Skip to content

Travel Bug Origins - Nederland Johan Friso Bernhard Christiaan David

Trackable Options
Found this item? Log in.
Printable information sheet to attach to Johan Friso Bernhard Christiaan David Print Info Sheet
Owner:
EGG! Send Message to Owner Message this owner
Released:
Monday, August 12, 2013
Origin:
Utrecht, Netherlands
Recently Spotted:
Unknown Location

This is not collectible.

Use TB4DMN5 to reference this item.

First time logging a Trackable? Click here.

Current Goal


Deze prins blijven herinneren

Johan Friso Bernhard Christiaan David

Prins van Oranje-Nassau

Graaf van Oranje-Nassau

Jonkheer van Amsberg

(Utrecht, 25 september 1968 – Den Haag, 12 augustus 2013)


Deze TB wil in Nederland blijven


About This Item

Johan Friso Bernhard Christiaan David

Hij was de tweede zoon van prinses Beatrix en prins Claus en de jongere broer van koning Willem-Alexander.

Sinds zijn huwelijk op 24 april 2004 met Mabel Wisse Smit was hij geen lid meer van het Koninklijk Huis. Doordat voor het huwelijk niet de procedure met een toestemmingswet was gevolgd, verviel zijn titel Prins der Nederlanden. De prins werd officieel aangeduid als Zijne Koninklijke Hoogheid prins Friso van Oranje-Nassau, met prins van Oranje-Nassau als persoonlijke titel.

Na een skiongeval op 17 februari 2012 in Oostenrijk verkeerde de prins een tijdlang in coma. Dit coma ging later over in een toestand van minimaal bewustzijn. Op 12 augustus 2013 overleed hij op 44-jarige leeftijd aan de complicaties ten gevolge van dit ongeval.


Kinderjaren

Zijn peetouders waren onder anderen zijn maternale grootmoeder koningin Juliana der Nederlanden, koning Harald V van Noorwegen en Axel von dem Bussche, een goede vriend van prins Claus. Hij doorliep de basisschool in Lage Vuursche. "Je mag Alex wèl in elkaar slaan, maar niet doodslaan, want dan moet ik koning worden", is een bekende uitspraak van hem uit zijn kindertijd over zijn broer Willem-Alexander en zijn afkeer van het koningschap.


Carrière

Prins Johan Friso behaalde in 1986 zijn vwo-diploma aan het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag. Vervolgens rondde hij in 1988 de studie Mechanical Engineering af aan het College of Engineering van de Universiteit van Californië - Berkeley, en van 1988 tot 1994 de studie Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft waar hij zijn ingenieurstitel behaalde bij professor Klaas Smit. Tegelijkertijd studeerde hij bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam waar hij in 1995 zijn doctoraalexamen behaalde. Door het afronden van liefst drie universitaire studies begon men hem in de media 'prins Bolleboos' te noemen.

Om voorbereid te zijn op een eventueel koningschap volgde hij privélessen in onder andere parlementaire geschiedenis en Nederlands recht.

Friso werkte vanaf 1995 bij McKinsey & Company in Amsterdam. In 1996 stopte hij bij dit bedrijf om in Frankrijk een postdoctorale opleiding tot Master of Business Administration (MBA) aan het INSEAD te volgen.

Na voltooiing van deze studie kreeg Friso in 1998 een baan aangeboden bij de zakenbank Goldman Sachs International in Londen, waar hij in april 2003 ontslag nam als vice-president investment banking. Per 1 maart 2004 werd hij parttime mededirecteur van TNO Space te Delft.

In oktober 2006 werd Friso Managing Director bij de firma Wolfensohn & Company in Londen, waar hij zich vooral bezig hield met de implementatie van schone energie in opkomende economieën. Friso was medeoprichter van het MRI Centrum in Amsterdam. De prins was tevens medeoprichter en aandeelhouder van Wizz Air, een lowbudgetluchtvaartmaatschappij met voornamelijk Oost-Europese bestemmingen. Friso was erevoorzitter van het Prins Claus Fonds (een positie die hij deelde met zijn jongere broer prins Constantijn). Daarnaast had de prins ook enkele commissariaten bij bedrijven en organisaties, zoals Telenet.

