Skip to content

Gatelangs i Porsgrunn Mystery Cache

Hidden : 5/17/2007
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Geocachen ”Gatelangs i Porsgrunn” er inspirert av boken ”Gatelangs i Porsgrunn” skrevet av Porsgrunnspatrioten Harald Bache Bystrøm.
Du behøver ikke lese boken for å finne koordinatene til sluttcachen; løsningen finner du i teksten, men boken er absolutt anbefalelsesverdig for den som er interessert i de personer og familier som har vært med til å prege byens historie, vekst og utvikling; og som derved har fått gater, streder og bygninger oppkalt etter seg.


"Vi starter ved Friisebrygga som fikk sitt navn etter de to driftige brødrene Johan og Nicolai Friis som drev et av Grenlands mektigste handelshus gjennom butikkshandel, trelasteksport, skipsrederi og bankiervirksomhet – sågar tobaksfabrikk. I dag er det ikke noe tilbake som minner om seilskutetiden med lasteplass, sjøboder, seilmakere, snekkere og pakkhus.

Går vi stikk sør kommer vi til Jønholtgata. Her ligger østsidens eldste gård, Jønholt, som tilhørte den mektige jordbesidder Gunder Klyve. Hans to sønner inngikk en meget fordelaktig avtale med lensherre Urnes om makeskifte mellom Jønholt gård og Omdal gård i Solum. Foranledningen var Kong Frederik III’s ønske om å flytte tollboden fra Skien til Porsgrunn. I dag ligger Jønholt gård, engang byens vakreste og mest stilrene gårder klemt inne mellom kirkegården, plankeverk og fjellskjæringer.

Øst for Jønholt gård finner vi Aalsgate. Familien stammer opprinnelig fra Ribe i Jylland og i 1712 ankommer en ti år gammel gutt ved navn Niels Aall for å oppfylle sin danskfødte far, forretningsmannen Jacob Aalls håp om være med i oppgangstidene i Norge på den tiden. Unggutten ble ansatt som fullmektig hos slekten Løvenskiolds stamfar Herman Leopoldus og i 1729 inngikk han ekteskap fru Leopoldus’ niese. Som bryllupsgave fikk de bl.a. den gamle tollbod, som i dag huser Porsgrunn Bymuseum. Han bygger også byens mest imponerende privatbolig; Kammerherregaarden. Det er mye mer å berette om Niels Aalls efterfølgere.

Oppe på på Osebakken ligger Idunsgate. I norrøn mytologi står hun for den evige ungdoms gudinne og Brages hustru. Æsene føler ikke alderdom så lenge de kan spise av Iduns epler, men i myten fortelles det at jotnen Tjatse bortfører Idun og eplene; Loke må i falkeham hente Idun. Tjatse forfølger ham i ørneskikkelse, og blir drept.

Tilbake på Grønli/Øyekast ligger Bienersvei (der ligger cacheeierens barndomshjem), som ble anlagt på 50-tallet. Friedrich Biener ble født i Fredericia i 1702 og tjente som lakei ved det danske hoffet under prinsesse Charlotte Amalie. Herigjennom oppnådde han stillingen som Kgl. Toldcontroleur i Porsgrunn. Stillinger innen for Tollvesenet var ettertraktet og Biener ble en formuende mann. I 1739 kjøpte han således Jønholt Gård for 511 RD og bodde der inntil sin død. Han var en av de største bidragsytere til oppføringen av Østsiden Kirke.

Inntil 1970-tallet lå det en gate på Vestsiden ved navn Wessels gate, men i forbindelse med sanering av område ble såvel gate som navn slettet og på 1990-tallet dukket Wessel-navnet opp igjen på et annet gateskilt på Vestsiden. Den første Wesselsgate er knyttet til sorenskriver Jonas Wessel som residerte på Bjørndalen gård inntil hans død i 1851, 85 år gammel. Jonas Wessel var grandnevø til selveste Peter Wessel Tordenskiold og nevø til forfatteren Johan Herman Wessel. Blant sorenskriverens efterkommere har især sønnesønnen, som også het Jonas Wessel, skrevet seg inn i Porsgrunns- historien, og det er trolig ham som er opphavet til den nye Wesselsgate, idet han sto bak modernisering av byens vannverk, brannstasjon og byggeleder for Porsgrunnsbroen fra 1891.

På Vestsiden ligger en liten vei, nærmest en utvidelse av parkeringsplassen bak Vestsiden Kirke, som er heter Gunder Solvesens vei. Gunder Solvesen Buer var en av byens største forretningsmenn, av historikere omtalt som Porsgrunns-matadoren. Han kjøpte opp om lag to tredjeparter av all tomt på ladestedets vestre del, men var trolig ikke populær i sin samtid. Det eneste gjenværende minne om ham er bare en støvleslitt gravplate, tilfeldig og skjødesløst oppstilt mot et av kirkegårdens mektige løvtrær. Hans gatenavn er heller ingen hedersbevisning; men snarere en grov fornærmelse.

Litt nord for Kjølnes Stadion ligger ikke bare èn gate, men to gater oppkalt etter Amtmann Christian Bergh. Han ble født i Tønsberg i 1697, oppnådde en løytnants grad i militæret og ble som 30 årig utnevnt som ”Amtmann udi Bratsberg Amt i Det Søndenfjeldske Norge”. På den nuværende Rådhusplass kjøpte han et hus og opprettet her Amtskontoret. Han var forut for sin tid og var bl.a. med til å sørge for fattigomsorg, byvekter, omgangsskole samt arbeidet for å skaffe Porsgrunn kjøpstadsrettigheter.

