Skip to content

0172 Brug # 5, "Swaenswijkbrug" Multi-cache

Hidden : 5/22/2007
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Vijfde in een serie van tien,
betreffende beweegbare bruggen in Alphen aan den Rijn.

ROLSTOEL:deze cache is goed te doen met de rolstoel, mits daar een begeleider bij is. Want:
De brug zelf is nogal steil.



Voor de overige bruggen in deze serie check de listing (“Bladwijzerlijst”) rechts.

Brug # 6.1 ligt op loopafstand en kan prima gecombineerd worden (Advies: begin met Brug # 6.1).

Van oudsher werd de economie van Alphen aan den Rijn bepaald door de ligging aan het water.
Al in de Romeinse tijd is er vermoedelijk een oversteek van de Rijn geweest in de buurt van de huidige Alphense Brug.
In de zeventiende eeuw was Alphen een belangrijk verbindingspunt in de route van postrijders en handelsverkeer over land en water. Mogelijkheden om het water over te steken waren daarbij essentieel.
Momenteel telt de kern Alphen aan den Rijn tien beweegbare bruggen over de diverse wateren.

Deze multi brengt ons naar één van de vijf beweegbare Alphense bruggen over de Oude Rijn.

Deze OPHAALBRUG (of klapbrug) is alleen bestemd voor langzaam verkeer. In noodgevallen mogen ook hulpdiensten gebruik maken van deze brug.

PARKEER (gratis) op N 52°07.394'- E004°39.966' en wandel vervolgens door het "Park Rijnstroom" naar het beginpunt, het coördinaat boven aan de pagina, dat het midden is van de brug.

Aan de overzijde van de brug bevond zich in vroeger tijden de buitenplaats "Swaenswijk", lommerrijk gelegen aan de Oude Rijn. Voordat de buitenplaats verdween als gevolg van de verbreding van de rivier was het laatstelijk in gebruik als Franse kostschool.

* De brug is geconstrueerd door het Alphense bedrijf Grimbergen. Met een klein metalen plaatje aan de zuidwestzijde van de brug wordt vermeld in welk jaar.
Het derde cijfer van dat jaar = A

* Aan welke zijde van de brug bevindt zich het brugwachtershuisje?:

0 = Noord-Oost
2 = Noord-West
4 = Zuid-Oost
6 = Zuid-West
8 = Geen van bovenstaande

Het juiste cijfer = B

* Vanaf het gebouw Swaenswijk loopt over de Swaenswijkplaats en via de Swaenswijkbrug een lint van verlichtingsarmaturen. Deze zijn genummerd.
Tel de nummers van de lampen die op het beweegbare gedeelte van de brug staan gewoon bij elkaar op, dit getal = C (Het schijnt dat er een nummer ontbreekt, het bedoelde nummer is echter gemakkelijk te bepalen en moet uiteraard wél meegerekend worden!

WP 1: Ga naar de Tuinstraat (N 52°07.506' - E004°39.856'). De straatnaam verwijst naar de voormalige moestuin van de Martha Stichting.

Loop dit authentieke volksstraatje in. Aan het eind van deze straat, bij nummer 20 zie je een speciale lantaarnpaal, deze heeft als basis een:

8 = Alphenaar
7 = Amsterdammertje
6 = Gouwenaar
5 = Hagenaartje
4 = Hagenees
3 = Leidenaartje
2 = Rotterdammertje
1 = Utrechtenaar

Het juiste cijfer = D

Ga aan het eind rechtsaf, loop het steegje/poortje door. Je gaat nu Park Rijnstroom binnen.


"Park Rijnstroom, lusthof voor de Martha-Stichting

Het was één van de grotere buitenplaatsen en eigendom van vele markante bewoners en de Martha-Stichting, een tehuis voor onverzorgde kinderen. De diverse gebouwen in klassieke stijl worden omarmd door weelderig groen en scheppen een beeld dat vrij goed overeenkomt met dat van vroeger.

Wie tegenwoordig door het vrij toegankelijke park in het midden van Alphen aan den Rijn loopt, kan zich moeilijk voorstellen dat het lusthof vroeger werd omgeven door uitgestrekte landerijen, behorend tot de gemeente Aarlanderveen. Maar waar de omgeving inmiddels volop is ontwikkeld, lijkt de tijd in Park Rijnstroom grotendeels te hebben stilgestaan.
De eeuwenoude bomen en rustieke vijvers bieden nog steeds een prettige verblijfplaats aan de meest uiteenlopende soorten vogels, libellen en waterlelies. En de gebouwen ademen de sfeer van reeds lang vervlogen tijden uit.

