Skip to content

Travel Bug Dog Tag Connie - Katarakta

Trackable Options
Found this item? Log in.
Printable information sheet to attach to Connie - Katarakta Print Info Sheet
Owner:
Martuli Send Message to Owner Message this owner
Released:
Tuesday, June 10, 2014
Origin:
Jihomoravský kraj, Czechia
Recently Spotted:
In the hands of the owner.

This is collectible.

Use TB61MQ6 to reference this item.

First time logging a Trackable? Click here.

Current Goal

Ahoj, jmenuji se Connie a jsem černá anglická kokršpanělí slečna, která neustále vrtí vesele ocáskem a chce se kamarádit s úúúúplně každým. Páníčci Marťulí&Krisťulí si mě dovezli z CHS Z Litomyšlského Zámku (antidoporučení a varování před existencemi, kteří si říkají chovatelé), mám rodokmen s rodiči původem z Polska a Anglie a i přes to mi v 11 měsících diagnostikoval pan veterinář kataraktu - šedý zákal obou očí a tak momentálně nevidím a orientuji se podle čmuchu a zvuků; i přes občasné hledání pánečků a narážení do okolních předmětů zvládám běhat samostatně bez vodítka. 

Podle všeho mě čeká operace kukadel,  držte mi pěsti, ať Vás jednou uvidím..

 

 

Katarakta:

Šedý zákal je onemocnění, které se objevuje ve především ve vyšším věku  a je způsobeno pravděpodobně zhoršujícím se metabolismem oční čočky. Čočka je normálně zcela čirá a zcela výjimečně jsou v ní zákaly už při narození - případ Connie. V tomto případě jde o vrozený šedý zákal. V naprosté většině případů jde u katarakty o zákal způsobený věkem.

 

U psů starších 10 let jsou v čočce zákalky zcela běžně. Jsou ale vytvořeny většinou v okraji čočky, takže průchodu světla nevadí. Tyto zákaly se ale rozšiřují různou rychlostí a pokud zasáhnou i střed čočky, postižené oko začne hůře vidět.

Na obrázku jsou vidět šedavé vírovité zákaly čočky šedé barvy na pozadí žlutého reflexu od sítnice (vpravo a vlevo nahoře) a další zákal od kraje čočky vlevo dole ke středu. U tohoto zvířete navíc bohužel dochází k částečnému odtržení čočky od závěsného aparátu (velmi světlý srpek v dolní části při okraji zornice).

Problém je v tom, že vytvořením zákalků v čočce ale postup onemocnění nekončí.

V určité fázi vývoje katarakty dojde ke vzniku tzv. intumescence (zbobtnání) čočky, to se projeví úplným bělavým zkalením čočky. V této chvíli rozliší oko pouze světlo nebo tmu.

V toto stadiu lze šedý zákal operovat ještě bez problémů.

Pokud se ale v této fázi zkalená oční čočka z oka neodstraní, postupně přejde do stadia maturní (zralé) katarakty. Pokud pomineme fakt, že postižené oko vůbec nevidí, pak samotná přítomnost zralé katarakty v oku nevadí. Problém je ale v něčem jiném: Proces zrání katarakty spočívá v autolýze (samonatrávení) obsahu čočky, což bohužel vede také k samonatrávení závěsného aparátu čočky. Čočka se stává křídově bílou, jádro je velmi tvrdé, dochází v něm ke kalcifikacím (ukládání vápníku).

 

Pokročilý zákal se z mnoha důvodů operuje špatně.

Toto je velmi tvrdá zralá katarakta ve stadiu, do něhož by se čočka nikdy neměla dostat, pokud uvažujeme o chirurgickém řešení onemocnění oka.

Chirurgický zákrok na takovéto čočce je techniky velmi náročný, operace trvá velmi dlouho a někdy se stává, že novou čočku do oka nelze implantovat, protože pouzdro čočky je křehké, trhá se a netvoří pevnou oporu pro novou čočku z umělé hmoty.

Pokud takovouto čočku v oku ponecháme, autolýza závěsného aparátu způsobí, že čočka se časem utrhne a spadne do přední nebo zadní komory oka.

Čočka u psů pravidelně padá do přední komory oka, kde způsobuje svou velikostí (psi mají čočku dvojnásobné tlouštky než člověk) vznik druhotného zeleného zákalu. Oko se potom dramaticky zvětšuje, vylézá z očnice a na povrchu rohovky se objevují novotvořené cévy. Oko obvykle velmi bolí (i když bolest při pupilárním bloku je známa pouze z humánní medicíny, protože žádný čtyřnohý pacient mi zatím neřekl, jestli ho při luxaci čočky oko bolí nebo ne).

V tomto stadiu je nutné čočku odstranit z oka celou, výsledkem operace pak už není úprava vidění, ale pouze ukončení zvětšování oka v důsledku vysokého nitroočního tlaku při akutním zeleném zákalu.

 

 

 

About This Item

Connie v Listi

Pokud jste mě viděli, pohladili a opsali si trackovací kód, viděli jste pravděpodobně i pánečky. Cílem tohohle TB je upozornit na to, že ani štěně s PP není zárukou zdraví a že před koupí stojí opravdu za to navštívit co nejvíc chovatelů a přeptat se kromě viditelných či projevených vad i na ty dědičné, geneticky přenosné - a aby se co nejvíc z vás dozvědělo o tomto onemocnění, kterým Connie trpí.. 

Gallery Images related to Connie - Katarakta

View All 7 Gallery Images

Tracking History (3097.1mi) View Map

Discovered It 11/27/2023 honny discovered it   Visit Log

Tak pejska už jsem viděl víckrát, ale o TB jsem se dozvěděl až teď. Děkuju za discover.

Discovered It 11/27/2023 kadetka discovered it   Visit Log

Nic prima bafan.
Nejhodnějších 👍🏻.
Jsem ráda, že jsem te poznala🐕

Discovered It 12/21/2019 BigPeter&Micinka discovered it   Visit Log

Dneska na eventu Předvánoční relax na Štěrkáči jsem měla možnost vidět tuto nádhernou fenečku. Je to opravdu mazlíček a za pamlsek udělá cokoli 😂. Snad jí piškotek chutnal.

Kiki

Discovered It 7/7/2019 eerwingeo discovered it   Visit Log

Ahoj,
dakujeme pekne za kratke zoznamenie a pokec, bola radost sa s Vami stretnut. Zelame vela geozazitkov a Connie radost s keskovania :-) Ervin, Roznava, Slovensko

Write note 3/17/2019 Danndy posted a note for it   Visit Log

Potkali jsme se u keše Jedovnice Budkovan, ať to dobře dopadne.

Visited 12/28/2018 Martuli took it to Pomnicek pro Kytici Zlínský kraj, Czechia - 47.54 miles  Visit Log
Discovered It 11/3/2018 potkyšáci discovered it   Visit Log

Connie jsme podrbali za uchem na eventu "Pucirunk Foglhauzu T5 #2"
Zdravíme

Discovered It 10/26/2018 lukasMK discovered it   Visit Log

Connie jsem viděl na jednom z mnoha z našich eventů.

Discovered It 7/25/2018 Lugiaa discovered it   Visit Log

Connie znám dlouho, ale až na eventu GC7QR3G - Plyšáci na pikniku se mi povedlo ji vyfotit s TBčkem

Discovered It 7/25/2018 washa4 discovered it   Visit Log

Viděno na Plyšových kamarádech! Díky za ukázku !

data on this page is cached for 3 mins