Skip to content

Czechoslovak Legionnaire Geocoin Czechoslovak Legionnaire Geocoin 0010 - porucik Gayer

Trackable Options
Found this item? Log in.
Printable information sheet to attach to Czechoslovak Legionnaire Geocoin 0010 - porucik Gayer Print Info Sheet
There are 2 users watching this listing.
Owner:
FLY2FREE Send Message to Owner Message this owner
Released:
Tuesday, May 3, 2011
Origin:
Hlavní město Praha, Czechia
Recently Spotted:
Unknown Location

The owner hasn't set their collectible preference.

Use TB3B251 to reference this item.

First time logging a Trackable? Click here.

Current Goal


  • Cíl: Navštívit Brazílii, kde jsme s bratrem měli farmy. Možná tam ještě žijí potomci z rodu Gayerů.
  • The goal: To visit the Brazil, in whih Jan Gayer and his brother Zdeněk had owned land. Maybe some descendent is still living there.
  • Meta: Visitar Brasil donde Jan Gayer y su hermano Zdeněk tenían sus haciendas. Quizá aún vivan allí los descendientes de la familia Gayer.
  • But: Visiter le Brésil où Jan Gayer et son frère avaient leur propriété.
    Peut-être y a -t- il encore quelques descendants vivants ?

     

About This Item

GC Gayer

Jmenuji se Jan Gayer, vyznamenán in memoriam Čs. válečným křížem, Čs. revoluční medailí a francouzským válečným křížem. Narodil jsem se v Prerově 19. 6. 1885. Odmala mě zajímala příroda, tak jsem po studiu gymnázia a hospodářské školy odešel do Brazílie. Můj nejstarší bratr Zdeněk (bylo nás 13 sourozenců) si tady vystavel ve státě Paraná vlastní farmu. Nazval jí Gayerovo a mně se tu tak líbilo, že jsem si sotva hodinu cesty od bratra vybudoval vlastní farmu a nazval ji po sobě Janůvka. Do Československa jsem se vrátil pro  svoji matku a zbytek rodiny, ale vybral jsem špatnou dobu. Byl květen 1914 a začala válka. Narukoval jsem ke 100. pěšímu pluku do Srbska. Jelikož jsem se dostal do potycky se svým c.k. rakouským hejtmanem v otázce národnostní, poslali mě za trest na frontu a v červenci 1915 jsme padli s celou setninou do ruského zajetí. Hned jsme se  přihlásili do českého vojska atěšili se, až vtrhneme jako svobodní čeští vojáci do samostatné vlasti.Nakonec jsem se dostal do České družiny. Začal jsem od píky jako voják, vbrzku povýšen na poddůstojníka, důstojnickým zástupcem až na poručíka. V roce 1917 mě jmenovali velitelem praporu, v roce 1918 jsem byl pověřen velením pluku. Bojovali jsme u Bachmače, přes Bezenčuk po Ivaščenkovo, tady kde byly největší muniční závody v Rusku. Jako první do těchto muniček vstoupili právě moji vojáci. Nepřítel spěšně ustoupil k Lipjagam a měl výraznou přesilu jak v mužích, tak ve výzbroji. Během nočnich bojů se situace začala vyvíjet v náš neprospěch. Co teď, docházely náboje a cítil jsem, že je nutno něco udělat. Jdu tedy příkladem jako první, vztyčil jsem se v dešti kulek a volám: „Tak hosi jdeme!“ vedu svoje vojaky do útoku na bodák. Máme před sebou 800 metru pláně do mírného svahu, proti opevněným kulometným hnízdům. Když zbývalo 150 metrů do pozic nepřítele, začali bolševici zmateně prchat. V tom okamžiku zasáhli kulometnou dávkou do obou nohou i mě. Padám k zemi, z ran se valí krev. Vojáci se mi snaží pomoci, což ovšem odmítám a posílám je dál se slovy: „ Jen kupředu hosi, žeňte tu svoloč!“  A mí vojáci rozzuřeni tím zranením se ženou jako lvi proti bolševickým pozicím, všude zní československé „Hurráá“. Já těm zraněním 7. 6. 1918 ve věku 33 let podlehl. Poslední mé přání bylo, abych byl spálen a popel vzat do rodné země. Kvůli válečným podmínkám to nešlo, odpočívám  tedy na samařském hřbitově. Moji bratři, spolubojovníci ze 4. pluku mě za života nazývali Tátou, po mé smrti si začali říkat Sirotci.

Slavná bitva u Lipjag byla velkým vítězstvím čs. vojska. Padlo 26 čechoslováků a dalších 86 bylo zraněno, 2 muži byli nezvěstní. Bolševiků však z celkového počtu 4000 mužu padlo 1500 včetně velitele Kadomceva, který si tak byl  jist vítězstvím bolševiků, a na všechny strany sršel optimismem, že …vzpupní Čechoslováci budou pobiti…“. Dalších 300 mužů se utopilo při úprku přes bažiny. Čechoslováci zajali 1800 bolševiků. Porovnání ztrát bylo až neuvěřitelné. Čechoslovákům se vítězstvím u Lipjag otevřela cesta k postupu na Samaru, kde byl bolševický štáb oblasti. V Samaře vypuklo po zprávě o porážce u Lipjag mezi bolševiky panické zděšení. Jejich nedávné nadšení a sebedůvěra ve zničení Československého sboru se rozplynuly. Ti z bolševiků, kteří přežili porážku u Lipjag a podařilo se jim uniknout, odmítali dále proti Čechoslovákům bojovat, a začalo se používat rčení: Lučše s čertami čem s Čechami vojevať! – Raději s čerty, než s Čechy se bít!“.

