Skip to content

Mooi Mariahoeve 2.0 Multi-Cache

Hidden : 4/13/2007
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze multicache is geplaatst in 2007, volledig herzien in 2022 en voert je door de wijk Mariahoeve. Het is een flinke wandeling door met name parken en groenstroken, ook grotendeels goed te fietsen. Het startpunt is gemakkelijk te bereiken met buslijn 43 (Connexxion) of 24 (HTM), halte Reigersbergenweg. Parkeren is gratis, er zijn voldoende parkeerplaatsen. Alle waypoints zijn 24 uur per dag te bereiken. Veel succes!

Eindelijk Mariahoeve!
Mariahoeve is een Haagse naoorlogse wijk met ruim 13.500 inwoners. Plannen voor de wijk zijn al gemaakt door Berlage rond 1910 en stadsarchitect W.M. Dudok in 1936 en 1948. Al deze plannen werden letterlijk doorkruist door de Hofpleinlijn, het spoor van Voorburg naar Scheveningen. Pas in 1957 werd het 'Uitbreidingsplan Mariahoeve' goedgekeurd, nadat F. van der Sluys in 1954 een schetsontwerp had gemaakt en de spoorlijn zou worden opgeheven. Landgoed De Reigersbergen, ten noorden van de wijk, was geen onderdeel van het ontwerp.

Mariahoeve in aanbouw

Een woonwijk met 'luxe, stijl en uitstraling'
Het stedenbouwkundig ontwerp had de ambitie om anders te zijn dan andere wijken en vooral anders dan Den Haag Zuidwest. De wijk onderscheidt zich vanwege de locatie, aan de deftige kant van Den Haag. Dat was aanleiding om voor een speciale doelgroep te bouwen; de voorgenomen samenstelling bestond uit een menging van arbeiders, middenstanders en welgestelden. Dit had enig afbreukrisico: 'te sjiek voor woningwet' en 'te sjofel voor welgestelden'.

Mariahoeve wordt begrensd door de Landscheidingsweg (oost): de overgang naar het polderland van Wassenaar; de Schenkstrook (zuid): een groenzone tot aan de spoorlijn Den Haag – Leiden; de Carel Reinierszkade (west) en Landgoed De Reigersbergen (noord). Het gebied behoorde tussen 1885 en 1907 grotendeels bij Wassenaar.

  1. WP1 - N 52° 05.606' E 004° 21.021'
    We beginnen bij het kunstwerk "De Klamper" van Jan de Baat. Eigenlijk was ‘De Klamper’ gemaakt voor Clingendael, maar toen de wijkbewoners er geen behoefte aan hadden, werd het enthousiast geadopteerd door de bewoners van Mariahoeve. Het roestvrijstalen beeld met de twee hoekige vleugels en puntige vormen heeft zijn naam te danken aan de verwantschap met de klamper, een verzamelnaam voor dagroofvogels als de buizerd en de torenvalk. Dit soort vogels wordt regelmatig gesignaleerd in het nabijgelegen Haagse Bos.

    Vlakbij het kunstwerk vind je een geel bordje:
    A = de stapeltelling van het telefoonnummer van het Kadaster
    B = het laatste cijfer van het getal bij E min 1
    C = de stapeltelling van het getal bij W

  2. WP2 - N 52° 05.455' E 004° 20.(ABC)'
    Mariahoeve combineert een groene, rustige omgeving met stedelijke kwaliteit van compacte buurten, goede voorzieningen en goede verbindingen. Ondanks de nieuwbouw en veranderingen, die zich met meer of minder succes voegen in de logica van de wijk, heeft het concept wonderbaarlijk goed stand gehouden, met name in de collectieve ruimte van binnenhoven, plantsoenen, groenstroken en randbeplanting.

    Rondom dit punt liggen een aantal grote keien. Hoeveel keien zie je op het land liggen?
    D = het aantal keien op het land

  3. WP3 - N 52° 05.(D*125)-(A*B*C)-218' E 004° 20.(D*346)-1389'
    Deze straat is vernoemd naar een gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, die op 26 april 1650 werd benoemd. Succesvol was hij echter niet: de bewindhebbers waren niet te spreken over zijn zwakke bestuur. Er lag reeds een ontslagbrief in Nederland voor verzending klaar met als argumentatie dat hij "niet te besitten de vereyschte bequaemheden om dat ampt waer te nemen". Dit ontslag werd nooit verzonden omdat net daarvoor een verzoek van de gouverneur-generaal zelf binnenkwam om hem om gezondheidsredenen te ontslaan. Dit verzoek werd dan ook graag ingewilligd en de oorspronkelijk opgestelde ontslagbrief werd niet verzonden.

