Skip to Content

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.

This cache has been archived.

De Goudflitters: Met toch een beetje pijn in het hart is dan het einde van deze cache gekomen.
Het bouwen samen met junior die nog een enorme blauwe bil opliep toen hij van het dak viel en daarna op z'n kop in het beekje terechtkwam. Het zijn mooie herinneringen. Een cache die me veel plezier heeft gegeven, ook verbazing over wat er allemaal uitgespookt werd om de cache te vinden. Het vakkundig slopen van een kunstvogeltje van een deurbel door een bekende met een Geel Bussie, de schitterende logjes, een wespennest in de cache, dit alles was geweldig.
Ook minder leuke dingen zoals een inbraak waren er, gelukkig niets weg omdat ze de cache niet konden vinden. Een reparatie aan de deuren en het was weer klaar.
Ook de hulplijntjes waren leuk, net genoeg info geven dat ze er weer tegen konden, al wist ik dat dit nog wel een uurtje ging duren.
Als er nog iemand is die foto's wil plaatsen, ga vooral je gang.
Het gebiedje waar de cache was, wordt terug gegeven aan de natuur. Al eerder was er sprake van het opruimen van de cache door dezelfde reden, maar is toen uitgesteld.
Iedereen die heeft gelogd, bedankt. Het was een fijne tijd.

De Goudflitters

More
Multi-cache

Wie is de mol?

A cache by De Goudflitters Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 4/19/2007
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size: large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De coordinaten van de cachepagina zijn fictief. Afwisselende 6 km lange multi door bos, heide, weide, over landelijke wegen maar ook kleine bospaden. Soms breed, soms niet meer dan een wissel. Dringend verzoek om niet bij de boerderij te parkeren maar parkeer in de berm, op N52 12.877 E5 35.498. Daar is ruimte genoeg. Laat de zandweg en uitritten vrij!

 "In de driehoek tussen Putten, Nijkerk en Barneveld liggen vier landgoederen: Appel, Blarinckhorst, Gerven en Hell. De Appelroute doorkruist voor een groot deel dit bijzonder waardevolle landgoederenlandschap in de Gelderse Vallei. Het is een mooi afwisselend landschap dat bestaat uit licht glooiende akkers en weilanden omzoomd door houtwallen. De landgoederen kenmerken zich door een sterke verweving van landbouw en natuur Er zijn zeventien pachtboerderijen aanwezig. Drie landgoederen waren tot 1991 in bezit van één eigenaar: Jonkheer mr FJC. Schimmelpenninck, ter plaatse bekend als 'jonker Frits'. Zijn behoudende visie 'wat mooi en goed is, behoeft geen verandering' heeft ertoe geleid dat de landgoederen nog in oorspronkelijke staat verkeren. De pachtboerderijen en de overige woningen zijn monumentale cultuurgoederen. Bij een aantal boerderijen zijn nog schaapskooien, hooibergen en bakhuizen aanwezig. De landgoederen kennen voornamelijk zandwegen, alleen de verbindingswegen tussen de gemeenten zijn verhard." Tot zover de intro van de Appelroutegids verkrijgbaar bij de VVV in Voorthuizen.

Deze cache voert u over landgoed Blarinckhorst en is de tweede uit een serie van vier, waarbij alle vier landgoederen zullen worden bezocht. De eerste twee zijn nu gereed, en u bezoekt de landgoederen Gerven en Blarinckhorst. Het is niet mogelijk om Blarinckhorst te lopen, zonder eerst Gerven gedaan te hebben. Zodoende kan men de delen opsplitsen in twee dagdelen, of alles op een dag lopen.  Een belofte wordt nu werkelijkheid!

Blarinckhorst, een prachtige wandeling van 6 km, voert u door de eigendommen van de dames van Wijk.  

Ook op deze route kan men wild aantreffen. Houdt hier rekening mee, dus moeten honden aangelijnd zijn en blijven. In regenrijke periodes is het hier behoorlijk nat. Een waterhuishouding die wel voor veel diversiteit zorgt, maar hier en daar moet men dus even improviseren. Aan het eind kan het zo nat zijn dat men even over een erf moet. Maar volg liever het pad. En zoals gebruikelijk zit ook hier het 'venijn' met name in de staart.

Naast dassen hebben we hier ook andere dieren die hun huis ondergronds hebben. We hebben het hier over de mol. U kunt deze cache vinden als u eerst de drie mollen heeft gevonden. Echter een ervan is een  echte "mol". Eentje die af en toe meewerkt, maar ook kan tegenwerken. Alleen u kunt door uw opmerkzaamheid, zowel in "Op de koffie bij de jonker." als deze cache "de mol" ontmaskeren. En dan is het niet handig om met zijn gegevens te gaan werken! Maar er is hoop, de mol is soms ook maar een plaaggeest die vol leedvermaak uw handel en wandel in de war zal proberen te schoppen. Hij laat u echter ook weer niet in de steek! De mol verwacht echter wel dat uw log vermeld of u hem wel of niet heeft kunnen ontmaskeren. En het is absoluut geen straf als u hem niet kunt "pakken". Misschien is hij er wel een beetje op uit......maar hier en daar zijn subtiele aanwijzingen te ontdekken!  De mol wacht op u vanuit zijn donkere "wandel"gangen, maar zelfs met het logboek in handen kunt u hem niet onderdrukken! Pas op, anders wacht u de executie. Is de pot voor jou?