Památce československých legii jsme věnovali i jednu z našich keší GC2PTDT
http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=1fc1b327-6d04-467e-bcd8-56caf1b75f59

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jan Gayer était un héros tchécoslovaque qui luttait pour l´indépendance de la République Tchécoslovaque pendant la Première Guerre Mondiale. Il est né le 19 juin 1885. Il s´est intéressé à la nature, puis après avoir terminé ses études à l´école d´économie, il est allé au Brésil. Pendant ce temps-là, son plus grand frère Zdeněk y bâtit une ferme, dans l´état de Paraná et il lui donna le nom « Gayerovo » (= « de Gayer »). Jan bâtit sa propre ferme « Janůvka » Quand Jan retourna en Tchécoslovaquie pour rencontrer et ramener sa mère ainsi que sa famille au Brésil, la Première Guerre Mondiale éclata. Il fut appellé au front et il se fit membre des légions tchécoslovaques qui luttaient pour l´indépendance de la Tchécoslovaquie. Il brilla surtout pendant la bataille de Lipjag, et son courage exemplaire incita les soldats à l´offensive triomphante contre la majorité bolchévique. Malheureusment, ses blessures furent mortèles et il décèda le 7 juin 1918 à l´âge de 33 ans. Son corps repose à Samara, en Russie. Finalement, ses idéaux concernant l´indépendance de la Tchécoslovaquie ainsi que la vie rurale au Brésil ne furent jamais réalisés.


Jan Gayer was Czechoslovak hero, which battled during the World War the I. for the independent Czechoslovak Republic. He was born 19. 6. 1885. He was interested in the nature, so after his studies he went for Brazil. His oldest brother Zdeněk has built up his farm house there called “Gayerovo”. Jan built up his own farm house in vicinity and called it “Januvka”. Jan wanted to take his mother and family to the Brazil and came for them, but in those days started the WWI. He had to go to the front, then became a member of the Czechoslovak legions what battled for the independence of Czechoslovakia. He especially excelled in famous battle near the town Lipjagy, he personally marched his soldiers to fight to fihish, his bravery helped to the triumph against colossal Bolshevik military power. He was wounded, died of it in the age of 33 years. Jan Gayer rested in peace in Samara, Russia. His dream about homecoming and farm in the Brazil had never fulfilled.
 


Jan Gayer fue un héroe checoslovaco que luchaba por la independencia de Checoslovaquia en la época de la primera guerra mundial. Nació el 19 de junio de 1885. Desde pequeño se interesó por la naturaleza, pues después de haber terminado sus estudios del bachillerato y los studios en la escuela agronómica se fue a Brasil. Mientras tanto, su hermano mayor Zdeněk se construye una hacienda en el estado de Paraná. Le da el nombre „de Gayer“ y Jan construye su propia hacienda cerca de la de Zdeněk y la llama „Janůvka“, depués de él. Cuando regresa a Checoslovaquia para traer a su madre y al resto de la familia a Brasil, la guerra estalla. Tiene que irse a la frente y se hace miembro de las legiones checoslovacas que luchan por la independencia de Checoslovaquia. Luce, sobre todo, durante la celebre batalla de Lipjag donde incita a sus soldados con su ejemplo y su valentía al ataque victorioso contra la múltiple mayoría de los bolcheviques. Desgraciadamente, las heridas de esta batalla resultan fatales y Jan se muere el 7 de junio de 1918 a sus 33 años. Su último reposo está en Samara, en Rusia. Al final no se cumplieron sus sueños sobre el regreso a Checoslovaquia libre ni sobre la vida campesina en Brasil.
 

Gallery Images related to Czechoslovak Legionnaire Geocoin 0010 - porucik Gayer

View All 6 Gallery Images

Tracking History (1050.7mi) View Map

Discovered It 9/9/2019 Panglao discovered it   Visit Log

found in lost space

Mark Missing 6/21/2013 FLY2FREE marked it as missing   Visit Log

The owner has set this Trackable as missing.

Dropped Off 2/19/2012 kwaidan placed it in Les grandes Aiguières Occitanie, France - 9.05 miles  Visit Log
Retrieve It from a Cache 2/5/2012 kwaidan retrieved it from La capitelle du Goupilou Occitanie, France   Visit Log

Superbe Geocoin! Je vais essayer de lui faire faire un bout de chemin.

Dropped Off 2/4/2012 oceanmaster30 placed it in La capitelle du Goupilou Occitanie, France - 67.79 miles  Visit Log
Discovered It 11/11/2011 sylberfil discovered it   Visit Log

Vu à l'event du 11/11/11 à 11:11 dans les mains d'Oceanmaser30

Retrieve It from a Cache 10/15/2011 oceanmaster30 retrieved it from Monistrol d'Allier - La chapelle de la Madeleine Auvergne-Rhône-Alpes, France   Visit Log

Trouvé en famille, espérons qu'à son tour il trouve la sienne.

Dropped Off 10/4/2011 Ushaci placed it in Monistrol d'Allier - La chapelle de la Madeleine Auvergne-Rhône-Alpes, France - 567.4 miles  Visit Log
Retrieve It from a Cache 10/3/2011 Ushaci retrieved it from Mykologicky TB/GC Hotel Jihočeský kraj, Czechia   Visit Log

Krásná záležitost :)
Je videt že owneri mají vkus :)))

Vezmeme ho do sveta

Dropped Off 9/28/2011 FLY2FREE placed it in Mykologicky TB/GC Hotel Jihočeský kraj, Czechia - 36.8 miles  Visit Log
data on this page is cached for 3 mins