Skip to content

The lighthouse on Svellingen Traditional Cache

This cache has been archived.

abra: Denne er meldt å være "Total Wet". Cachen ble lagt ut i forbindelse med et event i 2007 og overraskende nok overlevd mange år i et værhårdt klima.

[:)]Takker alle for besøk på dette flotte stedet. Om cachen nå blir arkivert, er det fremdeles mulighet for å ta turen.

Boksen blir plukket inn etter påske.

More
Hidden : 3/9/2007
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Norsk
Denne turboksen er lagt ut  i forbindelse med The Foghorn Event som går av stabelen 9., 10. og 11. mars 2007.

English
This cache is placed out in connection with the The Foghorn Event, which will be held the 
9., 10. og 11. of mars 2007.
Svellingen1
Historikk
De eldste navigasjonshjelpemidlene her i landet var trolig basert på landskapsformasjoner. Imidlertid vet vi at det tidlig ble bygd sjømerker og satt ut staker for å vise farleder, så vel som å markere grunner.

Første gang vi hører om et konkret sjømerke skriver seg til sagatiden; i år 869 bygde Floke en varde, som senere ble kjent under navnet Ryvarden (Hordaland). Mer sikre kilder på sjømerking av kysten får vi først på 1600-tallet. Da fikk vi dessuten den første kimen til fyrbelysning i landet – i det Lindesnes fyrstasjon ble tent i 1656. Etter to sesongers drift ble fyret slukket.

Først i 1725 dukket Lindesnes fyr opp igjen, men i mellomtiden var det tent fyrlys flere andre steder langs kysten. Både på Færder (1697), Kvitsøy (1700) og Høgevarde (1700). Samtlige ble drevet av private, basert på privilegier.

Det offentlige løste etter hvert inn privilegiene, men det skulle ta tid før vi fikk en organisert utbygging av fyrvesenet. Ved oppløsningen av unionen med Danmark i 1814, fantes det kun 10 fyrstasjoner i Norge. Opplysninger vi har fra de første fyrinstallasjonene i landet er noe usikre, men vi har grunn til å tro at det dreide seg om alt fra åpne bål direkte på fjellet, til fyrgryter som i noen tilfelle ble heist opp i en vippe – fyrvippe. Som brensel ble kull og torv benyttet.

Fra 1821 ble det mer aktivitet i det norske fyrvesenet, som ble lagt inn under Kanal- og Havneinspektøren. To år senere ble embete kalt Kanal-, Havne- og Fyrinspektøren. Det ble utarbeidet grundige planer for hvordan hele kysten skulle bygges ut med fyrstasjoner, og i 1841 ble Fyrdirektoratet opprettet.

I de påfølgende tiårene ble det gjennomført enorme byggeprosjekter over store deler av landet, som mangler sidestykke i norsk historie. I en 40-års periode ble det bygget over 100 bemannede fyrstasjoner.

Svellingen6Byggingen av fyrtårn ble gjort i stadige nye teknikker og med forbedret materiale. Etter at stein lenge hadde dominert, stod det første støpjernstårnet ferdig på Egerøy i 1854. Senere ble sement og betong tatt i brukt, og mer robust materiale førte til at man kunne bygge fyranlegg på mer utsatte og værharde steder.

Kvaliteten på fyrbelysningen ble jevnt og trutt forbedret. Etter at kull var en saga blott fra 1858, overtok parafinolje, og senere petroleum som brensel. Lyseffekten ble sterkere og mer stabil, dessuten begynte man med en systematisk skjerming av fyrlyktene. Klippapparat og Lynblinkapparat ble tatt i bruk, og i 1897 kunne det første elektriske fyr tennes på Ryvingen fyrstasjon.

Mot slutten av 1800-tallet ble færre fyrstasjoner reist, til fordel for en teknologisk nyvinning som muliggjorde fyrbelysning uten fast tilsyn. I 1883 var den såkalte gassoljebrenneren en realitet, og på den måten kunne betydelig større deler av kysten belegges med fyrlys. Foruten arbeidet med fyrbelysning, ble et stort antall sjømerker og andre navigasjonsinstallasjoner anlagt.
Kilde: Kystverket

Fyrlykter
Da fyrlyktene, eller fyrlampene som de tidligere het, ble innført i Norge i 1883, innledet dette en ny epoke for kystfarten ved å gjøre en sikker nattseilas mulig. Fyrlykter var mindre enn fyrene og opprettet som ubemannede små fyr. Dette året bevilget Stortinget penger til opprettelse av 13 gassoljelamper på ulike steder langs norskekysten og den første fyrlampen ble anbrakt på Flatøy i Bergensleden. 

De første fyrlampene ble plassert i lyktehusSvellingen3 bygget i tre. Men da disse flere ganger ble utsatt for brann gikk man i 1894 over til de velkjente små åttekantede kioskene av støpejern. Denne lyktehustypen, som ble utviklet og produsert av firmaet S.H.Lundh & co’s mek. verksted i Frognerkilen, Christiania, har senere holdt seg uforandret nesten til i dag.

I dag finner vi over 4000 fyrlykter og lanterner langs norskekysten. En stor del av fyrlyktene har i dag elektrisistet som energiforsyning. Enten via kabler ført frem til lykten eller batterisforsyning med solcellepanel som bidrar til å lade opp batteriene.
Kilde: Kystkulturlosen

Svellingen8
Når lyktene er i funksjon
I fyrlista er det ført opp til hvilken tid hvert enkelt fyr er tent. I sommerhalvåret (21. mars til 20. september) blir fyrene tent en halv time etter solnedgang og slukket ved soloppgang. I vinterhalvåret (21. september til 21. mars) blir de tent ved solnedgang. Fyr og lykter som er utstyrt med fotoceller, tennes og slukkes ved programmerte mørke- og lysforhold.

Prinsippene for sektorinndeling
Fargede sektorer dekker farlige områder, med unntak av hvit sektor med karakteren Iso som dekker særlig farlig farvann

Hvite sektorer dekker seilbart farvann. Ved å seile på langs av hvite sektorer kan  en i de fleste tilfeller holde seg utenom farlige områder

Så langt det er mulig, har Kystverket forsøkt å unngå at en hvit sektor får nabosektorer med samme farge.

Fyrlyktene samarbeider ved at de fra hver sin kant legger sine fargede sektorer over farlige områder

Ved å sammenligne signalene fra to eller flere fyrlykter, kan vi ofte få et godt inntrykk av hvor vi befinner oss

Svellingen7


Counter

English summery
The cache is hidden near a small lighthouse near Svellingen in Øygarden. Such small  lighthouses was first constructed in 1883 and opened a new era for safety sailing by night.

Today there are more then 4000 small lighthouses along the Norwegian cost. Those are unmanned and driven by electricity either by cable or solar panels.

Additional Hints (No hints available.)