Skip to content

Come Together - Yang - Geocoin 2006 Ivan Getting Coin

Trackable Options
Found this item? Log in.
Printable information sheet to attach to Ivan Getting Coin Print Info Sheet
There is 1 user watching this listing.
Owner:
Skuhrovak Send Message to Owner Message this owner
Released:
Monday, August 11, 2008
Origin:
Czechia
Recently Spotted:
Unknown Location

The owner hasn't set their collectible preference.

Use TB285RN to reference this item.

First time logging a Trackable? Click here.

Current Goal

Toto je cást mince. Na druhé-sesterské cásti je portrét Alberta Einsteina. Zkuste ji najít a sestavit oba díly dohramady. Pri spojení ale nezapomente logovat obe cásti zvlášt - každá má svoje císlo!! Nechci opustit CR!!
This is only part of coin. On the another part is portrait of Albert Einstein. Try to find it and put them together. Don't move it from Czech Republic!! Thanks.

About This Item

Kdo byl Albert Einstein asi každý ví. Ale kdo byl Ivan Getting?
Byl to syn slovenských emigrantu, který stál v cele vývoje technologie GPS. Jeho otec emigroval z Bytce do USA ješte za monarchie a Ivan se narodil už v USA v roce 1912. Ivan chtel studovat fyziku, ale bylo období krize a v rodine bylo málo penez na studium na renomované škole. Mel ale obrovské štestí, protože tehdy 80-ti letý Thomas Alva Edison vypsal soutež pro talentované fyziky z každého státu USA a v Pensylvánii vyhrál práve Ivan. Po bezplatném studiu na Massachusetském technologickém institutu studoval ješte v anglickém Oxfordu a pozdeji na Harvardu. Jako nadaný vedec dostal v roce 1940 nabídku ke spolupráci na tajném protivojenském programu. Hitler totiž pustil z retezu velmi nebezpecnou zbran - raketu V1. Spojenci tehdy používali jen nepresné radary, které navíc ve špatném pocasí nefungovaly vubec. Prototyp radaru SCR-584, který Getting sestavil, pracoval automaticky a na podstatne menší vlnové délce, címž se výrazne zpresnil. Od první myšlenky na rozmístení 300 ks techto radaru uplynuly jen 2 roky a díky tomu dokázali spojenci znicit 1629 z 1633 vypálených nemeckých raket na Londýn a tím ho zachránili. Podobná situace se opakovala i v Antverpách. Po válce získal od prezidenta USA za "svoje" radary prezidentskou medaili za zásluhy. V roce 1960 byl jmenován za prezidenta Spolecnosti pro letectví a kosmonautiku. Dohlížel na vývoj odpalovacích systému pro rakety a podílel se na vesmírných programech. Hlavní zájem však zameril na úplne novou navigacní techniku - pod jeho vedením vyvinuli svetove známý Global Positioning System, zkrácene GPS. Její zacátky byli práve ve vojenském programu. Šlo o to, že v období, kdy Soveti vypoušteli do kosmu sputniky, snažili se je americtí vedci zamerit. Uvedomili si, že pokud znají svoji pozici na Zemi, dokáží nejen zamerit satelit na obloze, ale že to funguje i opacne, když známe polohu satelitu, dá se presne urcit i poloha na Zemi. Ivan byl clenem ruzných vedeckých exkluzivních sdružení a za svého života získal radu vedeckých ocenení. Posmrtne byl uveden do Síne slávy národních vynálezcu USA. Na Slovensku se o Ivanu Gettingovi príliš neví a "akosi sa na nej zabudlo" - škoda.
V tiskových zprávách svetových agentur se pred dvema lety objevilo: "V sobotu 20.brezna v 17.53 byla z rampy na misu Canaveral vypuštena navigacní družice amerického letectva GPS-2R-11, která se dostane na operacní dráhu ve výšce 20.000 km. Na družici v cene 45 mil.$ je umístená cestná vzpomínková tabule s venováním Ivanovi A.Gettingovi, který pred 30 lety navrhl koncepci družicového navigacního systému a zemrel v Kalifornii v listopadu 2003, ve veku 91 roku.
Tolik o Ivanu Gettingovi - a jedné pulce mého GC.

Gallery Images related to Ivan Getting Coin

View All 3 Gallery Images

Tracking History (1998.7mi) View Map

Discovered It 8/17/2021 Fam. Kloosterman discovered it   Visit Log

Gezien in de prachtige bonus van de I Love Holland trail.

Seen in the beautifull bonus of the I Love Holland trail.

Write note 3/11/2012 Keres posted a note for it   Visit Log

This is an automated message.
This Trackable has been marked 'missing' by a cache owner or site administrator. Trackables are marked missing when it is determined that they are no longer located in the cache they are listed in or in the hands of the current holder. Review the most recent logs on this Trackable to learn more information about its current state.
V mé cache je tento geocoin uvedený v inventári. Bohužel již nekolik mesícu se v nem nenachází. Doufám že se objeví v jiné cache.
In my geocoin cache is referred to in this inventory. Unfortunately, for several months, it is not. I hope that will appear in another cache.

Discovered It 12/20/2011 jena4you discovered it   Visit Log

Krasny coin, bohuzel nemoh ven z Cech! ;-)

Dropped Off 12/18/2011 jarlok placed it in Postoloprty Ústecký kraj, Czechia - 37.19 miles  Visit Log
Retrieve It from a Cache 12/11/2011 jarlok retrieved it from Andelsky vyhled planina Rybnicna Karlovarský kraj, Czechia   Visit Log

Popojedem ...

Dropped Off 12/2/2011 dítka placed it in Andelsky vyhled planina Rybnicna Karlovarský kraj, Czechia - 4.73 miles  Visit Log
Retrieve It from a Cache 11/27/2011 dítka retrieved it from Medvedi skala Karlovarský kraj, Czechia   Visit Log

Popojedeme, díky za ukázání.

Dropped Off 11/25/2011 Mr.MensroomCZ placed it in Medvedi skala Karlovarský kraj, Czechia - 68.11 miles  Visit Log
Discovered It 11/4/2011 Skalič discovered it   Visit Log

U Mareny...dik

Discovered It 11/4/2011 adam_the_great_one discovered it   Visit Log

Nice coin coin, seen in the hands of mrmensroomcz

data on this page is cached for 3 mins