Wanneer het oorspronkelijke landhuis werd gebouwd is niet precies bekend, maar naar vermoeden was dit rond het jaar 1720.
De eerste eigenaars waren Reinier van Uylenburgch, Heer van Honswijk en zijn vrouw Johanna Bakker. Door overerving en onderhandse verkoop heeft het buitenverblijf vele interessante bewoners gekend.

In 1895 kwam een eind aan de reeks particuliere eigenaren en werd Rijnstroom, met de bijbehorende boomgaard, voor 11.500 gulden verkocht aan het bestuur van de Martha-Stichting, die een tehuis bood aan onverzorgde kinderen.

Oprichter Cornelis Geel deelde de bovenverdieping van het voormalige buiten in als slaapzaal voor de jongens en als kleermakerij. Op de benedenverdieping woonde hij zelf. Achter het gebouw werd een zogenaamd moederhuis gebouwd, met een bewaarschool en een slaapzaal voor de werkmeisjes.
Het aantal kinderen groeide in korte tijd enorm. In 1901 waren maar liefst duizend kinderen ingeschreven, waardoor uitbreiding absolute noodzaak was. Hiertoe werd de naastliggende boerderij Arce Noë met twintig hectare grond aangekocht, gefinancierd met giften, legaten en na oproepen in het maandblad ‘Onze Kinderen’.

Dat de stichting zelfs landelijk bekendheid kreeg blijkt wel uit het feit dat Koningin-moeder Emma in 1930 in Park Rijnstroom een geheel vernieuwd meisjeshuis opende, genaamd ‘Emmahuis’.
Rond die periode werd het complex behoorlijk uitgebreid, maar werd het oorspronkelijke Rijnstroomgebouw helaas gesloopt.

In 1923 bouwde de stichting echter een fraaie woning in klassieke stijl, vlak achter het voormalige buiten. In het timpaan van het gebouw staat nog het devies van de Martha-Stichting: ‘De Heer zal voorzien’. Deze voormalige huisvesting van de predikant-directeuren van de stichting is nog steeds als woning in gebruik.

Het voormalige kerkgebouw huisvest het Parktheater, het voormalige schoolgebouw is in gebruik als een creatief centrum. Uniek is ook de bewaard gebleven boomgaard, waar vroeger het fruit werd geteeld voor het kindertehuis en is te vinden naast het bekende ‘Emmahuis’, nu in gebruik als appartementencomplex."



Aan je linkerhand passeer je het "Koningin Emma Meisjeshuis", voorbij dit pand vind je de voormalige boomgaard. Loop verder naar het volgende gebouw op:

WP 2: (N 52°07.471' - E004°39.983'),
Dit gebouw wordt nu de "Residence" genoemd, werd voorheen o.a. gebruikt als centrale keuken, op de zolder bevond zich het naaiatelier van Mejuffrouw van Lith. Nu is het gebouw voor het grootste deel in gebruik door restaurant "Alfred's Diner".
Op het waypoint bevindt zich een ingang. Rechtsboven de deur vind je een jaartal. Tel dit op tot één cijfer (Bijv. 1881 = 1+8+8+1 = 18 = 1+8 = 9), dit cijfer + 1 = F.

Loop verder langs het gebouw, het bruggetje over naar:
WP 3: (N 52°07.449' - E004°40.035'), hier vind je de voormalige "Koningin Wilhelmina School". Links daarvan de oude gymnastiekzaal die tevens in gebruik was als kerkgebouw, herkenbaar aan de, later toegevoegde, kerkklok.
In de oude school is nu het Park Filmhuis gevestigd samen met Park Expressie. In het kerkgebouw is het Parktheater weer actief.

* Op het Waypoint vind je een beeld. Deze vrouwfiguur heeft:

1 = Beide handen voor haar borsten
3 = De linkerhand op haar borst, de rechter op haar hoofd
5 = De rechterhand op haar borst, de linker op haar hoofd
7 = Beide handen op haar hoofd
9 = Maar één hand

Het juiste cijfer = G

Loop verder naar de parkeerplaats.( N 52°07.394' - E004° 39.966'). Daar staat een informatiebord van "Horizon", de uiteindelijke opvolger van de Martha-stichting.

* Tel het aantal genummerde gebouwen van Noorderpark op bij het nummer van het middelste gebouw van Zuiderpark, dit = H.

De cache (micro, PET-ling) is te vinden op:

N 52°07.G B H' E004° C .A D F'


Let op, het kan in het park en zeker op mooie dagen/avonden redelijk druk zijn. Ongemerkt loggen zal dan soms wat geduld vergen.

De logrol bevat tevens per brug een unieke extra code/aanwijzing (als een soort watermerk over de gehele lengte van de logrol geprint) voor de mystery-cache:

0172 BRUG #? "BONUS"



d.d. 11-06-20 Logboek vervangen, voldoende t/m lognr. 600

Additional Hints (Decrypt)

xnfg, yvaxfbaqre.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)