Zoek de drie mollen. Allereerst moet u de overeenkomst ontdekken tussen twee van de drie tunes. Een van de tunes heeft niets met de andere te maken. Deze doet dan later ook niet meer mee. De eerste twee mollen heeft u dan.

Tune 1    Tune 2    Tune 3    Als beluisteren niet lukt, kunt u gratis QuickTime Player downloaden.

Zoek naar het ontstaansjaar van de 'Drie Mollen'. Dit ontstaansjaar geeft u de derde mol. Heeft u de Drie Mollen gevonden??  Dan heeft u er een in de periode 1700-1800, een in de periode 1800-1900 en een in de periode 1900-2000.

Zet nu alle 'geboortejaren' van de gevonden drie mollen die dus allen dezelfde overeenkomst hebben, in aflopende volgorde op de rij. De jongste dus bovenaan. Tel daarna de vier getallen van dat jaar bij elkaar op. De kolom daarnaast zal de combinerende lettercombinatie weergeven. De afzonderlijke letter is gelijk aan het corresponderende cijfer. In de tabel kunt u alle letterwaardes noteren en gebruiken voor de coördinaatberekeningen. Voorbeeld: optelgetal 36=YZ ->Y=3, Z=6.

naam                mol jaar van 'ontstaan' optelgetal Lettercombinatie
  mol     AF
  mol     BC
  mol     DE

Invulcodetabel:

A B C D E F G H I Jee K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
                                                   

Alvorens te kunnen beginnen met het buitenwerk, moet u bij u hebben:

  • GPS met peilfunctie.
  • Digitale compact camera.
  • Goede zaklamp. Met kinderen zijn 2 zaklampen handig.
  • Wandelschoenen die waterdicht zijn, anders een reservepaar droge sokken, speciaal in natte periodes.
  • evt. Kwaliteitsgoodies, dus geen zolderopruiming.

Werkwijze: Als de GPS niet meer kan ontvangen, gebruikt u de zaklamp en digitale camera, ook in combinatie.

WP1 vind u op N52 13.430 E005 35.701 als u richting parkeerplaats toert. Noteer het nummer van de hoogspanningsmast ter plaatse in vakje GH.

Parkeren in de berm op N52 12.877 E005 35.498. Mocht u elders parkeren, laat dan zoveel mogelijk de weg vrij, aangezien er zwaar landbouwtransport van de zandwegen gebruik maakt, maar niet in de nabijheid van de boerderij.

Maak vanaf de eindcache van GC10YMK Op de koffie bij de jonker.  een peiling van 129 meter in de richting van 178 graden = WP2. Hier vindt u aan de overzijde van de sloot, een kleine gele ring van 20mm met daarop oa de tekst "NL-H". Ook vind u hierop een getal "3???". De laatste drie cijfers zijn IJ(ee)K. Om verschil tussen I en J te hebben wordt J gewoon Jee.

WP3 vindt u op N52 12.(C+F) (Jee) (B)    E005 35.(Jee) (A) (K-F). Mollen houden niet zo van zon. Hier ziet u een object met borden waarop een aantal malen "zon" staat. Het totaal aantal maal "zon" wordt L. Mocht Simba de zwarte labrador het weer eens helemaal te gek vinden om mee te lopen, wilt u Simba dan even in het achterhuis van de boerderij doen? Kleine zwarte deurtje open, en Simba sommeren naar binnen te gaan. 'Simba blijf!!' schijnt soms ook te helpen. De familie van Kempen wil u niet opzadelen met een overigens goedmoedige lobbes.

WP4 bevindt zich op N52 12.(C) (K) (C)    E005 35.(L) (L-L) (G). Hier ziet u een schaapskooi van het Veluws type. De dakbalken lopen door buiten de kooi tot op de grond. Zo verkreeg men een redelijk sterke constructie, zonder staanders binnen, om een open ruimte te houden. Bij het Utrechts type rusten de dakbalken op de muur, een minder sterke constructie. Daar gebruikt men "steunberen" om de last nog enigszins te kunnen opvangen. Het totaal aantal doorlopende dakbalken geeft u M.

WP5 is N52 12.(M-A) (I) (K)    E005 35.(H) (I) (M-H). Hier ziet u een kast met een getal (met een A erachter). Dit getal geeft u NO. Later op de route heeft u dit getal nogmaals nodig!

WP6 is op N52 12.(Jee) (L+N) (M)    E005 35.(H) (N) (O+O).

