Skip to Content

This cache has been archived.

Bounce Team: Deze serie wordt gearchiveerd in verband met het vele onderhoud en de vele vernielingen van de met zorg verstopte traditionals. Kortom de serie wordt te bekend bij menig buurtbewoner met alle gevolgen van dien. De Bonus blijft nog beschikbaar tot 17 maart zodat diegene die onderweg is deze nog kan afronden.

More
<

Rondom Hoogeveen - Hollandscheveld 1

A cache by Bounce Team Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/05/2007
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Het wapen van Hoogeveen
Het wapen van Hoogeveen
De wapens van zowel Hoogeveen als Hollandscheveld Het wapen van Hollandscheveld
Het wapen van Hollandscheveld


Algemeen
Deze cache is een onderdeel van de serie: Rondom Hoogeveen. De serie bestaat uit 22 caches + de bonuscache. Zij brengt u langs alle dorpen die onderdeel uitmaken van de Gemeente Hoogeveen (na de gemeentelijke herindeling van 1998). Deze dorpen maken deel uit van de Gemeente Hoogeveen: Elim - Fluitenberg - Hollandscheveld - Hoogeveen - Nieuweroord - Nieuwlande - Nieuw Moscou - Noordscheschut - Pesse - Stuifzand - Tiendeveen.
In de cache bevind zich een code of een berekening , en een enkele bevat niets, die u nodig heeft om de eindcache/bonus te berekenen.

Hollandscheveld
Hollanscheveld (Drents: Hollaandscheveld) is het oudste buitendorp in de gemeente Hoogeveen in de Nederlandse provincie Drenthe. Het ontstond in de 17e eeuw op een terrein dat in 1631 aangekocht was door de Hollandsche Compagnie. Het veld van de Hollandse Compagnie werd het Hollandse of Hollandsche Veld genoemd.

Hollandscheveld kreeg grote bekendheid door de Boerenopstand in 1963 onder leiding van oud-Hollandschevelder Hendrik Koekoek. Drie boerengezinnen werden op last van het Landbouwschap begin maart 1963 uit hun boerderijen gezet omdat ze principieel weigerden de heffingen voor dat schap te betalen. Duizenden zogenaamde "Vrije Boeren" uit heel Nederland, aanhangers van Koekoek, trokken naar Hollandscheveld om te proberen de ontruiming te voorkomen. De overheid bracht een enorme overmacht van gehelmde en gewapende politie op de been die de demonstrerende boeren weg hield van de plaatsen waar de deurwaarder zijn werk deed. Er ontstonden rellen. De politie dreef de mensen met traangasgranaten en wapenstok weg van de boerderijen. Eén van de ontruimde boerderijen ging 's nachts in vlammen op. Daders van de brandstichting werden nooit gevonden. Op de plaats waar de boerderij heeft gestaan, is in 1993 een monument onthuld.

De Boerenpartij, opgericht door Hendrik Koekoek, kreeg na de opstand in Hollandscheveld veel aanhang. Op het hoogtepunt van haar populariteit had de Boerenpartij zeven zetels in de Tweede Kamer. De journalist Bertus ten Caat uit Hollandscheveld schreef over de opstand het boek De opstand der braven.

De cache is gelegd aan een doodlopende weg.[Bronvermelding: Wikipedia,  Gemeente Hoogeveen]

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

205 Logged Visits

Found it 195     Didn't find it 8     Archive 1     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 7 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.