Skip to content

Walk for nuns and others Multi-Cache

Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

[Dansk] Skatten er en en mindre amo boks [English] The cache is a minor ammo box

Walk for nuns and others

En lille 15 minutters multi med en enkelt opgave, som kan forlænges med en dejlig gåtur i landlige  omgivelser.
15 minuttes multi which can be prolonged with a nice walk around the Vrejlev Monestary

Startkoordinaterne er på parkeringspladsen mellem Vrejlev Kirke og herregården (Klosteret) som driver landbrug med malkekvæg. Der er kun offentlig adgang på herregården en gang årligt, nemlig første søndag i juni er der klostermarked med masser af oplevelser for hele familien. I 2007 er det 3. juni. I 2008 er det 1. juni.

The starting coordinates are at the parking spot between church and monestary.
At the first sunday in june every year, there are a big  market for the whole family to enjoy.
 

Klosterruten
Klosterruten er en sti (med offentlig adgang) rundt på jordene ved Vrejlev Kloster. Turen starter ved kirken og  tager ca 1 time hvis man giver sig tid til at nyde naturen og læse de informative skilte der er opsat på vigtige steder langs ruten.
Se kort og rutebeskrivelse nedenfor. Cachen befinder sig ved en af de sidste poster.
The walk takes about one hour to complete

Cachens slutkoordinater  (læs cachebeskrivelsen )
Final coordinates
(Read the text below)
C= Antal km til broderklostret Børglum Kloster
Distance in km to Børglum Kloster
D= Antal poster på Klosterruten
Number
of waipoints on Klosterruten
A= (C+ (D/2 )) x 38,75
B= (C x D x 4) + 1

N57 21.A       E009 59.B

 

During the whole middelage Vrejlev Kloster was a convent for nuns of the premonstratensers. The  semilar monestary for men was Børglum Kloster, located 15 kms west og Vrejlev. 

Vrejlev kloster (1253 Wreeluf cloesteer. 1. led måske afledt af mandsnavnet i gammeldansk *Wræki, jf. før 1268 Wrælehf. 2. led -lev), hovedgård, (sædegård) 4 km øst for Vrå i Vendsyssel.

Vrejlev kloster var indtil reformationen et nonnekloster af præmonstratenserordenen. Det tilsvarende munkekloster var Børglum Kloster - 15 km længere vest på. Året for dets oprettelse er ukendt, men det var formentlig grundlagt som datterkloster af munkeklosteret Børglum kloster, hvorfra en broder 1215 var sendt til Rom for visse anliggenders skyld og næste år fra ordenens hovedkloster i Prémontré medbragte en påmindelse om ikke at optage søstre. Formentlig har Vrejlev kloster ikke da været oprettet, men 1254 var klostret i funktion. 1268 betænkes det i et testamente sammen med andre klostre. Kort efter år 1200 ramtes bygningerne af en brand, og der er i tidens løb sket flere ombygninger. I 1536 ved reformationen blev Vrejlev kloster overtaget af kronen og i 1575 solgt til Jens Bille.
Op gennem tiderne har kloster og kirke haft skiftende ejere, og klosteret er også i dag i privateje.
I spidsen for nonnerne stod en priorinde; af disse nævnes Cecilie 1335, Anne Poulsdatter 1508-36. En prior administrerede klosterets gods, formentlig oftest en munk fra Børglum kloster; af disse nævnes Niels 1340, Jon Jensen (-1457) omkring 1420, Anders Jepsen 1451, Mads omkring 1461, Niels Nielsen 1462, Anders samme år, Niels Nielsen (Banner) (-1479), Peder Bang 1483-84 og Poul Andersen 1502-08. Flere af priorerne boede på Børglum kloster.

 

Klosteret samlede sig ikke de store godsmængder, men ejede dog af større gårde Gerndrup, Gårdbo (Horns hrd.), Hesselholt, Lindholt, Pilegård, Sindholt, Åbenterp, Agdrup, Græshede, Tjæret (nu Rønnovsholm) og Lie. 1487 og 1489 siges det, at klosteret ejede Hæstrup kirke. Ved reformationen inddroges klosteret under kronen, allerede på Frederik 1.s tid havde børglumbispen Stygge Krumpen det i værge; Skipper Clement forlenede det til Klaus Iversen (Dyre), men efter hans kortvarige regimente bestyredes Vrejlev på kongens vegne af en foged.

Dele af klosterets bygninger indgår i det nuværende anlæg, hvis nordfløj er et toetagers senmiddelalderligt stenhus (opført omkring 1500). Nordfløjen var i øvrigt sydfløj og hovedbygning i det gamle klosteranlæg. Vestfløjen er efter en brand i 1914 genopført i middelalderlig stil med et tårn ved sydgavlen og en lav udløberfløj mod vest. Kirken, oprindelig romansk med tre skibe, ombyggedes i senmiddelalderen til en toskibet gotisk hallekirke med vesttårn.


Herunder er med numre angivet, hvad man eventuelt engang kan læse om på rundturen vest for byen

Poster på klosterruten:
Waypoints on Klosterruten:

"Vrejlev Kloster” blev grundlagt i 1100-tallet som et Præmonstratenserkloster for nonner under Børglum munkekloster 
“Poulstruplund plantage” er et skovareal som anlagdes efter århundredskiftet af fremsynede bønder. Idag er skoven, der er opdelt på over 100 anparter, byens største rekreative aktiv 
I skoven blev der i første halvdel af 1900-tallet anlagt en grundlovsplads omkranset af høje bøgetræer. Pladsen forsøges genskabt i år.
“Nederbyen” er den oprindelige bebyggelse, der er omtalt allerede i middelalderen. Her lå “Poulstrup Hospital” som tilhørte Vrejlev Kloster. Man kender kun den omtrentlige beliggenhed fra gamle kort.
“Spangvej” brugtes i middelalderen som eneste transportvej for tømmer fra Børglum klosterskov i Midtvendsyssel til Børglum kloster. Der er stadig her en passage over Vrejlev bæk
“Grønnerup gade” var en central bebyggelse fra middelalderen. Nu kun enkelte huse. Vrejlev Møllevej er resterne af den hovedfærdselsåre, som Frederik den 3. forlangte anlagt op gennem Vendsyssel efter 1648, og som blev benyttet til hans rejser til Norge
Vælger man den østlige rute, passerer man gennem et lavt område, der i middelalderen var en kæmpemæssig møllesø
“Vrejlev Møllegård” var det eneste sted, hvor de sumpede arealer kunne passeres af vogne. Her lå bomhuset, hvor man betalte vejafgift til vejens vedligeholdelse. Vest for møllegården blev den senere vindmølle bygget.
Omtrent hvor man mener at “Kongevejen” fortsatte mod nord, passerer vi et sumpet område, i middelalderen betegnet som “smakvadet”. Herfra fortsættes over den eksisterende bro til den ny omfartsvej og tilbage til Vrejlev kirke.
10  På kirkegården ligger “Prinsesserne” fra Rønnebjerg Storgård begravet. Hvert år besøges gravstedet af turister fra hele landet, Her ved kirke og kloster slutter vores 5 km rundtur.

Additional Hints (Decrypt)

Rg geæ re vaibyirerg. N gerr vf vaibyirq.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)