Skip to content

Over (de) Balk Traditional Geocache

This cache has been archived.

JukeBox-83: Genoeg geweest

More
Hidden : 2/21/2012
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een cache om even snel een puntje te scoren is natuurlijk ook leuk, maar leuker is als je er wat van opsteekt of wanneer het je op/in een leuke plaats brengt.
Als je de onderstaande informatie leest, weet je alles over (de) Balk, daarbij brengt het je ook nog bij een bijzondere balk in het dorpje Balk. waar je als je dat wil je geld letterlijk en figuurlijk over de balk kan gooien.

Balk (meetkunde);
Een balk is een veelvlak met 6 rechthoekige zijvlakken, 8 hoekpunten en 12 ribben. Een kubus is een balk waarvan alle ribben gelijk zijn.

Balk (bouwkunde);
Een balk is een enkelvoudig ruimteoverspannend constructie-element waarvan de lengte vele malen groter is dan de breedte en de hoogte in doorsnede. Balken kunnen gemaakt zijn van hout, staal, gewapend- en voorgespannen beton. Ze zijn bedoeld om de belastingen die erop worden uitgeoefend over te brengen op de opleggingen zonder daarbij noemenswaardig van vorm te veranderen. Wanneer er sprake is van een samengestelde doorsnede, dat wil zeggen dat er horizontale, verticale en schuine elementen in voorkomen, spreken we van een ligger en niet meer van een balk. Samengevat: een balk is enkelvoudig, een ligger enkelvoudig of samengesteld in zijn doorsnede zoals hoed- en petliggers.
Bij het ontwerpen van een gebouw of een andere constructie worden, naast andere constructieve elementen, de afmetingen van de balken bepaald door middel van berekeningen, uitgevoerd door een constructeur.
Voor een houten balk kunnen onder meer de volgende namen gebruikt worden, elke term duidt op een andere houtafmeting en plaats in het gebouw: rib, badding of batting, gording, spoor, plaat (kruisplaten standerdmolen).
Voor een stalen balk kunnen de volgende profielen of een combinatie van profielen gebruikt worden, elk profiel heeft zijn eigen vorm en toepassingsgebied: H-profielen, I-profielen, U-profielen, L-profiel, T-profielen en kokers.
Balken hebben in de bouwwereld soms een aparte naam naar gelang de functie. Benamingen bij bepaalde dragende balken zijn onder meer moer- en kinderbinten, en latei

Balkbrug (brug);
Een balkbrug (ook kortweg: balk) is een eenvoudige vorm van een houten brug, meestal gemaakt om een water te overbruggen.
De oudste vorm van een balkbrug is waarschijnlijk een enkele boomstam of balk over een riviertje of slootje. Naarmate men langere en bredere bruggen nodig had werden nieuwe vormen bedacht. Zo werden er twee bomen of balken naast elkaar over een water gelegd en daar dwars overheen weer balken of dikke planken (de bevloering). Deze vormen zijn in landelijke omgevingen nog steeds te zien tussen diverse weilanden onderling, tot het nut en gemak van de boer.
Later kwam de behoefte om breder water over te steken en ontdekte men dat, als men halverwege pijlers (rechtopstaande boomstammen) in het water kon zetten om daarop de balken te laten rusten, een grotere afstand van oever tot oever kon overbruggen.
Door de voortschrijdende kennis en ervaring bleek men steeds meer in staat tot het bouwen van grotere en langere bruggen, waarover zelfs paard en wagen kon gaan. Tot op de dag van vandaag bestaan er nog veel balkbruggen.

Een beurtbalkje;
Een beurtbalkje is een staafje voor het scheiden van koopartikelen op een kassaband in bijvoorbeeld een supermarkt. Het woord is bedacht in 1996, maar pas echt bekend geraakt in 2003.
In september 1996 kwam in het maandblad Onze Taal de volgende vraag aan de orde: "Hoe noem je het balkje dat je bij de kassa van de supermarkt tussen je eigen boodschappen en die van de volgende klant legt?" Daar bleek nog geen gangbare term voor te bestaan; de lezers werden opgeroepen suggesties in te sturen. In januari 1997 werden de inzendingen behandeld. Meer dan eens werden de termen beurtbalkje, divider, kassabalkje, klantenbalkje, klantenwig en stopper genoemd; de Taaladviesdienst verkoos het allitererende woord beurtbalkje, dat was ingezonden door vier mensen.[bron?]
Het nieuwe woord vond niet snel algemeen ingang en er bleven dan ook verschillende termen in gebruik, zoals klantenstopper, kassabanddivider en voklabalkje (van volgende klant). In september 2002 begon de Actiegroep Over de Balk een campagne ter promotie van het gebruik van het woord 'beurtbalkje'. Het doel van de actiegroep was de term 'beurtbalkje' in het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal (de Dikke Van Dale) te krijgen, waarmee de term min of meer 'officieel' ingeburgerd zou zijn. De verspreiding van de term kwam in een stroomversnelling toen TV Gelderland besloot het beurtbalkje meer bekendheid te geven en zelfs een kartonnen beurtbalkje liet maken, met het woord prominent daarop vermeld, ter verspreiding in supermarkten.
Sinds oktober 2005 is het woord beurtbalkje daadwerkelijk opgenomen in het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal. Tevens heeft de "Prisma Spellinggids" van uitgeverij Het Spectrum het woord opgenomen.

Hijsbalk;
Een hijsbalk is een balk waaraan goederen omhoog of omlaag kunnen worden getransporteerd.
In sommige gevallen is het een balk die door de topgevel van een gebouw steekt en kan worden gebruikt voor het takelen van goederen door middel van een touw en een blok. In andere gevallen is het een balk in een liftmachinekamer om zware onderdelen te kunnen verwijderen en plaatsen.

