Skip to content

Travel Bug Dog Tag Loreleie

Trackable Options
Found this item? Log in.
Printable information sheet to attach to Loreleie Print Info Sheet
Owner:
boekenwolf Send Message to Owner Message this owner
Released:
Wednesday, 04 November 2020
Origin:
Belgium
Recently Spotted:
Unknown Location

This is not collectible.

Use TB9GD8A to reference this item.

First time logging a Trackable? Click here.

Current Goal

De Loreleie is misschien geen zeemeermin of sirene maar dit rode meisje zit wel op de plek in Gent waar de Leie en de Schelde samenkomen. Met haar zang wil ze geen schippers betoveren zodat die met hun boot omkomen, maar is ze "bewoonster en beschermster van die unieke plek waar stromen ons samen brengen, deze Loreleie is het symbool van wat mensen samen brengt, samen houdt, samen dromen laat waarmaken" (aldus Herman Balthazar in zijn speech bij de inhuldiging van de bronzen Loreleie).

Haar plekje is aan het water, dus deze trackable Loreleie vertrekt op reis en wil op die reis graag zo veel als mogelijk plaatsen aan water bezoeken: aan stromen en rivieren, bergmeren, zeeën en oceanen, en zo meer. Misschien bezoekt ze ooit Loreley aan de Rijn waar ooit een waternimf haar betoverende liederen zong...

About This Item

Loreleie aan Portus Ganda

Op 19 september 2020 wordt aan de Portus Ganda (Gent, België) het roodgekleurde bronzen beeld van Loreleie ingehuldigd. Een beeld waar een hele geschiedenis aan hangt.

Die begint in juli 2014 tijdens de Gentse Feesten. Beeldhouwer Johan Meirlaen vaart in het holst van een zwoele nacht met enkele kompanen de Schelde op. In hun bootje: het levensgrote, rood polyester beeld van een meisje. Ze meren bij een oud staketsel aan, op de plaats waar Schelde en Leie samenvloeien, de plaats waar de stad Gent zou zijn ontstaan. Daar wordt het beeld 'in den duik' vastgezet. De volgende dag ontdekken buurtbewoners, passanten en toeristen het opmerkelijke beeld: een naakt meisje, op schoenen en een koptelefoon na. Ze zingt duidelijk met de muziek mee. Ze wint snel de harten van de buurtbewoners en de lokale pers die haar liefkozend Loreleie noemen, een knipoog naar de Duitse waternimf op de Loreley-rots aan de Rijn.

Gedurende vele jaren blijft dit geheimzinnige meisje vanop haar vaste stek bij het water schippers, wandelaars en fietsers toezingen. Tot het oude staketsel waarop Loreleie zit, moet worden gesloopt. De buurt is er het hart van in. Dat kunstenaar Johan Meirlaen de maker van het beeld is, is intussen in Gent een publiek geheim. Hij verhuist het beeld tijdelijk naar de dakgoot van het nabij gelegen zwembad Van Eyck. Intussen bedenken de buurtbewoners samen met Johan een reddingsplan: een bronzen Loreleie. Met de actie 'red de Loreleie' worden de nodige fondsen ingezameld en op 19 september 2020 is het zover. De roodgekleurde bronzen Loreleie krijgt haar definitieve plaats op een houten sokkel (afkomstig van het oude staketsel) op een fraai uitkijkpunt over de Portus Ganda. Haar kleine zusje is nu een trackable die de wereld gaat verkennen.

Meer lezen over de Gentse Loreleie: www.loreleie.be (met onder meer de boeiende feestrede van Herman Balthazar).

Gallery Images related to Loreleie

View All 3 Gallery Images

Tracking History (1772.4mi) View Map

Write note 05/07/2023 Cosmic Kid posted a note for it   Visit Log

Not in cache anymore.

Mark Missing 05/07/2023 Cosmic Kid marked it as missing   Visit Log

This is an automated message. This Trackable has been marked 'missing' by a cache owner or site administrator. Trackables are marked missing when it is determined that they are no longer located in the cache they are listed in or in the hands of the current holder. Review the most recent logs on this Trackable to learn more information about its current state.

Write note 04/09/2023 Wantgoogles posted a note for it   Visit Log

Prachtige Loreleie kijkt uit over Gent. Wij kijken even met haar mee 😎 dank voor het mooie verhaal! Dank namens Freubeltje en Wantgoogles

Write note 04/09/2023 Freubeltje posted a note for it   Visit Log

Prachtige Loreleie kijkt uit over Gent. Wij kijken even met haar mee 😎 dank voor het mooie verhaal! Dank namens Wantgoogles en Freubeltje

Write note 03/29/2023 boekenwolf posted a note for it   Visit Log

This is an automated message.
boekenwolf has moved TB9GD8A to its last known location.

Discovered It 11/14/2021 Cosmic Kid discovered it Denmark   Visit Log

Seen in cache.

Dropped Off 10/04/2021 BMGSTEFFI placed it in Tommestrup Klint Denmark - 464.4 miles  Visit Log

From luxembourg to danemark 😁

Discovered It 10/04/2021 MAXLS discovered it   Visit Log

Gesehenen in grosbous

Retrieve It from a Cache 09/29/2021 BMGSTEFFI retrieved it from Bonus Fësch am Alebësch Luxembourg   Visit Log

Zu Grousbous fonnt

Discovered It 09/22/2021 kspeed88 discovered it Luxembourg   Visit Log

Haut um Fëschertour gesin

data on this page is cached for 3 mins