In 2011 nam Friso de taak van Bart Le Blanc over als financieel directeur bij URENCO, een consortium dat verrijkt uranium produceert. Hij trad op 1 januari dat jaar in dienst, op het hoofdkantoor van URENCO in het Verenigd Koninkrijk. Op 11 oktober 2012 diende zijn familie zijn ontslag in bij URENCO.


Maatschappelijke functies

Prins Friso bekleedde de volgende maatschappelijke functies:


Onderscheidingen

Prins Friso was Ridder-Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Ridder Grootkruis in de Huisorde van Oranje en Ridder Grootkruis in in de Huisorde van de Gouden Leeuw van Nassau.


Privé

Op 7 juli 2002 meldde de RVD dat Mabel Wisse Smit "tot de nauwe vriendenkring van de prins" behoorde, een jaar later, op 30 juni 2003, verloofden ze zich met elkaar.

Mabelgate

Zijn verloofde raakte in het najaar van 2003 ernstig in opspraak door publicaties in dagblad de Telegraaf en tijdschrift Quote, en door een geruchtmakende televisie-uitzending van het SBS 6-programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Wisse Smit zou een verhouding hebben gehad met de in 1991 doodgeschoten topcrimineel Klaas Bruinsma. Als gevolg hiervan verzocht Friso minister-president Jan Peter Balkenende per brief van 9 oktober 2003 de toestemmingswet niet aan de Staten-Generaal voor te leggen. Friso verklaarde dat zijn aanstaande vrouw en hij naïef waren geweest toen zij hadden besloten niet alle informatie over de relatie tussen Wisse Smit en Bruinsma te openbaren aan de premier en het staatshoofd.

Op 10 oktober 2003 gaf Balkenende een persconferentie. Hij deelde mee dat de regering geen toestemmingswet aan de Staten-Generaal zou voorleggen. Friso moest van hem de consequenties aanvaarden. Hierdoor verloor Friso zijn rechten op de troon op het moment dat zijn huwelijk met Wisse Smit werd voltrokken. De brief van Friso werd ook vrijgegeven.

Op 19 april 2004 gaf het paar een televisie-interview, waarbij het herhaalde naïef te zijn geweest.

Huwelijk

Op 24 april 2004 trouwde Friso te Delft met Mabel Wisse Smit. Omdat er voor het huwelijk geen toestemming was gevraagd, werden hij en zijn eventuele toekomstige afstammelingen op grond van artikel 28 van de Grondwet van de erfopvolging uitgesloten. Op grond van de Wet lidmaatschap koninklijk huis verloor hij daarmee ook het lidmaatschap van het Koninklijk Huis. Tevens verloor hij de titel 'Prins der Nederlanden'. Bij Koninklijk Besluit van 19 maart 2004, nr. 126, is bepaald dat Johan Friso het gebruik van de titel 'Prins van Oranje-Nassau' als persoonsgebonden en niet-erfelijke titel mocht voortzetten, evenals het predicaat 'Koninklijke Hoogheid'. Voorts werd aan prins Johan Friso de erfelijke titel van graaf verleend met de geslachtsnaam Van Oranje-Nassau van Amsberg.

Het echtpaar kreeg twee kinderen:

  • Luana gravin van Oranje-Nassau, jonkvrouw van Amsberg (26 maart 2005)
  • Zaria gravin van Oranje-Nassau, jonkvrouw van Amsberg (18 juni 2006)

Ongeval

Tijdens een vakantie in het Oostenrijkse Lech raakte Friso op 17 februari 2012 met zijn Oostenrijkse vriend Florian Moosbrugger bedolven onder een sneeuwlawine. Moosbrugger wist zich te bevrijden, mede doordat hij een lawine-airbag droeg. Doordat Friso een lawinepiep bij zich had, wisten de reddingswerkers waar hij lag. Vijfentwintig minuten na het ongeval werd hij onder de sneeuw vandaan gehaald. Ter plekke werd hij vijftig minuten lang gereanimeerd en vervolgens per helikopter naar het Landeskrankenhaus in Innsbruck gebracht. Friso bevond zich ten tijde van het ongeval in het zogenaamde vrije skigebied, buiten de piste. Het lawinegevaar was die dag 4 op een schaal van 5.