    In welk jaar is deze gouverneur-generaal overleden?
    E = de som van de vier cijfers van het jaartal

    Vlakbij dit punt is een object van het Gemeentelijk Energiebedrijf.
    F = het getal dat op beide deuren van dit object voorkomt

  4. WP4 - N 52° 05.0(F:4-76)' E 004° (E+6).033'
    Voor het stedenbouwkundig ontwerp van Mariahoeve werd inspiratie in Scandinavië opgedaan. De associatie met Scandinavische natuur ligt in het idyllische karakter van de wijk; de ervaring van het open landschap tussen de vrijstaande gebouwen. De weldadige werking van natuur in de stad zou haar inwoners een gevoel van harmonie en rust moeten geven. Het internationale karakter van de wijk wordt versterkt door de aanwezigheid van drie 'British Schools'. Dagelijks bezoeken veel ouders met internationale achtergrond de wijk om hun kinderen naar de scholen te brengen.

    De oude watermolen in Mariahoeve is van het type Grondzeiler. Hij bemaalde vroeger de Veen- en Binckhorstpolder, samen met de (verplaatste) molen "De Vlieger". De wieken hebben een vlucht van 26 meter. De molen is tegenwoordig buiten bedrijf, maar er wordt eens per maand gemalen, ook om de doorstroming van de sloten rond de molenwerf te bevorderen. Helaas is de molen niet te bezichtigen.

    Molen

    Wat is het bouwjaar van deze molen?
    G = de vermenigvuldiging van de vier cijfers van het jaartal

    In de nok van de molen is een klein raam, dat bestaat uit ruitjes met witte stijlen.
    H = het aantal ruitjes van dit raam

  5. WP5 - N 52° 05.(G+H+1)' E 004° 21.(G*2-H+9)'
    In de Schenkstrook springt de Schenk het meest in het oog als waardevol natuurgebied. De Schenk werd in 1403 gegraven. In het water vind je onder andere smalbladig fonteinkruid en drijvende planten zoals hoornblad, kikkerbeet en gele plomp. In de graslanden langs de Schenk zijn voor een stedelijke omgeving bijzondere soorten van vochtige graslanden gevonden, zoals brede orchis, echte koekoeksbloem, dotterbloem, moeraskartelblad en gevleugeld hertshooi. Dieren zoals de kleine watersalamander, de bruine kikker, de groene kikker, vlinders en libellen leven in en langs het water. Ook de waterspitsmuis en dwergspitsmuis kun je langs de Schenk tegenkomen. Bij het water zijn algemene watervogels als blauwe reiger, fuut, meerkoet en waterhoen te zien.

    Maak voor het bruggetje een kompaspeiling van 150°. Je ziet hier in de verte een groot gebouw op de plek waar tot 2008 het Centraal Bureau voor de Statistiek was gehuisvest. Jarenlang was dit het grootste leegstaande kantoorgebouw van Nederland. In de parkeergarage was ook een atoomkelder met plaats voor 5000 personen. Bovenop deze schuilkelder is een groene en duurzame woonwijk gebouwd: Park070, met 229 energieneutrale woningen.

    I = het aantal ramen van de bovenverdieping van het rechter gebouw plus 2

  6. WP6 - N 52° 05.256' E 004° 21.233'
    Om je heen zie je drie flatgebouwen die vernoemd zijn naar goden en godinnen uit de klassieke oudheid. Welk flatgebouw is vernoemd naar de Godin van de Landbouw?

    J = het huisnummer van de zesde brievenbus van links op de vierde rij in dit flatgebouw

  7. WP7 - N 52° 05.(J+79)' E 004° 21.(663-J)'
    Op deze educatieve locatie worden leuke activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Welk dier is hierbij altijd welkom?

