Skip to content

Steampunk Geocoin Steampunk LAHTI

Trackable Options
Found this item? Log in.
Printable information sheet to attach to Steampunk LAHTI Print Info Sheet
Owner:
Noyboy Send Message to Owner Message this owner
Released:
Saturday, December 24, 2011
Origin:
Finland
Recently Spotted:
Unknown Location

This is not collectible.

Use TB3K4NN to reference this item.

First time logging a Trackable? Click here.

Current Goal

Tämä hieno kolikko saa pysyä Lahdessa. Ja vain Lahdessa. Ei siis Lahden ulkopuolelle. Siis Lahti you know?

Keep the coin in Lahti! Do not take away from Lahti. Got it? Lahti!

About This Item

steampunk-walking-robot-dragon-wallpaper

Tämä punkki tuli hyppysiini pukilta, jolla kasvaa sarvet päässä. Ja nimen perässä vielä kaksi numeroa. Joko arvaatte kuka pukki oli?

Tässä vähän faktaa:

Steampunk (suom. ”höyrypunk”) on 1980-luvulla kiteytynyt tieteiskirjallisuuden suuntaus, jossa tapahtumaympäristön muodostaa 1800-lukua ja usein erityisesti viktoriaanista Britanniaa muistuttava vaihtoehtoinen todellisuus. 2000-luvulla steampunkista on kehittynyt kokonainen alakulttuuri.

Steampunk yhdistelee höyrykoneiden aikakautta nykyaikaan ja uusimpaan teknologiaan. Yleensä nykyteknologian keksinnöt on käännetty höyryvoimalla tai kellokoneistoilla toimiviksi, ja ne tuovat ulkonäöltäänkin mieleen viktoriaanisen aikakauden muotoilun. Steampunkissa ei yleensä kiinnitetä huomiota siihen, olisiko tällainen fiktiivinen teknologia todellisuudessa mahdollista tai käyttökelpoista. Sen sijaan steampunkissa leikitään usein ajatuksella, että 1800-luvun epäonnistuneet teknologiset suunnitelmat tai silloisten tieteiskirjailijoiden mahdottomatkin visiot olisivat olleet toteuttamiskelpoisia ja tulleet yleiseen käyttöön. Steampunk-maailmaan voivat kuulua esimerkiksi tietokoneet, jotka Charles Babbagen analyyttisen koneen tavoin ovat mekaanisia eivätkä sähköisiä.
 

Historia ja erityispiirteet

Steampunkin synty

Steampunkin innoittajia ovat 1800-luvun romantiikan kirjailijat ja varhainen tieteiskirjallisuus. Mary Shelleyn Frankenstein oli varhaisimpia steampunkia ennakoivia romaaneja. Jules Vernen, H. G. Wellsin ja Mark Twainin kirjat ovat tärkeimpiä vaikuttajia ja innoittajia steampunkin synnyssä ja kehityksessä. Heidän teoksensa olivat niin sanotusti steampunkin prototyyppejä. 1960-luvulla alkoi ilmestyä näiden prototyyppien inspiroimaa modernia tieteiskirjallisuutta. Brittiläinen Michael Moorcock mainitaan nykykirjailijana, joka ensimmäisten joukossa kirjoitti viktoriaanista tai edvardiaanista aikakautta muistuttavaan vaihtoehtoistodellisuuteen sijoittuvia romaaneja. Genre-nimensä steampunk sai kuitenkin vasta 1980-luvulla K. W. Jeterilta. Nimi mukailee kyberpunk-termiä, joka viittaa kybernetiikan ja tietotekniikan mahdollistamia tulevaisuusvisioita tutkailleeseen pessimistiseen tieteiskirjallisuuteen.

Steampunkin suhde 1800-lukuun

Tähtitieteilijä ja teleskooppi vuonna 1926.

1800-luvulla ilmestynyt tieteisfantasia ja nykyinen steampunk-kirjallisuus muistuttavat toisiaan vaihtelevassa määrin. Tyypillisessä steampunkissa sähkökoneisto on korvattu esimerkiksi höyrykoneistolla, kun taas 1800-luvun tieteisfantasiassa useammin korvattiin lihasvoima höyry- tai sähkövoimalla. Esimerkiksi Jules Vernen kirjassa Höyrytalo on perässävedettävän talon veturina metallista rakennettu höyrykoneistolla toimiva norsu. 1800-luvun tieteisfantasia sijoittuu yleensä suurin piirtein kirjoittamishetkellä vallinneeseen ajankohtaan, kun taas steampunkissa kuvailtu aikakausi voi vaihdella kuvitteellisesta menneisyydestä tulevaisuuteen. Steampunk ei siis välttämättä kuvaa vaihtoehtoista 1800-lukua, jossa teknologia on kehittynyt todellisesta historiasta poikkeavaan suuntaan. Mahdollisuutena on myös vaihtoehtoinen 2000-luku, jossa kulttuuri, yhteiskunta ja poliittiset järjestelmät ovat 1800-luvun tilassa. Steampunkiksi saatetaan joskus nimittää myös ulkoavaruuteen tai puhtaaseen fantasiamaailmaan sijoittuvaa fiktiota, jos siinä on viitteellisiä yhteyksiä 1800-lukuun.

 

Steampunkin johdannaiset

Steampunk-käsitteen pohjalta on johdettu lisää termejä, jotka viittaavat lähihistoriaa ja tieteiskirjallisuutta risteyttäviin fiktioihin tai alakulttuureihin. Jossain määrin vakiintuneita esimerkkejä tästä ovat dieselpunk, joka viittaa 1930–1950-lukuja muistuttavaan vaihtoehtoistodellisuuteen, ja atompunk eli atomicpunk, joka saa inspiraationsa 1950- ja 1960-luvusta.

 

Steampunk-tyyliin muunnettu tietokone.

Steampunkilla ja kyberpunkilla on paljolti sama harrastajakunta, mutta steampunk on kuitenkin kehittynyt erilliseksi, tunnistettavaksi genreksi ja alakulttuuriksi.

Gallery Images related to Steampunk LAHTI

View All 3 Gallery Images

Tracking History (8728.1mi) View Map

Write note 5/29/2016 Lothark posted a note for it   Visit Log

Tämän voisi varmaan merkata kadonneeksi, eihän kolikkoa ole ollut hyppyrimäen kätkössä puoleentoista vuoteen.

Write note 12/4/2014 Savilo posted a note for it   Visit Log

Ei ollut Lohkareen vanhalla hyppyrimäellä.

Dropped Off 9/18/2014 Etsivä71 placed it in Lohkareen vanha hyppyrimäki Finland - 3.56 miles  Visit Log
Visited 9/18/2014 Etsivä71 took it to Kerinkallio Finland - 1.2 miles  Visit Log
Visited 9/17/2014 Etsivä71 took it to Joutsaari Finland - 2.04 miles  Visit Log
Visited 9/17/2014 Etsivä71 took it to Peikon hammas - Fang of the troll Finland - .88 miles  Visit Log
Visited 9/17/2014 Etsivä71 took it to Kuka halkaisi minut? Finland - 1.67 miles  Visit Log
Retrieve It from a Cache 9/17/2014 Etsivä71 retrieved it from Ahtialan kaasumoottorivoimalaitos Finland   Visit Log

Nappasin taskuun kaasuvoimalalta.

Dropped Off 9/3/2014 geogubbe placed it in Ahtialan kaasumoottorivoimalaitos Finland - 6.94 miles  Visit Log
Visited 9/2/2014 geogubbe took it to kivikätkö Finland - .19 miles  Visit Log
data on this page is cached for 3 mins