dit oude landgoed zijn aangelegd door de families Van Wulfften Palthe en Van Heek, die hier rond 1900 hun landgoederen Sprengenberg en Koningsbelten inrichtten. De sprookjesachtige Palthetoren, die hoog boven alles uittorent, is een sterrenobservatorium.

Zeldzame korhoenders

De korhoenders op de Sallandse Heuvelrug behoren tot de laatste populaties in West-Europa. Om hun overlevingskansen veilig te stellen is de heide uitgebreid.
Natuurmonumenten doet er alles aan om het heidegebied in stand te houden. Zo wordt er kleinschalig geplagd en gebrand. Door dit beheer blijft de heide vitaal en komt er meer structuur in.

In gezonde, gevarieerde heide krioelen veel insecten die weer voedsel zijn voor korhoenkuikens. Ook de zeldzame nachtzwaluw, de zandhagedis en de hazelworm profiteren van goed verzorgde heide. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer behouden we deze bijzondere natuur!

Kuitenbijters
In het nationaal park tussen Holten en Hellendoorn is veel te beleven. Daarvoor wordt wel de conditie aangesproken. De hoogste heuvels zijn echte kuitenbijters.
Natuurmonumenten organiseert geregeld excursies en andere activiteiten voor jong en oud. Wat dacht u van een kinderfeestje in het heksenhuisje, midwinterhoornblazen of een demonstratie schapen hoeden?
Informatieschuur De Pas is het vertrekpunt van de meeste activiteiten. In de tentoonstelling binnen vindt u informatie over de terreinen van Natuurmonumenten op de Sallandse Heuvelrug.

Ontstaan.

Een majestueus landschap
Een gebied met on-Nederlandse vergezichten over grote golvende heidevelden en uitgestrekte bossen. De Sallandse Heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten. Kenmerkende heuvels zijn de Hellendoornse Berg, de Haarlerberg, de Holterberg en de Koningsbelt. De laatste is het hoogst en reikt tot 75 meter boven zeeniveau.

Het landschap is in een ver verleden gevormd door schuivend ijs, smeltend water en stuivend zand. Ook de mens heeft er zijn sporen nagelaten, die dateren van vijfduizend jaar geleden.
De huidige aanblik van het gebied is vooral in de laatste eeuwen ontstaan. Zandverstuivingen, veroorzaakt door overbegrazing van heidevelden, werden begin vorige eeuw beteugeld door het aanplanten van bos. Maar ook vandaag nog drukt de mens een stempel op het gebied. Nu met als doel het landschap en de planten- en dierenwereld te behouden.

IJzige krachten
Twee ijstijden vormden de Sallandse Heuvelrug. Ruim 150.000 jaar geleden bedekte een ijskap van honderd tot vierhonderd meter dik de noordelijke helft van ons land. Als een gigantische bulldozer schoof het ijs centimeter voor centimeter alles voor zich uit. Daarbij werden rotsen van duizenden kilo’s helemaal meegevoerd vanuit Scandinavië en onderweg geleidelijk gladgeschuurd of verpulverd.
Bij het warmer worden van het klimaat trok de ijskap zich terug. Er bleef een stuwwal achter van stenen, zand en lagen keileem. Smeltwater zocht een weg omlaag en spoelde de stuwwal op sommige plekken geheel of gedeeltelijk weg. Het smeltwater op de Heuvelrug vormde de laagten of slenken die we nu kennen als de Diepe Hel en de Wolfsslenk. In de laatste ijstijd, ruim 100.000 jaar geleden, kwam de ijskap niet meer tot aan de Heuvelrug. Wél was de bodem stijf bevroren en kaal, en woei er een harde wind die op de resten van de stuwwal een dikke laag fijn zand afgezette.

Waterdichte keileem

In het klein kunnen we voorbeelden van een langzaam schuivende ijskap of gletsjer zien in de Alpen. Door de druk van de ijsmassa smelt het ijs aan de onderkant. Bij een temperatuur boven nul eindigt de gletsjer in een rivier van smeltwater.
In, langs en onder een gletsjer worden stenen, puin en zand meegevoerd. Daarbij vormt zich onder het ijs een leemachtige afzetting met grind en keien: de keileem. Dat verklaart waarom op veel plaatsen in de Sallandse Heuvelrug een keileemlaag in de bodem voorkomt. Vooral aan de voet van de heuvels komt deze dicht bij de oppervlakte. Zolang hij niet wordt lek gegraven of doorworteld, is de keileemlaag waterdicht en houdt hij de neerslag vast.

Opdrachten:

Volgens de guidelines is een ter plaatse opgenomen foto van jullie of het GPS optioneel.
Ik zou blij zijn als jullie desondnaks misschien een leuke foto van de omgeving maken en bij een log toevoegen. Het zou leuk zijn om of deze manier een mooie verzameling van foto's van de cachelocatie over de jaargetijden in elkaar te zetten.

Beantwoord de volgende vraag per email.

Van wanneer zijn de oudste bewonerssporen en waar uit bestaan de sporen.

Dit is 1 van de 12 provincie earhtcaches
Je mag hem altijd direct loggen maar logjes met niet voltooide opdrachten worden verwijderd.
Veel cache plezier

Hartelijk bedankt aan Jut & Jul die mij de gelegenheid bood de tekst en de opdrachten van zijn oude EC te overnemen.

Wees eerlijk! Log niet deze cache als je er niet geweest.

Attention: At the moment there is no infosign at the coordinates. You can find the answers online. Please mail before your log. Thank You.

Deutsche Cachebeschreibung auf Anfrage.

English description via mail if necessary.


Additional Hints (Decrypt)

ab vasbfvta ng gur zbzrag - lbh pna svaq gur nafjref bayvar

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)