    K = het aantal letters van de naam van dit dier

  8. WP8 - N 52° 05.(K*94)' E 004° 21.(K*215)'
    De bevolkingsopbouw van Mariahoeve is inmiddels veranderd ten opzichte van de beginperiode. Ook is de oorspronkelijke gebouwkwaliteit nu grotendeels (woon)technisch gedateerd. Dit leidt tot een herstructurering van de wijk. 236 huurwoningen aan de Hongarenburg en de Finnenburg zijn gesloopt en inmiddels zijn 100 nieuwe appartementen en 88 eengezinswoningen ervoor in de plaats gekomen. Niet iedereen was blij met dit initiatief; veel oud-bewoners, jongeren, kunstenaars en ex-krakers die huurden via een antikraakorganisatie hadden het gevoel dat ze geen kant op konden. "Er is gewoon geen vervangende woonruimte. In ieder geval niet, die we kunnen betalen."

    De Schenk Sloopwoningen aan de Finnenburg De mening van een oud- bewoner

    De naam van de wijk herinnert aan de boerderij Mariahoeve. Van de straatnamen, die samengesteld zijn uit meisjesnamen en het woord land, zegt men wel dat zij naar de koeien van die boerderij vernoemd zijn of naar de zusters van de laatste boer. Een aardige verklaring, maar helaas niet waar. Een schrijver, beroemd geworden om zijn creativiteit in het bedenken van namen van romanfiguren, was betrokken bij deze straatnaamgeving, evenals bij die van de andere straatnamen in Mariahoeve. Wellicht uit dank werd later ook een straat naar hem vernoemd.

    Welke schrijver wordt hier bedoeld?
    A. F. Bordewijk (L = 1509)
    B. J. Bernlef (L = 1410)
    C. S. Vestdijk (L = 1630)

  9. WP9 - N 52° 05.473' E 004° 22.109'
    Mariahoeve is opgedeeld in zes buurten: Kampen (noord en zuid), Landen (noord en zuid), Burgen en Horsten. Ze zijn van elkaar gescheiden door hoofdwegen die herinneren aan de buitenplaatsen die daar gelegen hebben, Het Kleine Loo en de Reigersbergenweg, of aan boerderijen, zoals de Hofzichtlaan. De buurten hebben weinig toegangswegen vanaf het hoofdwegennet, zeker vergeleken met andere wijken uit deze periode in Nederland. Zo ontstaat een autoluw klimaat in de buurten, dat bijdraagt aan de kwaliteit van de woonomgeving. De kernen van de afzonderlijke buurten hebben een identieke opzet, waarbij gestreefd is naar een groene, parkachtige omgeving met steeds drie woontorens, een straatje of pleintje met buurtwinkels en scholen.

    Beantwoord de volgende vragen om een tweetal straten te vinden. Combineer de antwoorden van vraag 1 en 2 voor de eerste straatnaam en de antwoorden van vraag 3 en 4 voor de tweede straatnaam.

    1. Rijdt op dit plein een tram?
    A. Ja (Zweden)
    B. Nee (Digna)

    2. Bij welk nummer worden grote pakketten afgeleverd?
    A. 50 (Horst)
    B. 48 (Land)

    3. Rijdt op dit plein een bus?
    A. Ja (Catharina)
    B. Nee (Kornalijn)

    4. Aan welke gemeente grenst Den Haag op dit punt?
    A. Voorburg (Land)
    B. Wassenaar (Horst)

  10. WP10 - Ga naar het kruispunt van de bij WP9 gevonden straten!
    Als je het goede kruispunt hebt gevonden, vind je hier een object (zie foto).

    Welk jaartal staat op dit object?
    M = het jaartal

    Het te vinden object

  11. Tijd om op zoek te gaan naar de cache!
    Graven is niet nodig. Goed uitkijken voor Muggles en de cache weer zorgvuldig verstoppen wel!

    De cache ligt op N 52° 0(A+B-C+3).(D*E+F)+(G:6-18)' E 004° (J:7).(H*I*K)+L-M+372'

(Bronnen: Gemeente Den Haag, Identiteit & Branding, Wikipedia, VOCsite.nl, Westlandsemolens.nl, AD.nl)

Additional Hints (Decrypt)

Urg rysqr ahzzre ina Oybbq Fhtne Frk Zntvx ina Erq Ubg Puvyv Crccref

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)