Vandaar loopt u naar WP7 N52 12.(L) (O) (O+K)    E005 34.(G) (K) (N-A). Een typische heideontginningsweg, recht, lang, maar de ontginning is hier niet echt doorgegaan. Er schijnen nog restanten van smalspoorlijntjes in de heide te liggen. Een erg verboden gebied, maar daardoor waardevol. De roerdomp is hier zelfs waargenomen. Kenmerkend voor deze zeldzame en schuwe vogel is zijn geluid. Door de verdrogingbestrijding wordt zijn leefgebied hopelijk nog beter.  Begrijpelijk dat elke vorm van toegang wordt geweerd. Zuidelijk van de weg liggen de vennen Moordgat en Lijmgat en nog enkele zonder naam.

WP8 N52 12.(L+N) (M) (N+N) E005 34. (L) (H) (K). U komt nu langs het ven Egelgat, enigszins verborgen in het bos. Hier kunt u over een stuk heide uitkijken. Hier wordt vleksgewijs de heide afgeplagd, om zodoende de heide te verjongen, maar de flora en fauna te ontzien.

We gaan nu naar landgoed Blarinckhorst via WP9 N52 13.(O-O) (N-N) (N+N) E005 34. (K) (Jee-Jee) (G). Hier ziet u dat iemand ergens van houdt. Noteer de woordwaarde van het geliefde in PQ. (A=1, Z=26, A+B+C.etc).

Verder naar WP10 N52 13.(Q) (L) (K)    E005 34.(N) (Q) (Q). Hier vindt u een huisnummerpaaltje. Het antwoord is RS.

Op naar WP11 N52  13.(Q) (Jee) (L) E005 34.(L) (P) (R+S). Hier ziet u twee fietsknooppuntbordjes. Noteer op de eerste paal het tweede cijfer in de cirkel bij T en van de tweede paal het getal in de cirkel bij UV. Na dit punt kunt u verder naar

WP12 N52 13.(B)(T)(S)    E005 34.(S)(F)(H). Hier bevindt zich ergens op een object het getal NO, wat ook gevonden is bij WP5. Iets boven dit getal vind u een ander getal van drie cijfers. Alhoewel een beetje krom, is dit getal WXY. Misschien lastig, maar toch even doorzoeken.

WP13 wacht. N52 13.(W) (Y) (H)    E005 34.(X-B) (Q) (X-Y).

Vandaar via een smal slingerpaadje naar WP14. N52 13.(Q) (X) (X)    E005 34.(X) (Y) (Y). Hier staat een paaltje met:

Een wit/rood plaatje.    Z=4

Twee wit/rood plaatjes.    Z=0

Een blauw/geel plaatje.    Z=8

Twee blauw/geel plaatjes.    Z=6

Via een pad wat erg nat kan zijn naar WP15. N52 13.(V-X) (Y-L) (T)    E005 35.(Y-B) (W) (U). Het liefste hier schuin links, maar als er door water geen doorkomen aan is, gewoon over het erf, naar WP16.

WP16. N52 13.(Z) (T) (M)    E005 35.(Y) (P) (S). Hier vindt u een lang dun object. Van hier een peiling van (M) (N)  meter en een richting van  WSH - (5 x DE -2xD) graden naar de plek waar u nog even bezig wordt gehouden. De gevonden geboortejaren van de mollen zijn de sleutels die u toegang geven tot de de kamer van de jonker, alwaar het logboekje wacht in zijn adelijke verstopplaats!! Hopelijk wordt het een 'druk' boekje......Maar er is nog steeds een erg actieve mol, dus wees op uw hoede!!

Binnen een straal van 100 meter van de eindcache geen spoilerfoto's plaatsen en probeer met uw log veel te raden over te laten.

Update 6-3-2008. Let op! De cache ligt NIET binnen een straal van 150 meter van behuizing, boerderij, stal, hok, etc. Ga alstublieft dus niet in de buurt van enige bewoning zoeken. Val geen bewoners lastig en parkeer niet pal voor de ramen. Veroorzaak geen overlast!!

Als toegift, de afsluitende video van seizoen 6, een afvalrace middels 'de executie' met een schitterend eindspel waarin Frédérique Huydts uiteindelijk won.


Banner voor je forumhandtekening.

Additional Hints (Decrypt)

1. Va qrmrysqr fbbeg irefgbccyrx nyf rrefgr qrry.
2. Qr Zby ubhqg avrg ina syvgfref, synhj mnxynzcyvpug trrsg urg orfgr erfhygnng.
3. Bagpvwsre qna qr uvag.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

487 Logged Visits

Found it 374     Didn't find it 24     Write note 71     Archive 1     Needs Archived 2     Temporarily Disable Listing 3     Enable Listing 3     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 7     

View Logbook | View the Image Gallery of 262 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated: on 11/15/2017 3:33:27 PM (UTC-08:00) Pacific Time (US & Canada) (11:33 PM GMT)
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page