Hij werd gedurende de eerste dagen na het ongeval bij een lage temperatuur in een coma gehouden. De artsen hoopten hiermee de schade aan de hersenen te kunnen beperken. Ondanks deze poging bleek later uit MRI-onderzoek dat Johan Friso ernstig hersenletsel had overgehouden aan het zuurstofgebrek. Hij bevond zich in comateuze toestand. Het was zeer onzeker of hij ooit weer bij bewustzijn zou komen.

Op 1 maart werd Friso overgebracht naar het Wellington Hospital in zijn woonplaats Londen. Vier maanden later werd zijn toestand door zijn broer Willem-Alexander omschreven als "onveranderd".

Op 19 november 2012 maakte de RVD bekend dat de prins "sinds kort" (...) "af en toe tekenen" vertoonde "van zeer gering bewustzijn". De overheidsdienst meldde verder dat de gezondheidstoestand onzeker was en dat het medisch team nog steeds "zeer bezorgd" was.

In de zomer van 2013 werd de prins naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag gebracht, aangezien verdere behandeling in het ziekenhuis geen meerwaarde meer zou hebben. Friso verkeerde volgens de RVD tot zijn overlijden in een toestand van minimaal bewustzijn.


Overlijden

Op 12 augustus 2013 liet de RVD weten dat de prins in Paleis Huis ten Bosch was overleden aan complicaties die waren opgetreden ten gevolge van het hersenletsel veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval in Lech. Op het moment van overlijden was zijn moeder prinses Beatrix thuis in Paleis Huis ten Bosch en waren zijn broer koning Willem-Alexander en koningin Máxima op vakantie in Griekenland. De prins wordt op 16 augustus 2013 in besloten kring begraven in Lage Vuursche.

Bron: Wikipedia


Gallery Images related to Johan Friso Bernhard Christiaan David

View 1 Gallery Image

Tracking History (10073.5mi) View Map

Mark Missing 12/7/2016 Toa Norik marked it as missing   Visit Log

This is an automated message. This Trackable has been marked 'missing' by a cache owner or site administrator. Trackables are marked missing when it is determined that they are no longer located in the cache they are listed in or in the hands of the current holder. Review the most recent logs on this Trackable to learn more information about its current state.

Write note 9/17/2016 Memme posted a note for it   Visit Log

This trackable was unfortunately not seen in cache Beware of Frogs! when upuck visited 07/11/2016: Ingen TB = No TB (or No TBs).

The discovered log by Väften 05/10/2016 refers to events A HANDSHAKE FROM BELGIUM GC6BBM7 or Gånghester CITO GC6EV5C, both held on 04/24/2016.

TB owner and cache owner, please move the traveller to Unknown Location (Mark Item Missing) if it doesn't show up soon.

Discovered It 5/10/2016 Väften discovered it   Visit Log

Såg denna under "a handshake from belgium" eller gånghester cito Borås.

Discovered this at "a handshake from belgium" or "gånghester cito in Borås.

Dropped Off 5/1/2016 Demker placed it in Beware of Frogs! Skåne, Sweden - 14.94 miles  Visit Log
Visited 4/30/2016 Demker took it to Caroli kyrka Skåne, Sweden - 194.1 miles  Visit Log
Visited 4/30/2016 Demker took it to Stortorget (The grand square) Skåne, Sweden - .66 miles  Visit Log
Visited 4/30/2016 Demker took it to Triangeltorget Skåne, Sweden - 194.76 miles  Visit Log
Retrieve It from a Cache 4/29/2016 Demker retrieved it from Gånghester CITO Västra Götaland, Sweden   Visit Log

Not that I understand Dutch (if that's what it was...).
However I understood that this TB (actually only the tag) should stay in the Netherlands...
Ouups, It's way out of track!

Maybe it's a good idea to add som English to the TB-page

Will try bringing it a bit closer to home.

Discovered It 4/26/2016 MacGyver72 discovered it   Visit Log

Sågs på Citot i Gånghester. Tack gör titten.

Discovered It 4/24/2016 Togram discovered it   Visit Log

Såg den på CITO i Gånghester.
Tack.

data on this page is cached for 3 mins