Litt vest for ovennevnte ligger Assuransegata eller på folkemunne bare Løkka. Navnet kommer fra 30. november 1860 hvor sjøforsikringsforeningen ”Det norske Lloyd” ble etablert i Porgrunn. Foreningen fikk snart medlemsskap fra ikke bare fra fjordens mange redere, men fra hele landet og med ”Det norske Lloyd” (953 skip i 1873) og ”Første Norske” (1.145 skip i 1873) plasserte Porsgrunn seg som en dominerende plass i norsk sjøforsikringshistorie.

Mellom Rønningen og Sundjordet ligger Jørgen C. Knudsensvei. Veien er oppkalt etter skipsbygger og –rederen Jørgen C. Knudsen som blant annet oppførte den praktfulle villaen på Øvre Frednes. Han var sønn av Christen, en meget formuende mann som da han døde i 1888 etterlot han seg en arv på 100 millioner kroner. På hans rederi ble barken ”Skomvær av Porsgrunn by” bygget, det første seilskip bygget i stål og det største seilskip noensinne bygget i Norge. Hele 31 ganger rundet det Kap Horn. I 1922 var det ubønnhørlig slutt med seilskip, dampskipene overtok og en æra var forbi. Hans bror var Gunnar Knudsen, eier av Borgestad Gård, grunnlegger av A/S Borgestad og Borgestad Fabrikker, stifter av S.K.K. og Norges statsminister i 9 år for for partiet Venstre.

Ikke langt fra førnevnte gate ligger Deichmannsgate. Familien Deichmann har en dominerende plass i Porgrunns historie. Jernverkeieren, bergverksmannen og boksamleren Carl Deichmann som gaten er oppkalt etter, var belest, bereist, språkmektig og hadde vidtfavnende interesser. Sammen med broren Wilhelm og svogeren Herman Løvenskiold var han medeier av Fossum og Bolvig Jernverk og senere også Eidsfos Jernverk. Han hadde en betydelig boksamling og i sitt testamente skjenket han over 6.000 bind til ”public brug i Christiania”, grunnstammen til Norges første offentlige boksamling; Det Deichmanske Bibliotek i landets hovestad.

Jammen skal vi ikke en tur innom Idunsgate på Osebakken igjen, men la oss kommer raskt videre til neste vei.

I stedet beveger vi oss til Edvard Griegsvei sør for Sundjordet. Veien er naturligvis oppkalt etter komponisten Grieg (1843-1907). Grieg var en meget bereist mann, både som dirigent og pianist, men jeg tviler egentlig på at han noensinne satte sine ben i Porsgrunn.

I Osebrokvarteret ligger et av de elste eiendommer i østbyen, Bendixgården i Storgaten 167 med grunnboksdatering tilbake til 1692. Bygningen som den ser ut i dag ble oppført i 1842 av handelmannen Franz Bendixen. Den tre etasjers hovedbygningen med fløyer og uthus omslutter en innelukket, hellelagt gårdsplass med portåpning både mot Osebrogaten og direkte mot elven. Franz Bentzen var en typisk representant for datidens forretningsmenn; skipsreder, trelastmann, salt- og kornimportør. Derutover drev han et "Tracteur og Spiseværtshus" og Bendixen påtok seg å bygge Nye Osebro i 1820. Eldre Porsgrunnsfolk vil erindre "butikken på hjørnet"; kolonialforretningen som ble drevet under navnet "B. Andersens Enke".

Den bydel i Porsgrunn som har gjennomgått størst forandringer, bortsett fra Zimmermannskvartalet på Vestsiden, er nok området rundt Floodsgate og Floodeløkka. I gamle dager var bebyggelsen her en malerisk blanding av en- og toetasjers bolighus og side om side med et variert og levende næringsvirksomhet. Her lå Porsgrunn Møbelfabrik, snekkermester Andreas Bjaaland, Oscar Andersens Kjeksfabrik, Thorvald Nielsens Boktrykkeri, Ole Wangs stenhuggeri, Johan Jeremiassens trelasthandel, slaktere, sykkersmeder, Frelsesarmeen, tjærepappfabrikk, skipsmeglere, produksjonav elektrikse ovner, forløperen til BEHA, den velrennomerte skredder Klevjer og mye mye mer. I dag er alt dette borte - en murstensørken (unnskyld Avigerus), okkupert av Politi og kommunale vesner."

Du kan sjekke koordinatene her: Geochecker.com.


Cachen inneholder fra start loggbok, bytteting, SWx4's Kansas Sunshine 2007 Micro Geocoin og et FFC. Legg den tilbake så tilfeldig forbipasserende ikke får øye på den. Det er mange mugglere i området - især i butikkenes åpningstid !!

Cachen vedlikeholdes av foreldrene mine som bor mindre enn 2 km fra cachen og startkoordinatene er mindre enn 2 km fra sluttcachen.
Ikke avslør hvordan du løste oppgaven så du ødelegger utfordringen for andre potensielle geocachere.

Do not reveal anything about the cache that might ruin the challenge for other potential geocachers.

Additional Hints (Decrypt)

[Code/Cache]Nahyy/Genccraf 3. gevaa, ynnnnnnat irafgernez

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)