Skip to content

Helgoland Geocoin

Trackable Options
Found this item? Log in.
Printable information sheet to attach to Helgoland Geocoin Print Info Sheet
There is 1 user watching this listing.
Owner:
Ledni-medvidek Send Message to Owner Message this owner
Released:
Wednesday, April 25, 2012
Origin:
Hlavní město Praha, Czechia
Recently Spotted:
In the hands of bosorcicka.

This is collectible.

Use TB39G8V to reference this item.

First time logging a Trackable? Click here.

Current Goal

CZ:
Dnes,  25. 04. 2012, jsem dostala dárek tento coin.
*******************************************
Coin zůstane u mě doma a bude občas vyvenčen na nějakou kešku nebo ho můžete obdivovat na eventech, možná bude někomu zapůjčen [;)]. Po nějakém čase jsem udělala kopii a poslala do světa.
Mise: dostat se do Helgolandu a projít tam každou kešku. Poté už si může putovat po světě jak chce :)
Foto a Váš komentář jsou vítané! :)

EN:
I get a brand new coin on 25/4/12. I thoug it will be only personal coin and stay at home, but after time, i did a copy of this coin..
Mission is simple. Travel to Helgoland and visit there all caches.

Picture and comment are welcome! :)

About This Item

CZ:
Něco málo o tom, co je na coinu.
Helgoland
je ostrov v Severním moři, terý je součástí Německa. Ostrov má rozlohu přibližně1 km2 a má okolo 1650 obyvatel. V minulosti byl Helgoland součástí Dánska a VB. Od roku 1890 patří Německu (výměnou s Británií za Zanzibar).

Poloha
Helgoland se nachází v oblasti Pinnenberg ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko. Hlavní ostrov sousedí s ostrovem, kterému se říká Duna a který je takto označován především proto, že vypadá jako písečná pláž. Oba ostrovy jsou chráněnou přírodní oblastí. Helgoland je velký přibližně 1 km² a přilehlá Duna asi 0,7 km², přesná poloha ostrova je 54°11' severní šířky a 7°53' východní délky. Na severozápadě ostrova se nachází symbol celého Helgolandu, je to skalnatý výběžek a říká se mu „Dlouhá Anna“.

Pamětihodnosti
Velmi zajímavě je postavena místní vysílací věž, je to příhradová stavba s trojúhelníkovým průřezem, která je ještě navíc jištěná pomocí kotevních lan. Nedaleko retranslační věže se nachází maják. Majákem je však až od roku 1952, ve 2. světové válce byla jeho stavba koncipována jako věž pro protiletadlová děla. Tento maják je vybaven jedním s nejsilnějších světel, při dobré viditelnosti ho lze vidět až na Východofríských ostrovech, dosahuje viditelnosti až 77 780 metrů. Na ostrově se nachází asi 400 m podzemních prostor, které měly dříve sloužit jako bunkry. Přesný počet a délka však dosud není znám. V severní části ostrova se nachází kostel Sv. Mikuláše, jehož vnitřní zařízení pochází částečně ještě z původního ostrovního kostela. Kostel je návštěvníkům zpřístupněn. V dolní části ostrova v blízkosti přístavu se nachází vodárna, která z mořské vody vyrábí vodu pitnou. Cena pitné vody je na Helgolandu čtyřikrát vyšší než na pevnině.

Doprava
Během turistické sezóny (duben – září) plují z pevniny na Helgoland tzv. lázeňské mořské lodě nebo rychlejší katamarány. Nejdůležitější přístavy pro spojení s Helgolandem jsou Büsem, Cuxhaven, Bremerhaven a Wilhelmshaven. Na rozdíl od katamaránů nesmějí lázeňské lodě přistávat přímo v helgolandském přístavu. Lázeňské lodě doplují do kotviště, kde pasažéři musí přestoupit do člunů a těmi jsou posléze dopraveni na ostrov. V zimním období (od října do března) pluje k Helgolandu jen jediná loď, jmenuje se „Funny girl“ a připlouvá z přístavu Cuxhaven, všechny ostatní lodě jsou mimo provoz. Plavba v této sezóně není nijak příjemná a může být i nebezpečná a toto spojení využívají především obyvatelé Helgolandu nebo jejich příbuzní. Na Helgoland lze také letět, neboť na ostrůvku Duna je vybudováno malé letiště. Let trvá přibližně 20–30 minut a nabízí ho letecká společnost OLT z měst Bremerhaven, Büsum a Hamburk. Na Helgoland nesmí být podle zákona dovážena žádná vozidla ani kola. Používat vozidlo zde smí pouze policie, záchranná služba, celní správa a hasiči. V zimních měsících je pro kola udělena výjimka dětem a mladistvým.

