Skip to Content

<

Mätäjoen silta

A cache by Teemu Laitinen Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/08/2007
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Mikrokokoinen kätkö Mätäjoen ylittävän sillan alla.

Silta on alun perin 1600-luvulta, mutta sitä on levennetty ja kunnostettu 2000-luvulla. Alkuperäinen kivisilta on kuitenkin vielä huomattavissa sillan alta. Sillan yli kulkeva Strömbergintie kulkee suurinpiirtein samoin kuin vanha Läntinen viertotie. Sillan tuntumassa Strömbergintien varressa on myös vanha kivinen kilometripylväs, jossa on etäisyydet Helsinkiin (8 km) ja Turkuun (163 km).

Sillan pohjoispuolella sijaitsee laajahko patoallas, joka on ollut osana Strömbergin edustuspuutarhaa. Aivan sillan pohjoispuolella olevan padon rakennutti panimoitsija Kröckel vuonna 1874 saadakseen vettä tasaisesti panimoonsa. Panimosta tulikin menestyvä yritys ja sen valikoimassa oli aikansa sekä yleisiä että harvinaisempia olutmerkkejä. Lisäksi panimolla tehtiin myös omaa kuohuviiniä, sitruunasimaa ja pihlajanmarjamehua. Nykyisin entinen patoallas on selvästi rehevöitynyt lammikko, jossa voi tavata usein sinisorsia.

Sillan eteläpuolella on Mätäjoen puisto, joka kunnostettiin 2000-luvulla. Puistossa on luonnollinen kolmimetrinen vesiputous, johon vesi virtaa sillan ali vuolaana ja varsin matalana koskena. Vesiputous on Helsingin toiseksi korkein ja sen yläpuolella olivat pitkään vanhat askelkivet. Askelkivet siirrettiin keskimmäistä kiveä lukuun ottamatta jokiuoman sivuille kaivinkoneen voimin loppukesällä 2016. 2000-luvun alussa puiston eteläpäähän tehtiin saari kaivamalla uusi mutka jokiuomaan. Jokiuoman ympäristö oli muuttunut aikojen myötä viidakkomaiseksi pusikoksi, jota raivattiin kunnostustöiden yhteydessä, ja joen varteen rakennettiin puiset "polut". Lisäksi puiston eteläpään silta uusittiin ja vesiputokusen alapuolelle rakennettiin uusi puinen silta joen ylitse. Eteläpään sillan viereen tehtiin myös uusi patouma, jonka keskeltä vesi virtaa sillan ja Pitäjänmäentien ali Taliin.

Mätäjoen ympäristössä pidettiin ympäristötaidenäyttely Concepts of Time and Space vuonna 2001. Tuolloin Mätäjoen varrella oli kaikenlaisia taideteoksia, joista osa oli myös varsin erikoisia. Tuosta näyttelystä on lähitienoolla vielä jäljellä pääasiassa Pitäjänmäentien ja Talin siirtolapuutarhan välisellä alueella olevat metalliputkiteokset. Teoksissa on erilaisia muotoja, jotka edustavat eri aikakausien rakennustaiteen perusmuotoja.

Lähteet:
Pitäjänmäen kotikaupunkipolku 1. Mätäjoki (10, 11, 12, 14) (visit link)

Kätköpaikalla kumisaappaista saattaa olla apua purkin etsimisessä – erityisesti sateiden jälkeen.
Kätköpurkissa ei nykyisin ole enää kynää, joten ota oma kynä mukaasi.
Muistathan laittaa kätkön naamiointikiven takaisin paikoilleen!

TÄMÄ GEOKÄTKÖ EI OLE SE SINIKANTINEN PAKASTERASIA!
SINIKANTINEN PAKASTERASIA ON VILLE SAAREN PIILOTTAMA TERRAKÄTKÖ,
JOKA EI OLE SAMA ASIA KUIN TÄMÄ GEOKÄTKÖ.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

This cache is hidden under the bridge of Mätäjoki.

Rubberboots might be help, especially after rain.
Nowadays the cache container hasn't pen, so take your pen with you.
This cache is not on the driving road.

THIS GEOCACHE ISN'T THE BLUE LIDDED FROZEN BOX!
THAT BLUE LIDDED FROZEN BOX IS A TERRACACHE BY VILLE SAARI
AND IT ISN'T SAME THING THAN THIS GEOCACHE.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

702 Logged Visits

Found it 565     Didn't find it 100     Write note 17     Temporarily Disable Listing 4     Enable Listing 4     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 7     Post Reviewer Note 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 33 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.