De hijsbalk maar ook de techniek van het hijsen van goederen zelf is ontstaan uit de behoefte om handelsgoederen op te kunnen slaan op zolders.
Hijsbalk
De hijsbalk wordt veel toegepast in pakhuizen aan het water in Amsterdam en ook bij woningen met smalle trappen. Amsterdam was in de 17e eeuw de belangrijkste Nederlandse stapelmarkt van de goederen en dus moesten heel veel goederen worden opgeslagen. In eerste instantie werden kelders en verdiepingen van woonhuizen ("pakzolders") gebruikt om goederen op te slaan. De meeste koopmanshuizen aan de grachten hebben één of twee pakzolders. Deze zijn nog te herkennen aan het grotere middenraam waar de hijsluiken hebben gezeten. Vaak is boven zo'n raam nog een hijsrol aanwezig, waarlangs tijdens het hijsen het touw werd geleid. Hijsbalken werden soms overkapt door een trijshuis.
De hijsbalk bij het woonhuis bleef bestaan, ook nadat het opslaan van handelsgoederen nog uitsluitend in pakhuizen plaatsvond. Bij woonhuizen wordt het takelen met touw en blok nog uitsluitend gedaan bij verhuizingen.

Notenbalk;
Een notenbalk is een basiselement in standaard muzieknotatie. De notenbalk bestaat meestal uit 5 evenwijdige horizontale lijnen op gelijke afstand waar muziek op genoteerd kan worden. Van links naar rechts worden open en gesloten bolletjes op en tussen de lijnen genoteerd waarmee toonhoogte wordt aangegeven. De notenbalk is ontstaan door toevoeging van eerst één dan drie en vier en uiteindelijk vijf lijnen aan het neumenschrift dat oorspronkelijk geen exacte aanduiding van intervallen of toonhoogte kende.
Op de notenbalk wordt iedere toon van een toonladder op een eigen plek genoteerd. Omdat in een toonladder de toonafstanden niet steeds even groot zijn - er kunnen zowel hele als halve afstanden voorkomen - is ook aan de positie op de notenbalk van twee verschillende noten niet zonder meer te zien hoe groot de onderlinge toonafstand is. Het notenschrift - en daarmee de notenbalk - is oorspronkelijk bedoeld voor notatie van zangpartijen.
De notenbalk is ontstaan tegen het jaar 1000. Er werd namelijk steeds meer in kerken gezongen en men zocht een eenduidige muzieknotatie. De vinding wordt toegeschreven aan Guido van Arezzo

Evenwichtsbalk;
Een evenwichtsbalk of kortweg balk is een turntoestel dat bij het damesturnen wordt gebruikt.
Bij de balk is het de bedoeling zo moeilijk mogelijke acrobatische technieken uit te voeren zonder het evenwicht te verliezen. Niet alleen het van de balk vallen wordt bestraft, maar ook zichtbare evenwichtscorrecties met het lichaam. Een sessie wordt afgesloten met een afsprong, waarbij het eveneens aankomt op de combinatie van techniek en stabiliteit.
De balk is ongeveer 10 cm breed; de lengte is 5 m. Junioren en senioren turnen meestal op een hoogte van 1,20 m, alhoewel deze versteld kan worden.
De balk is een Olympische turndiscipline.
Elementen die worden uitgevoerd op dit toestel zijn spagaat, sisonne en roelfova.

Balk (plaats);
Aanvankelijk hoorde Balk bij Harich. In 1585 werd het door Spaanse soldaten uit Groningen geplunderd. Balk werd in de 18e eeuw welvarend door de boterhandel, en in de 19e eeuw was het een zelfstandig dorp geworden. Balk is gelegen tussen Harich en Wijckel. Door het dorp stroomt het riviertje de Luts. Het plaatsje zou zijn ontstaan bij een balk over het riviertje; vandaar de naam. Later werd hier een brug gebouwd.

Over de balk gooien;
Waar komt de zegswijze geld over de balk gooien/smijten vandaan?
Geld over de balk gooien/smijten betekent: 'geld verspillen, met geld smijten, veel te veel uitgeven (aan nutteloze dingen)'.
Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) en F.A. Stoett luidde de oorspronkelijke vorm van deze zegswijze: het (niet) over de balk gooien. Met de balk werd de balk bedoeld die in stallen boven de ruif zit. Als het vee gevoerd wordt, wordt er hooi in de ruif gegooid. Daarbij valt er weleens wat hooi over de balk, zeker als je het hooi slordig verspreidt. Vanuit die gedachte van achteloosheid ontstond waarschijnlijk het betekeniselement 'verspilling'. Later sloop het woord 'geld' in deze zegswijze, en veranderde die in geld over de balk gooien/smijten.
Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) vindt die uitleg ook het plausibelst, maar noemt nog wel een andere: "ontleend aan den handel van een koopman in koren of meel, die zijne waar (niet) over den balk van zijne maat [waarmee een hoeveelheid werd afgemeten] stort". K. ter Laan noemt in Nederlandse spreekwoorden, spreuken en zegswijzen eenzelfde verklaring: een balk zou een ijzeren middellijn zijn in een korenmaat (waarmee hoeveelheden koren werden afgemeten). Wie de maat vulde tot over de balk, en daarbij geen strekel (een stok of ander gereedschap, waarmee gevulde inhoudsmaten of vaten worden afgestreken) gebruikte, gaf meer dan hij verplicht was en verspilde dus zijn waren.

(Bron Wikipedia)

Additional Hints (Decrypt)

Baqre qr onyx, . Gvf rra Anab.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)