Skip to content

Travel Bug Dog Tag Manka a Cipísek - rodina Rumcajsova

Trackable Options
Found this item? Log in.
Printable information sheet to attach to Manka a Cipísek - rodina Rumcajsova Print Info Sheet
There is 1 user watching this listing.
Owner:
perlorodka Send Message to Owner Message this owner
Released:
Monday, July 8, 2013
Origin:
Moravskoslezský kraj, Czechia
Recently Spotted:
Unknown Location

This is not collectible.

Use TB4Y3RG to reference this item.

First time logging a Trackable? Click here.

Current Goal

Tento TravelBug je určen dětem i dospělým. Nechť všem dělá radost pohled na pohádkové bytosti, vzpomínka na loupežníka, poctivou "mamku" a lumpácké dítko. 

Prosím, dopřejte Rumcajsi a jeho rodince putování a posílejte jej z keše do keše :-) 

Děkuji! 

About This Item

Manka a Cipísek

Manka a Cipísek – rodina Rumcajsova

Loupežník Rumcajs je pohádková postava z českého Večerníčku. Otcem pohádkových postav – Rumcajse, jeho ženy Manky a syna Cipíska –  je Václav Čtvrtek, ilustrátorem je Radek Pilař. Oba tito tvůrci se podíleli i na knižním vydání, nejznámější je trilogie Rumcajs, Cipísek, Manka.

Večerníček O loupežníku Rumcajsovi vznikal od roku 1967. Stejně jako knihu, i televizní program, zpracoval Václav Čtvrtek a Radek Pilař. První dvě série vynikajícím způsobem namluvil Karel Höger, třetí pak Eduard Cupák. Tři večerníčkové série mají dohromady 39 dílů. Jelikož se knihy o Rumcajsovi těšily velké oblibě, byly přeloženy do několika jazyků (například slovenština, němčina, polština, bulharština, maďarština, rumunština aj.).

 

Rumcajsův příběh

Rumcajs byl původně švecem v českém městě Jičíně. Toto řemeslo vykonával poctivě 9 let, než si u něj jednou nechal opravit boty místní starosta Humpál. Rumcajs nedopatřením urazil jeho mohutnou nohu, jež byla jeho pýchou, a byl za to vykázán z města. Útočiště nalezl v lese Řáholci, kde se začal živit jako loupežník.

Jednou se sice zkusil vrátit ku svému řemeslu, ale knížepán se rozhodl nechat pokácet les Řáholec, a tak se znovu Rumcajs stal loupežníkem, aby les přes zničením zachránil.

V lese žil společně se svou ženou Mankou a synem Cipískem, s nimiž prožíval spoustu dobrodružství. Spřátelil se s lesní zvěří a ostatními lesními bytostmi.

 

Hlavní postavy

RUMCAJS:

Loupežník, bývalý švec. Nosí vysoký červený klobouk a všechno jeho ošacení je zanedbané, jen jeho botky jsou jedna radost. Má nepěstěné vousy, ve kterých hnízdí lesní včely, pistoli ládovanou žaludy a disponuje ohromnou silou. Raději ale spoléhá na svou chytrost. Jeho typickým pokřikem je „Paprlapá!“, v nouzi nebo v rozčilení křičí „Kruciš!“. Rumcajs je příkladem dobrého loupežníka, který pomáhá druhým a slabým proti zlé vrchnosti. V lidovém pojetí jsou jeho „soukmenovci“ Juraj Jánošík, Robin Hood, Vilém Tell.

MANKA:

Pracovitá Rumcajsova žena, která se stará o jeho hospodářství, vaří sedminásobnou loupežnickou polévku                         a pomáhá svému muži, když je v nesnázích. Její hlavní zbraní je okouzlující úsměv a šarm, čehož dokáže chytře využívat.     Občas se jí v lese zasteskne po životě ve městě. Manka je světlovláska s dlouhými vlasy. Tradičně nosí červenou sukni, bílou halenku a červené korálky. Nosí prstýnek, který se rozsvítí s východem slunce, neboť jej vyrobil Rumcajs za slunečního paprsku. Na krku má zavěšený drahokamínek, který nalezl Rumcajs pod vrchem Kozákovem.

CIPÍSEK:

Rumcajsův loupežnický synek. Den po narození prochodil své první střevíce. Zpočátku se neustále dostával do všelijakých trampot, ale postupně se naučil loupežnické mazanosti, a protože je maličký a hbitý, dostane se i tam, kam Rumcajs nemůže. Svého otce oslovuje „Rumcajsi“, jeho největším přítelem je Volšoveček, vodník z řáholského rybníčku.

 

Další postavy

Jako vedlejší postavy se v knihách o Rumcajsovi objevují hrdinové některých jiných knih Václava Čtvrtka, například hajný Robátko nebo forman Šejtroček.

Rumcajsovými protivníky jsou knížepán a kněžně Majolena, Lokaj Fricek, starosta Humpál, sládek Kule, apatykář Pulvr, rychtáři Navrátek a Fitšula, pláteník Španihel, obři Rabiják a Cumštajn a meluzína.

Jeho spojenci pak jsou vodníci Volšoveček a Česílko, ohnivý muž, podučitel Očičko, puškař Halíř, hodinář a klenotník Semerád, kovář Štancl a řáholecká sojka.

 

Internetová perlička

V den 100. výročí narození Václava Čtvrkta, 4. 4.2011, se podoba Rumcajse i jeho syna Cipíska objevila na titulní straně vyhledávače Google. 

 

Odkaz

Jeden z 39 pohádkových dílů - Jak šel Rumcajs pro mašličkovou sponu - můžete shlédnout na tomto odkazu :) 

http://www.youtube.com/watch?v=p4kduRzF8Ok

Gallery Images related to Manka a Cipísek - rodina Rumcajsova

View All 9 Gallery Images

Tracking History (34476.3mi) View Map

Discovered It 1/30/2023 Karamel1 discovered it   Visit Log

Tak jsem si dělal pořádek v TB kódech, co jsem si tak kde opisoval a ještě nezalogoval. TAkže viděl jsem, už tedy nevím kde, ale děkuji za ukázku tohoto předmětu .)

Write note 3/4/2018 Fanie_med posted a note for it   Visit Log

in memoria harthschloesschen. not here anymore:(

Write note 12/31/2016 camino06 posted a note for it   Visit Log

nicht mehr im Cache " Im Memoria- Harthschlösschen" gesehen

Dropped Off 7/30/2016 ClauTom placed it in In Memoria: Harthschlösschen - Frühstück... Sachsen, Germany - 112.96 miles  Visit Log
Visited 7/27/2016 ClauTom took it to Runter Strich oder Strich Runter? Hessen, Germany - .78 miles  Visit Log
Visited 7/27/2016 ClauTom took it to Kinderschwester gesucht Hessen, Germany - .88 miles  Visit Log
Visited 7/27/2016 ClauTom took it to Ilana´s Geburtstagscache #1 Hessen, Germany - 2.29 miles  Visit Log
Visited 7/27/2016 ClauTom took it to Ilana´s Geburtstagscache #6 Hessen, Germany - 2.09 miles  Visit Log
Visited 7/27/2016 ClauTom took it to Potsdamer Platz Hessen, Germany - 1.86 miles  Visit Log
Visited 7/27/2016 ClauTom took it to Häuser der Helfer: FF Pfieffe Hessen, Germany - .16 miles  Visit Log
data on this page is cached for 3 mins