Turismus
Obyvatelé Helgolandu žijí především z příjmů v turistické oblasti. Na Helgolandu jsou duty free shopy, řemeslné výrobny i vědecké instituce (Biologický ústav Helgoland zkoumá život v moři, Ornitologický ústav se zabývá životem ptáků v této oblasti). Helgoland může být označen jako mořská lázeňská oblast. Turistům je zde k dispozici 2000 lůžek, a to jak v privátním ubytování, penzionech, tak i v hotelech. Přestože se někdy objevují opačné informace, ostrov je součástí Schengenskeho prostoru, pouze má výjimku z jednotného prostoru DPH.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Helgoland
************************************************************

EN:
Something little about Helgoland

Heligoland (German: Helgoland) is a small German archipelago in the North Sea.

Formerly Danish and British possessions, the islands (population 1,127) are located in the Heligoland Bight (part of the German Bight) in the south-eastern corner of the North Sea. They are the only German islands not in the immediate vicinity of the mainland and are approximately three hours' sailing time from Cuxhaven at the mouth of the River Elbe.

In addition to German, the local population, who are ethnic Frisians, speak the Heligolandic dialect of the North Frisian language called Halunder. Heligoland was formerly called Heyligeland, or "holy land", possibly due to the island's long association with the god Forseti.

Heligoland is located 46 kilometres (29 mi) off the German coastline and consists of two islands: the populated triangular 1 km2 (0.4 sq mi) main island (Hauptinsel) to the west, and the Düne to the east.

The main island also features small beaches in the north and the south and drops to the sea 50 metres (160 ft) high in the north, west and southwest. In the latter, the ground continues to drop underwater to a depth of 56 metres (184 ft) below sea level. Northwest of the island proper Heligoland's famous landmark is found: the Lange Anna ("Long Anna" or "Tall Anna") is a free standing rock column (or stack), 47 metres (154 ft) high and weighing about 25,000 tons.

The two islands were connected until 1720, when the natural connection was destroyed by a storm flood. The highest point is on the main island, reaching 61 metres (200 ft) above sea level.

Although culturally closer to North Frisia in the German district of Nordfriesland, the two islands are part of the district of Pinneberg in the state of Schleswig-Holstein. The main island has a good harbour and is frequented mostly by sailing yachts.

 

Heligoland is now a holiday resort and enjoys a tax-exempt status, as it is part of the EU but excluded from the EU VAT area and customs union, and consequently, much of the economy is founded on sales of cigarettes, alcoholic beverages and perfumes to tourists who visit the islands.

Also, there is a search and rescue (SAR) base of the DGzRS, the Deutsche Gesellschaft zur Rettung Schiffbrüchiger ("German Maritime Search and Rescue Service") on Heligoland.

The ornithological heritage of Heligoland has also been re-established, with the Heligoland Bird Observatory now being managed by the Ornithologische Arbeitsgemeinschaft Helgoland e.V. which was founded in 1991.

Before 2009, when the island was connected to the mainland network by a submarine cable, electricity on Heligoland was generated by a local diesel plant. With a length of 53 kilometres (33 mi) the Heligoland Power Cable is one of the longest submarine AC power cables in the world and the longest of its kind in Germany.[23] It was manufactured by the North German Seacable Works in a single piece and was laid by the barge Nostag 10 in spring 2009. The Heligoland Power Cable, which is designed for an operational voltage of 30 kV, reaches the German mainland at Sankt Peter-Ording.

http://en.wikipedia.org/wiki/Heligoland

Gallery Images related to Helgoland Geocoin

View All 9 Gallery Images

Tracking History (43100.9mi) View Map

Visited 6/17/2024 bosorcicka took it to Pavoucek pro stesti Středočeský kraj, Czechia - 20.57 miles  Visit Log
Visited 6/16/2024 bosorcicka took it to 2. Žebrácká prakiáda Středočeský kraj, Czechia - .06 miles  Visit Log
Visited 6/16/2024 bosorcicka took it to Žebrácké CITO 2024 Středočeský kraj, Czechia - .4 miles  Visit Log
Visited 6/16/2024 bosorcicka took it to Rybnicky na Americe Středočeský kraj, Czechia - .36 miles  Visit Log
Visited 6/15/2024 bosorcicka took it to 🐷 Sežraná svině 🐷 Potřetí Středočeský kraj, Czechia - 21.47 miles  Visit Log
Visited 6/7/2024 bosorcicka took it to U Jindřicha, Jindřicha na náměstí Hlavní město Praha, Czechia - 5.92 miles  Visit Log
Visited 6/6/2024 bosorcicka took it to Cesta na Island / My trip to Iceland Hlavní město Praha, Czechia - 1.62 miles  Visit Log
Visited 6/6/2024 bosorcicka took it to Další výhled nejen na Vyšehrad Hlavní město Praha, Czechia - .78 miles  Visit Log
Visited 6/6/2024 bosorcicka took it to Prague bridges 6 - Most na Cisarskou louku Hlavní město Praha, Czechia - 1.15 miles  Visit Log
Visited 6/6/2024 bosorcicka took it to Den D - 80. výročí Hlavní město Praha, Czechia - 2.21 miles  Visit Log
data on this page is cached for 3 mins