Skip to content

Travel Bug Dog Tag Buzola

Trackable Options
Found this item? Log in.
Printable information sheet to attach to Buzola Print Info Sheet
Owner:
luda001 Send Message to Owner Message this owner
Released:
Saturday, June 28, 2008
Origin:
Czechia
Recently Spotted:
In Klein Otto II

The owner hasn't set their collectible preference.

Use TB27444 to reference this item.

First time logging a Trackable? Click here.

Current Goal


[CZ]
Nejradeji mám zajímavá místa, kam jen tak nekdo neprijde. Zkrátka, mám ráda ta místa, která má rád ten, co me má v držení.
A za odmenu ti ukážu smer když ti dojdou baterie... :)
P.S. - pošli foto
[EN]
I like interesting places, which aren't often visited, or which is like the one who owns me.
And I will show you the way when the battery gone off.
P.S. - send a photo, please

About This Item

Buzola

[CZ]
První buzolu sestrojil ceský vynálezce Josef Ressel.
Základem buzoly je kompas, který svou strelkou ukazuje na magnetický pól Zeme. Pro bežné úcely orientace je to dostatecne presný smer k severnímu zemepisnému pólu Zeme. V prípade potreby presného merení je nutné vzít v úvahu magnetickou deklinaci Zeme a merení korigovat.
Dále je buzola opatrena pruzorem, kterým nastavujeme smer k bodu v terénu. Merení se provádí pomocí otocného kotouce se stupnicí s vyznacenými úhly. Svetové strany jsou oznaceny pocátecními písmeny jejich anglického názvu.

* N - sever (north)
* S - jih (south)
* W - západ (west)
* E - východ (east)

Uprostred kotouce jsou vyznaceny rysky, které jsou rovnobežné se smerem sever - jih na stupnici.
Buzola také bývá na jedné hrane opatrena merítkem, které je možné použít pro odcítání vzdáleností v mape.
Další pomuckou bývá zrcátko pripevnené tak, aby bylo možné pri pohledu pruzorem také sledovat strelku a udržovat orientaci celé buzoly.

Práce s buzolou
Azimut bodu v terénu
Buzolu nasmerujeme k merenému bodu pruzorem. Otocným kotoucem otocíme tak, aby strelka byla rovnobežne s ryskami kotouce. Pomáháme si pri tom zrcátkem. Pevný ukazatel buzoly ukazuje na stupnici otocného kotouce hodnotu azimutu.
Azimut na mape
Mapa nemusí být zorientována. Buzola se na mapu priloží tak, aby dlouhý okraj spojoval výchozí místo s cílem. Otocný kotouc na buzole se natocí tak, aby se rysky kotouce shodovaly s mrížkou na mape, a sever na otocném kotouci míril na sever na mape. Pevný ukazatel buzoly ukazuje na stupnici otocného kotouce hodnotu azimutu.>
Pochod podle azimutu
Na mape si zmeríme azimut k cíli. Kotouc buzoly ponecháme po celou dobu pochodu nastaven na zmerený úhel.
Nastavená buzola se vezme do ruky. Celou buzolou se otácí tak, aby strelka byla rovnobežná s ryskami kotouce. Jakmile se tam nastaví, podélná osa buzoly a pruzor ukazuje k cíli. Ve smeru pruzoru si najdeme tzv. dílcí cíl, a dojdeme k nemu. Od nej opet nastavenou buzolou urcíme další dílcí cíl. A tak až do hlavního cíle.
Je-li hustá mlha a dílcí cíle nejsou videt, mužeme krácet a pritom neustále sledovat buzolu a dbát na to, aby se strelka stále udržovala rovnobežná s ryskami kotouce a musíme hlídat to, aby buzola byla vodorovne se zemí.
Zjištení polohy
Mapu nejprve zorientujeme k severu. To provedeme tak, že zjistíme kde je sever a tím smerem nastavíme i sever (typicky vrchní okraj) mapy. Z místa, kde stojíme, si vyhlédneme v okolí nápadné krajinné body (hora, sedlo, vesnice, rozhledna), které jsou vyznaceny na mape, a nejdou zamenit s jinými body. Nyní se buzola nasmeruje pruzorem k nápadnému bodu v terénu. Otocný kotouc se natocí tak, aby strelka byla rovnobežná s ryskami kotouce. Pak se buzola položí na mapu, rysky otocného kotouce se musejí krýt s mrížkou na mape, a sever na otocném kotouci musí smerovat k severu mapy, a dlouhý okraj buzoly musí protínat nápadný krajinný bod zobrazený na mape. Podél tohoto dlouhého okraje buzoly se tužkou narýsuje prímka. To samé se provede s jiným nápadným bodem v terénu. Tam, kde se prímky protínají, je naše stanovište.

zdroj: wikipedie

[EN]
The first compass built by Czech inventor Josef Ressel.
A magnetic compass points to magnetic north. Modern navigational compasses usually include a "baseplate" marked with a compass rose and a scale of degrees; some include a declination adjustment. Such an adjustment permits the baseplate to turn relative to an arrow, usually red, on the top of the cylinder that contains the compass needle, and measures the angle by which it has been turned. Either the cylinder will have a mark to be read against the scale of degrees on the baseplate, or a separate scale will display the current adjustment in degrees. In either case, the underlying concept is that for a declination of 10° W, the red arrow on the cylinder must lie 10° W of 0° and N on the baseplate, so when the compass as a whole is rotated so the needle lies under the red arrow, the N on the baseplate will be pointing toward true north. In this sense, it can be said that the compass has been adjusted to indicate true North instead of magnetic North (as long as it stays within an area where the declination is 10°
Using compass
for more information see wikipedia

Gallery Images related to Buzola

View All 5 Gallery Images

Tracking History (5530.9mi) View Map

Write note 9/4/2011 j-he posted a note for it   Visit Log

Unfortunately this TB was not in the cache when I visited it today. 😟

Write note 5/10/2011 wellwill posted a note for it   Visit Log

Leider nicht gesehen im Klein Otto II 😟

Discovered It 4/10/2011 tmjstr discovered it   Visit Log

seen in klein otto II

Dropped Off 4/9/2011 QUAERE placed it in Klein Otto II Niedersachsen, Germany - 4.11 miles  Visit Log
Retrieve It from a Cache 3/27/2011 QUAERE retrieved it from Wege zum Glück # 7: " Der Glückspilz" Der Bonus Niedersachsen, Germany   Visit Log

Found this beautiful and very interesting TB on our sundaytour.

Dropped Off 3/27/2011 Capolutz placed it in Wege zum Glück # 7: " Der Glückspilz" Der Bonus Niedersachsen, Germany - 11.79 miles  Visit Log
Discovered It 3/27/2011 Bob1955 discovered it   Visit Log

Auf meiner heutigen Sonntags-Runde gesehen im Bonus von "Wege zum Glück"

[blue][b]Gruß von Bob 1955[/b][/blue] 😉

Discovered It 3/20/2011 Maddin37 discovered it   Visit Log

Discovered at the fantastic "Frühlingserwachen"-event!

Retrieve It from a Cache 3/20/2011 Capolutz retrieved it from Frühlingserwachen Niedersachsen, Germany   Visit Log

Let´s keep on moving together ! In my Boy scout times, I had the same model, but dropped it in a cliff in the Alsace....sorry for this.

Dropped Off 3/20/2011 rothwild placed it in Frühlingserwachen Niedersachsen, Germany - 11.12 miles  Visit Log
data on this page is cached for 3 mins